WikiLeaks: Ο Ολάντ και η μυστική σύσκεψη το 2012 με θέμα το «Grexit»

WikiLeaks: Ο Ολάντ και η μυστική σύσκεψη το 2012 με θέμα το «Grexit»

Σύμφωνα με την συζήτηση-προϊόν υποκλοπής, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα - Γαλλική κυβέρνηση: Απαράδεκτες οι τηλεφωνικές υποκλοπές μεταξύ συμμάχων - Ο Ολάντ συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

WikiLeaks: Ο Ολάντ και η μυστική σύσκεψη το 2012 με θέμα το «Grexit»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.



Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιστεί ως "άκρως απόρρητα", συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις "υποκλοπές των επικοινωνιών" των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της "κοινότητας των πληροφοριών" των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation. Ο φάκελος με το κωδικό όνομα “Espionnage Elysée” (κατασκοπεύστε το Ελιζέ) ήταν «άκρως απόρρητος» και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Liberation «περιέχει έγγραφα στα οποία αναφέρονται οι "επιλογές" από τη λίστα των στόχων και λεπτομέρειες από τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων αρκετών αξιωματούχων που φτάνουν μέχρι το απευθείας κινητό τηλέφωνο του προέδρου της χώρας».
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σοσιαλιστής Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συγκυβερνώντος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ιστότοπος WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και ότι υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

"Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική", είπε ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαίου 2012, λέγοντας για τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους "αρμόδιους υπουργούς" τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. "Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση".
Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε "νίψει τας χείρας της" για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. "Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα", ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.

Αντιδράσεις

Απαράδεκτες οι τηλεφωνικές υποκλοπές μεταξύ συμμάχων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ μετά τις αποκαλύψεις του "Wikileaks" που διέρρευσαν στο γαλλικό Tύπο, σύμφωνα με τις οποίες, τρεις Γάλλοι πρόεδροι είχαν πέσει θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών από την αμερικανική υπηρεσία NSA.

Για σκάνδαλο "FranceLeaks" κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα "Liberation" που πρώτη έφερε στο φως τις αποκαλύψεις αυτές επισημαίνοντας ότι, η NSA  κατασκόπευε τους Ολάντ, Σαρκοζί και Σιράκ αλλά άλλα κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των ετών 2006- 2012.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε τις συνομιλίες που είχε ο Ολάντ με τον γερμανομαθή πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό για το ελληνικό ζήτημα το Μάιο 2012 , λίγες ημέρες αφότου ο Ολάντ ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα. Στη Γαλλία , η "Κατασκοπεία του Ελιζέ" έχει προκαλέσει σεισμό με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να καταδικάζει τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές από συμμάχους.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων της Γαλλίας, έσπευσε πρώτος να καταδικάσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές από την Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, ο Ολάντ συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα. Όσο για τα διαβαθμισμένα έγγραφα από το Wikileaks που έχει στην κατοχή της η γαλλική εφημερίδα "Liberation" τα οποία και "πρόδωσαν" την Ουάσινγκτον, αυτά αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια στην στέγη της αμερικανικής πρεσβείας στη Γαλλία έχει τοποθετεί ένας ολόκληρος σταθμός κατασκοπείας. 

Το Μάιο του 2012, σε μία μυστική συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών - Ολάντ  και Ζαν Μαρκ Ερό- με θέμα την αποφυγή ενός Grexit , οι Αμερικανοί είχαν υποκλέψει ο περιεχόμενο των συνομιλιών τους . Ο τότε πρωθυπουργός της Γερμανίας έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το Βερολίνο- εκεί σπούδασε- και κυρίως με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, κυβερνητικό εταίρο της Ανγκελα Μέρκελ.

Πριν από λίγο και ο γερμανομαθής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, εξέφρασε την δυσφορία του μετά τις αποκαλύψεις ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα των τηλεφωνικών υποκλοπών από την NSA. Μέσω του διαδικτύου έστειλε το δικό του μήνυμα: " Τηλεφωνικές υποκλοπές, αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές. Οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν εξηγήσεις".

Θύματα υποκλοπών είχαν πέσει και άλλοι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου , όπως σχολιάζει η "Liberation" κατονομάζοντας δύο εξ αυτών : τον Ζαν Νταβίντ Λεβί και τον Κλοντ Γκεάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Liberation", το  2006 η αμερικανική υπηρεσία ΝSA είχε καταγράψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του τότε προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του τότε υπουργού Εξωτερικών ,  Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί.

Για το Νικολά  Σαρκοζί, οι Αμερικανοί κατέγραφαν τις συνομιλίες του από τη στιγμή που εξέφρασε ενδιαφέρον για να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η εφημερίδα "Liberation".

"Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι μεταξύ συμμάχων μπορούν να συμβούν τέτοιες πρακτικές...Την ώρα που δίνουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ή να καταλάβουμε αυτό που κινητοποίησε έναν σύμμαχο να κάνει τηλεφωνικές υποκλοπές",  τόνισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ.  Στη σημερινή έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος, θα δώσουν σήμερα το παρών ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, ο υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, όπως και και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Λευκος Οίκος διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης