Κομισιόν: Εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Κομισιόν: Εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Αξιωματούχοι λένε ότι η νέα πρόταση δεν είναι «αξιόπιστη» και κάνουν λόγο για «ασαφές αναμάσημα» - Πληροφορίες ότι η Ελλάδα προτείνει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος να είναι αυξημένος στο 0,75% του ΑΕΠ από 0,6% - Μαξίμου: Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο «μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα κόμματα στην πρόταση των θεσμών»

Κομισιόν: Εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Με «επιμέλεια» και «φροντίδα» εξετάζουν οι Θεσμοί τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος, εν μέσω δημοσιευμάτων περί απόρριψης των αντιπροτάσεων της Ελλάδας από τους δανειστές, υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος ώστε να ελεγχθεί το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι τρεις θεσμοί αξιολογούν τώρα τις προτάσεις με προσοχή καθώς, όπως υποστήριξε, κυκλοφορούν διαφορετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νέων που ελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα -όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.



Για  «ασαφές αναμάσημα» μιλούν πηγές της Ευρωζώνης

Πάντως, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνη, οι νέες προτάσεις που υπέβαλε την Τρίτη προς τους δανειστές της η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστες.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν πως δεν είναι αξιόπιστη, κάνοντας λόγο για ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγουμένων ελληνικών σχεδίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τρισέλιδη αντιπρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους.

Αλλά και  το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει -επικαλούμενο πηγές της ΕΕ- πως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι περιέχει μόνο μικρές αλλαγές.

Τι προτείνει η ελληνική πλευρά

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα κατέθεσε ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων τριών σελίδων προς τους δανειστές της με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ καθώς και τη συνδρομή του ESM για να πληρώσει  τα ομόλογα της EKT.

Επίσης, υπήρξαν αναφορές ότι στη νέα ελληνική πρόταση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι αυξημένος στο 0,75% του ΑΕΠ -από 0,6%- και για το 2016 είναι στο 1,75%, αντί για 1,5%

Το δημοσίευμα σημείωνε ακόμη πως οι πιστωτές ήταν στη διαδικασία της εξέτασης των αντιπροτάσεων της Αθήνας, οι οποίες έρχονται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «διαμαρτυρήθηκε» ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε υποβάλει ακόμη τις της προτάσεις της στο σχέδιο των πιστωτών.

Αλλά και αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων είπε την ίδια ώρα στο Bloomberg πως η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο είναι ένα ασαφές αναμάσημα των προηγούμενων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο, ενώ ο άλλος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογούν το σχέδιο, το οποίο παρελήφθη σήμερα το πρωί.

Συνεδρίαση του Brussels Group το απόγευμα;

Εν τω μεταξύ, το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες -όπου συναντήθηκαν με τον κ. Μοσκοβισί- για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρέδωσε χθες στον Γάλλο Επίτροπο δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έπειτα και από τις νέες εξελίξεις, αναμένεται να συγκληθεί σήμερα το  απόγευμα το Brussels Group, ενώ πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια νέα συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά το χθεσινό ραντεβού των κ.κ. Παπά και Τσακαλώτου.

Μαξίμου: Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν, πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση, «μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών», συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο  συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης