Παρατείνεται η δυστοκία υποψηφίων για τη ΝΔ

Παρατείνεται η δυστοκία υποψηφίων για τη ΝΔ

Αλλαγή δεδομένων στις ευρωεκλογές με την αλλαγή του τρόπου εκλογής




Παρατείνεται η δυστοκία υποψηφίων για τη ΝΔ
Απόφαση που ενέχει πολιτικό ρίσκο πήραν από κοινού ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος το περασμένο Σάββατο όσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των ευρωβουλευτών και ενώ η δυστοκία για την εξεύρεση υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες συνεχίζεται.

Με αλλαγή του νόμου που ισχύει οι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται πια με σταυρό προτίμησης και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού θα είναι μέχρι 42 διπλάσιοι δηλαδή του συνόλου που εκλέγονται. Ο στόχος από την πλευρά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι τριπλός:

Κλείσιμο
-πρώτον να μειώσουν τις εσωκομματικές εντάσεις και πιέσεις καθώς πολλά στελέχη τους πια ζητούν να είναι υποψήφιοι όταν ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλέξουν θα είναι μειωμένος τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ πηγαίνει για 4-5 ευρωβουλευτές και το ΠΑΣΟΚ για έναν έως δύο.

-δεύτερον να βάλλουν στην προσπάθεια για καλύτερο αποτέλεσμα περισσότερα πρόσωπα που πλέον θα δώσουν προσωπική μάχη. Άλλο να προσπαθούν οι τέσσερις πρώτοι του συνδυασμού και άλλο 42 υποψήφιοι

-τρίτον από την στιγμή που βάζουν στο παιχνίδι πρόσωπα επιδιώκουν να αμβλύνουν το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών. Επιπλέον θωρούν ότι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπάρχουν περισσότερα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Φυσικά η απόφαση εκλαμβάνεται συνολικά ως προσπάθεια να φέρουν διαχειρίσιμο αποτέλεσμα ενόψει ήττας και είναι πιθανό να αποθαρρύνουν προσωπικότητες πρώτης γραμμής να συμμετάσχουν. Επίσης είναι βέβαιο ότι δημιουργούν δυσαρέσκειες αφού όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν από την ίδια γραμμή. Για παράδειγμα στην ΝΔ ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης που είχε υπόσχεση από τον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου όταν αποχώρηση από την θέση του γραμματέα δεν έχει κανένα λόγο να είναι ικανοποιμένος. Από τους νυν ευρωβουλευτές οι περισσότεροι θα σκεφθούν δύο φορές το αν θα είναι υποψήφιοι ανάλογα και με το ποιοί θα είναι μαζί τους. Πάντως η κα Μαριέττα Γιαννάκου όπως και η κα Ρόδη Κράτσα και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος φέρονται να θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι.

Την αλλαγή πάντως επεδίωξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος καθώς μετά την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους 58 υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πάρουν το πράσσινο φως για να κατέβουν.

Περιφερειακές


Εν τω μεταξύ στη ΝΔ συνεχίζεται η δυστοκία για την εξεύρεση υποψηφιών για τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Για τον Δήμο Αθηναίων μετά από μία σειρά αρνήσεων -Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης- και απορρίψεων -Γιώργος Πατούλης, Κώστας Μίχαλος, Άδωνης Γεωργιάδης- έχει μείνει στο παιχνίδι ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος τον οποίο έχουν αρχίσει και βλέπουν θετικά πρόσωπα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και στελέχη όπως ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης. Στην υποψηφιότητά του επιμένει μέχρι στιγμής και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης παρότι είχε και ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Δεν έχει αποκλειστείτ ο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Γιάννη Μιχελάκη. Παρόμοια είναι η δυσκολία και για την περιφέρεια Αττικής. Το ΠΑΣΟΚ ζητά από το Μέγαρο Μαξίμου να στηρίξει τον κ. Γιάννη Σγουρό. Η ΝΔ το αποκλείει και μετά από έναν διερευνητικό κύκλο δείχνει να καταλήγει στον νυν δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη ο οποίος το σκέπτεται με την προυπόθεση να κατέβει σαν ανεξάρτητος υποψήφιος και χωρίς να απεμπολήσει την αντιμνημονιακή του στάση και επίσης να επιλέξει εκείνος τον συνδυασμό του.

Βόρεια Ελλάδα


Στον Βορρά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τη ΝΔ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην περιφέρεια όπου το κόμμα είναι διχασμένο ανάμεσα στον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα που ανακήρυξε μόνος του την υποψηφιότητά του και στον κ. Γιάννη Ιωαννίδη που είναι η επιλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι στιγμής υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο ώστε ο κ. Τζιτζικώστας να αποσυρθεί και έτσι να αποφύγει και την διαγραφή του. Το ότι δεν έχει ακόμη διαγραφή οφείλεται στην παρασκηνιακή διεργασία. Με τον κ. Τζιτζικώστα είναι ο πρώην περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι. Από την άλλη ο κ. Τζιτζικώστας έχει συνομιλίες με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και με την Ένωση των κ.κ. Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη. Από διάφορες πλευρές έχει υποβληθεί αίτημα στον κ. Κώστα Καραμανλή να παρέμβει με το ειδικό του βάρος για να βρεθεί λύση.

Από την στιγμή που ο κ. Τζιτζικώστας απέρριψε την πρόταση Σαμαρά να κατέβει υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης πρόβλημα υπάρχει και εκεί. Το ΠΑΣΟΚ ζητά να στηρίξει η ΝΔ τον κ. Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα χάσει την δεύτερη τετραετία. Η ΝΔ όμως επιθυμεί δική της υποψηφιότητα. Προς το παρόν στο παιχνίδι παραμένει η κα Έλενα Ράπτη η οποία από τις μετρήσεις που γίνονται παίρνει αξιοπρεπή ποσοστά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης