Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, δεν υποσχόμαστε παραδείσους

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, δεν υποσχόμαστε παραδείσους

«Θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο», λέει τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Σαμαράς τιμωρεί την Ελλάδα και εφαρμόζει μέτρα εξαθλίωσης - Ζήτησε κούρεμα χρέους και υποστήριξε ότι οι αγορές «βλέπουν» ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, δεν υποσχόμαστε παραδείσους
Κούρεμα του χρέους και ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς υποστηρίζει ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο όπως λένε.

Μιλώντας από το βήμα του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα βρει ευρεία συναίνεση, αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  και απεύθυνε πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες, «στη δημιουργική Ελλάδα», όπως είπε, για μία συμφωνία για την ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη.

Έκανε «άνοιγμα»  τονίζοντας ότι «από το 2012 έχουμε δουλέψει σκληρά και αντιμετωπίσαμε τις αδυναμίες μας και τα όποια ελλείμματα στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι  «εμείς ωριμάσαμε και ήρθε η ώρα να ωριμάσετε και εσείς. Με τη στήριξη του λαού και τη συστράτευση των παραγωγικών μονάδων του τόπου μας θα σταματήσουμε τον θανατηφόρο κατήφορο. Πολλή δουλειά, αξιοπρέπεια και προοπτική».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκτόξευσε σπόντες και βολές  για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ που φτάσαμε δεν υπήρξε μία συνωμοσία, έχουμε και εμείς ευθύνη. Αν και υπήρξε μία συνωμοσία για το ποιος και πως θα κυβερνάει» και συμπλήρωσε «τώρα, απαιτούν να πληρώσουμε για τα δικά τους λάθη, για την αποτυχία του προγράμματος».

Κλείσιμο

Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι «θέλουν να παρουσιάσουν βιώσιμο ένα χρέος που δεν είναι. Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα να συνεννοηθούμε ότι εννοούμε βιώσιμο στα χαρτιά και μη βιώσιμη, στην πράξη η καθημερινότητα του λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου και πρόσθεσε ότι «οι αριθμοί για το δημοσιονομικό κενό είναι πλασματικό και σχηματίζεται η εικονική πραγματικότητα ότι οι αριθμοί βγαίνουν, αλλά δεν βγαίνουν και ούτε οι άνθρωποι».

Όπως υπογράμμισε «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη μία ριζική στροφή. Η Ελλάδα μόνο με αλλαγή πολιτικής θα μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια της. Οι αγορές θα σταματήσουν να είναι επιθετικές μόνο αν υπάρξει μία λύση για το χρέος. Η Ελλάδα δεν είναι τοπικό πρόβλημα αλλά όλης της Ευρωζώνης. Θέλουμε κούρεμα του χρέους και ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε υπερ διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά κατά των μέτρων λιτότητας, με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. «Η κυβέρνηση θα είναι ο δημιουργός προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και θετικών εξελίξεων ως αντίρροπη δύναμη στην ακροδεξιά άνοδο», επεσήμανε.

Επίσης, εκτίμησε ότι τα μέτρα λιτότητας φαίνεται να λειτουργούν ως μία πολιτική χειραγώγησης και δήλωσε ότι μετά από τέσσερα χρόνια μέτρων και θυσιών χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι η τακτική του καλού μαθητή και η διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινες γραμμές είχε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δεν χαιρόμαστε που επιβεβαιωθήκαμε».

Αλλά, αναφερόμενος στη μελλοντική πολιτική της χώρας τόνισε ότι είναι «καλοπροαίρετο που μας ρωτάνε, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ότι αν αλλάξουμε τώρα στρατηγική δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε περισσότερα από ότι έχουμε χάσει» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χειρότερο από την επιμονή στο λάθος».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει μία ανεύθυνη στρατηγική διακινδύνευσης, αλλά μία στρατηγική με ασφάλεια σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και έστειλε μήνυμα στους επικριτές δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε πει για  αυτά που θα θέλαμε αλλά για αυτά που μπορούμε» και πως η στρατηγική τους εστιάζεται σε μία «σκληρή διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την αύξηση των ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης