Ποια είναι τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Ποια είναι τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα σημεία που θα «κονταροχτυπηθούν» κυβέρνηση και τρόικα

Παρέσυρε αλλοδαπούς για να μην του πλύνουν τα τζάμια!
Ποια είναι τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Η μετάθεση για τη ρύθμιση του χρέους μετά τις ευρωεκλογές, η απόρριψη των ελληνικών προτάσεων για το χρηματοδοτικό κενό και η εμμονή της τρόικας σε νέα μέτρα είναι τα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών μας που αναμένεται να εκτοξεύσουν στα ύψη του πολιτικό θερμόμετρο.

Η υπαναχώρηση της τρόικας σε αυτά τα θέματα φαίνεται ότι έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης που προειδοποιεί τους δανειστές μας ότι τέτοιου είδους εμμονές μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική αποσταθεροποίηση. 

Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη μονομερή απόφαση της Αθήνας ως προς το επίδομα θέρμανσης, την οποία απέδωσαν σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι ο χειρισμός του ελληνικού χρέους, κομβικό σημείο για την επιβίωση της χώρας, αν και από την άλλη μεριά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φοβούνται πως η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για τη μείωση του χρέους της θα ερμηνευτεί ως αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και, τελικά, θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα αντιευρωπαϊκά κόμματα της εκάστοτε χώρας στις ευρωεκλογές. Αντίθετες είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, που, προφανώς, θα έχει ένα «δυνατό χαρτί» κατά την προεκλογική περίοδο.

Μεγάλα προβλήματα τέλος δημιουργεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για το προσεχές έτος, που πρέπει να κλείσει ώς τον Δεκέμβριο. Η αντίθεση της ΕΚΤ τόσο στο θέμα των ANFA’s –λόγω της στάσης της Γαλλίας– όσο και στις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί νέα προβλήματα στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα μπορούσε να γίνει με ένα νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου. Και στις δύο περιπτώσεις, μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με νέο... μνημόνιο, ακυρώνοντας την πολιτική γραμμή των Σαμαρά, Βενιζέλου και πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών, όχι μόνον της αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης