«Πονοκέφαλος» το προσφυγικό - Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν

«Πονοκέφαλος» το προσφυγικό - Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν

Τι αποκαλύπτει η επιστολή Μουζάλα και Τόσκα σε Αβραμόπουλο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - «Ομολογία» Τσίπρα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη» μεταναστών - Ενισχύεται η παρουσία και ο ρόλος της Frontex στα σύνορα

«Πονοκέφαλος» το προσφυγικό - Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν
Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει το προσφυγικό
ζήτημα για την Ελλάδα
Κλείσιμο
, μετά και τη χθεσινή «ομολογία» του πρωθυπουργού,
Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής
, ότι η χώρα μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη» μεταναστών.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτεται από την κοινή επιστολή των αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως, όσο και αν ο ίδιος ο κ. Μουζάλας, αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, προσπαθούσαν να πείσουν το προηγούμενο διάστημα ότι το ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ.

Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αποπομπής από τη Σένγκεν
«Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21, η Συνθήκη της Λισαβόνας). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσπάθειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή, που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους προς τον κ. Αβραμόπουλο, οι κ.κ. Μουζάλας και Τόσκας, φανερώνοντας την αγωνία τους για τις αποφάσεις που θα λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Και αυτό, καθώς μπορεί η Ελλάδα να δέχτηκε, την ύστατη ώρα, τη συνδρομή της Frontex στους ελέγχους στα σύνορα, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν -όπως, π.χ., η δημιουργία των πέντε «hotspots», για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, αλλά και η ίδια παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει.

Ο ρόλος της Κομισιόν και η ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα σύνορα
Την ίδια ώρα, η Frontex έχει αρχίσει να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της στα ελληνικά σύνορα. Στη Λέρο, κατά πληροφορίες, βρίσκεται ήδη ένα υπερσύγχρονο σκάφος 60 μέτρων, που ανήκει στη δύναμη της Frontex και συνδράμει, πλέον, στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν στα ακριτικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο Γιούνκερ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται, λίγο πριν ανακοινωθεί και επισήμως, την προσεχή Τρίτη. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το πλάνο της Κομισιόν προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι και 2.000 αστυνομικοί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η Frontex.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει την έγκριση της τελικής πρότασης που θα καταθέσει την Τρίτη (15/12) για τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ώστε η νέα υπηρεσία να αποκτήσει τη δυνατότητα παρέμβασης, ως έσχατης λύσης, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όταν θα προηγείται αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους. Ωστόσο, η Frontex θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αστυνομικοί αυτοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμα και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους. Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Αναβρασμός» για το μεταναστευτικό και σε δήμους της Αττικής
Την ίδια ώρα, εντός των τειχών, μεγάλη αναστάτωση υπάρχει σε δήμους της Αττικής για το χάος που επικρατεί με τους μετανάστες. Ειδικά οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου αντιδρούν έντονα στα σχέδια για τη δημιουργία καταυλισμού οικονομικών μεταναστών εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Χθες το πρωί, οι τέσσερις δήμαρχοι των νοτίων προαστίων πήγαν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από την Ειδομένη, για να δουν και να αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Παλαιού Φαλήρου.

Σε δηλώσεις που έκαναν οι δήμαρχοι, επέκριναν την κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ υπογράμμισαν πως δεν γίνονται δεκτοί σε ραντεβού που ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου από κοινού να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θέματος.

Όπως είπαν, «τους αφήνουν χωρίς ενημέρωση για ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα και έτσι μένουν στο σκοτάδι οι τοπικές κοινωνίες». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το προσφυγικό αποτελεί μια «καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα εξακολουθήσει να «καίει» και τις επόμενες εβδομάδες, σε άμεση πάντα διασύνδεση με το κατά πόσον η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για τον περιορισμό των μετανστευτικών ροών, αλλά και το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η Αθήνα στις δικές της ανειλημμένες υποχρεώσεις για το προσφυγικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης