Στο πρέσινγκ της Τρόικας, η κυβέρνηση «απαντά» με κάλπες

Στο πρέσινγκ της Τρόικας, η κυβέρνηση «απαντά» με κάλπες

Το Μαξίμου λέει «όχι σε νέα μέτρα»

Στο πρέσινγκ της Τρόικας, η κυβέρνηση «απαντά» με κάλπες
Την ευκαιρία να περάσει στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί νέα οριζόντια μέτρα κατά τις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της Τρόικας βρήκε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Έχοντας μπροστά του τον άνθρωπο που ξέρει όσο λίγοι τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην Ευρώπη και που δεν είναι αρνητικά διακείμενος απέναντι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσει το «όχι» της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο αίτημα για λήψη οριζόντιων μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου προβλέπεται να υπάρξουν αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και η νέα ελάττωση του χρέους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα μέσα της Άνοιξης του 2014, όταν δηλαδή και η Eurostat επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους.

Το κλίμα του «όχι» σε νέα μέτρα διαπερνά, πάντως, και τη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με αρκετούς να τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής απέναντι στους εκπροσώπους ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ που θα βρεθούν στη χώρα μας σε λίγες ημέρες.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ότι εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζητήσης που είχε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τα τελευταία ταξίδια  του στο εξωτερικό και κυρίως αυτά στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Μέτρα 3 δισ. ζητούσε αρχικά η τρόικα – Ανένδοτοι οι δανειστές με πρωτοστάτη τον Τόμσεν

Το επίδομα θέρμανσης στάθηκε η αφορμή για το ξέσπασμα σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η οποία τώρα με πρωταγωνιστή τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, πιέζει για την επιβολή νέων μέτρων.

Η κόντρα ξέσπασε με την ανακοίνωση του επιδόματος θέρμανσης από την κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των δανειστών. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, υπήρξε μάλιστα και τηλεφώνημα  από τον Τόμσεν με το οποίο ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την ώρα που ο υπουργός ήταν ακόμη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Το ίδιο βράδυ, έθεσε το θέμα και ενώπιον όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, για να λάβει την απάντηση “Ο φόρος μένει ίδιος, το πλαφόν στη δαπάνη μένει ίδιο, άρα τι σας πειράζει”, από τα χείλη του Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα με το επίδομα θέρμανσης, το ΔΝΤ έκανε λόγο και για νέα μέτρα, κάνοντας μάλιστα “παρατήρηση” στην κυβέρνηση ότι κακώς επιμένει να διαψεύδει συνεχώς το θέμα. Το πλεόνασμα που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας αφήνει περιθώριο για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, το μέγεθος και ο αριθμός αυτών όμως παραμένει και η μεγάλη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η τρόικα αρχικά πίεζε για μέτρα άνω των 3 δισ., στη συνέχεια “έπεσε” στα 3 δισ., ενώ τώρα μιλά για μέτρα έως 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, αναγνωρίζει ότι υπάρχει κενό, ύψους μόνον 500 – 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να κλείσει μόνο με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. . Πάντως, τα μέτωπα με την τρόικα παραμένουν όλα ανοιχτά, με την ίδια πηγή να σημειώνει ότι ανοιχτά παραμένει ακόμα και αυτά που “αφορούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ.”, συμπληρώνοντας ότι υπ' αυτές τις συνθήκες, “είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει η τρόικα για διαπραγματεύσεις πριν τις αρχές Νοεμβρίου”.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης