Στην τελική ευθεία με παρασκήνιο, φήμες και περιοδείες οι εκλογές στη ΝΔ

Στην τελική ευθεία με παρασκήνιο, φήμες και περιοδείες οι εκλογές στη ΝΔ

Ξορκίζουν νέο φιάσκο - Οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας παρέχουν προς τους ψηφοφόρους τους διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να κυλήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία

Στην τελική ευθεία με παρασκήνιο, φήμες και περιοδείες οι εκλογές στη ΝΔ
Με υπόγειο πόλεμο ανάμεσα στα επιτελεία των υποψηφίων, που περιλαμβάνει διαδόσεις, φήμες και σπερμολογίες, καθώς και με «ξόρκια» για το φάντασμα της επανάληψης του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου, το οποίο πλανάται πάνω από τη Συγγρού, οδηγείται η Νέα Δημοκρατία προς τις εσωκομματικές κάλπες της επόμενης Κυριακής.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την προσέλευση των μελών και φίλων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις πιθανότητες ενός εκάστου να βρεθεί στη δυάδα του δεύτερου γύρου, οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας παρέχουν προς τους πιθανούς ψηφοφόρους τους διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να κυλήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία, η οποία από πολλές πλευρές θεωρείται «υπαρξιακή» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Το μήνυμα άλλωστε που εκπέμπεται από όλα τα επιτελεία είναι ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο φιάσκο» και ότι «αν και στις 20 Δεκεμβρίου δεν καταφέρουμε να κάνουμε εκλογές, η διάλυση της Νέας Δημοκρατίας θα προκύψει εκ των πραγμάτων ως επιτακτική ανάγκη». Παρότι δεν έχουν εκλείψει εντελώς οι υποψίες ή και οι φόβοι που ορισμένοι εκφράζουν για το ενδεχόμενο ενός αστάθμητου παράγοντα που μπορεί να ρίξει το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψηφοφόρων, η παρουσία μιας σοβαρής εταιρείας όπως η Vodafone, η οποία δέχτηκε να αναλάβει την οργάνωση της ψηφοφορίας, θεωρείται επιπρόσθετο εχέγγυο. 



Πρόβες δια παν ενδεχόμενο
Οι πρόβες εξάλλου που προγραμματίζεται να γίνουν αυτή τη φορά, όπως και η -έστω υποτυπώδης- εκπαίδευση που θα λάβουν οι χειριστές των τάμπλετς, οι οποίοι θα καταγράφουν όσους προσέρχονται στις κάλπες ενημερώνοντας τη βάση δεδομένων που θα έχει φορτωμένους τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, θεωρούνται ικανά εχέγγυα για να αποτραπούν προβλήματα διπλοψηφιών, που είναι και ο μεγάλος εφιάλτης, για τον οποίο το υπερχρεωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεώνεται να δαπανήσει περισσότερες από 700.000 ευρώ για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Κρίσιμη για τη συνέχεια θεωρήθηκε η προσομοίωση της ψηφοφορίας η οποία, εν είδει γενικής πρόβας, έγινε την Κυριακή, και  σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «ολοκληρώθηκε με επιτυχία». Ακόμη και από το επιτελείο του τέως προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο οποίο επικρατούσε εξαρχής προβληματισμός για την οργάνωση εκλογών «χωρίς σταθερούς εκλογικούς καταλόγους και σταθερό εκλογικό σώμα», εκπέμπεται πλέον συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα ανακύψουν ανυπέρβλητα εμπόδια, ενώ καθησυχαστικοί είναι και οι συνεργάτες των τριών άλλων διεκδικητών της ηγεσίας, κυρίων Αδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα.
Κλείσιμο

Περισσότερο πάντως από την, έστω μικρή, πιθανότητα για νέες τεχνικές αστοχίες, την υψηλή ένταση μεταξύ των υποψηφίων πυροδοτεί ο απηνής παρασκηνιακός πόλεμος που δίνεται για την προσέλκυση των ψηφοφόρων και εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με ψιθύρους και υπόγειες διαδόσεις για αποσύρσεις από την κούρσα, όπως κατήγγειλαν οι κύριοι Μεϊμαράκης και Γεωργιάδης.

Ομως, όπως και στην περίπτωση των ισχυρισμών για το υποτιθέμενο σαμποτάζ που οδήγησε στο φιάσκο με την αναβολή της 22ας Νοεμβρίου, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ουδείς κατονομάζει τους δράστες της ασύστατης φημολογίας, που είναι προφανές ότι εντάσσεται σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η δήλωση εξάλλου του κ. Γεωργιάδη ότι πρόκειται για «προβοκάτσια πίσω από την οποία μπορεί να κρύβεται ο Τσίπρας» μπορεί να έδειξε τη μονοσήμαντη στόχευση κατά του πρωθυπουργού που έχει η προεκλογική στρατηγική του, δεν αποτέλεσε ωστόσο εξήγηση για όσα πραγματικά συμβαίνουν στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο. Αλλά και στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη αντέδρασαν περισσότερο με έμπρακτη διάψευση της φημολογίας που εκδηλώθηκε με ένταση των δημόσιων εμφανίσεων του τέως προέδρου, ο οποίος, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, κινείται στοχευμένα. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη από το επιτελείο του, όπως επί παραδείγματι ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, οργανώνουν τα δίκτυα των υποστηρικτών του στην περιφέρεια, ενώ ο ίδιος βλέπει ομάδες στελεχών στη Θεσσαλονίκη και στο Λεκανοπέδιο χωρίς να δίνεται δημοσιότητα σε αυτές τις συναντήσεις.

Επενδύοντας στον κομματικό πατριωτισμό των Νεοδημοκρατών, τους οποίους διαχωρίζει από τους «περαστικούς που μπορεί να δώσουν 3 ευρώ και να ψηφίσουν», το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη καλεί όλους όσοι διατηρούν δεσμούς με την παράταξη «να μετάσχουν μαζικά στις κάλπες για να διαμορφώσουν αυτοί το αποτέλεσμα και να αποφασίσουν για τη νέα πορεία του κόμματος», για «να κάνουμε πάλι τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και δυνατή».

Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, οι τέσσερις υποψήφιοι, παρά τις αποχρώσεις που διανθίζουν τον πολιτικό τους λόγο, εντείνουν τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, ρίχνοντας ταυτοχρόνως το βάρος στην κυβερνητική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας. «Οπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα», αποτελεί, για παράδειγμα, το βασικό επιχείρημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.  Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας, που ανεβάζουν την αντιπολιτευτική ένταση - περισσότερο από όλους ο κ. Γεωργιάδης, αλλά χωρίς να υστερούν και οι κύριοι Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης.

Τα εν πολλοίς αντικρουόμενα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες, που εντάθηκε μετά το φιάσκο της αναβολής, δημιουργούν σε όλα τα επιτελεία ελπίδες συμμετοχής στον δεύτερο γύρο, ο οποίος, εφόσον δεν συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος στις 20 Δεκεμβρίου το 50% των ψήφων, έχει συμφωνηθεί να γίνει στις 10 Ιανουαρίου.

Απόψεις που διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά υποστηρικτών των κυρίων Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα περί ματαίωσης της επαναληπτικής εκλογής, εφόσον είναι ευκρινής η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο, απορρίπτονται από τους συνεργάτες των κυρίων Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, οι οποίοι θεωρούν «άκαιρους» και «προπαγανδιστικού χαρακτήρα» τους ισχυρισμούς αυτού του είδους, που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων περί επικρατέστερων υποψηφίων. Αν και ένα από τα επιχειρήματα όσων προτείνουν «εκλογή μια κι έξω» είναι και το οικονομικό κόστος, καθώς η συμμετοχή στην επαναληπτική εκλογή θα είναι χωρίς την καταβολή νέας συνδρομής, ο αντίλογος όσων βλέπουν επαναληπτική ψηφοφορία σε τρεις εβδομάδες είναι ότι η αυξημένη προσέλευση των πολιτών στις γαλάζιες κάλπες «θα είναι πολλαπλώς ευεργετική». Διότι, όπως εξηγούν, «από τη μια θα υπερκαλυφθούν τα έξοδα με τις περισσότερες συνδρομές που θα καταβάλουν οι ψηφοφόροι, ενώ από την άλλη θα αποκτήσει ισχυρότερη πολιτική νομιμοποίηση ο νέος αρχηγός που θα εκλεγεί από ένα διευρυμένο εκλογικό σώμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης