Παπαδήμος: "Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν"

Παπαδήμος: "Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν"

"Με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία θα επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης – πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013", διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός

Παπαδήμος: "Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν"
"Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας", υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος ζητώντας από τους Έλληνες να κάνουν κουράγιο και να παλέψουν για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Με το μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε τρεις βασικούς στόχους:

* να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι πιθανή άτακτη χρεοκοπία θα επιφέρει δεινά ασύγκριτα μεγαλύτερα από τα επώδυνα μέτρα που υφίσταται σήμερα ο ελληνικός λαός,
* να διαβεβαιώσει ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση το σύνολο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 100 δισ ευρώ και
* να διαβεβαιώσει ότι εφ' όσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, τότε θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία θα επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης – πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
 
Ο κ. Παπαδήμος επέλεξε να απαντήσει στο ερώτημα που ακούγεται παντού στην Ελλάδα, αν δηλαδή μια χρεοκοπία θα ήταν προτιμότερη από την εφαρμοφή του δρακόντειου προγράμματος προσαρμογής που επιβάλλει η τρόικα.
Κλείσιμο

video platform video management video solutions video player

"Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, καλύτερη η χρεοκοπία" τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: "Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης".
 
Εξηγώντας ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας, ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε: "Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 5 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.
 
Η εισαγωγή βασικών αγαθών –όπως φάρμακα, πετρέλαιο, και μηχανήματα– θα γινόταν προβληματική, αφού η χώρα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε πρόσβαση σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Η ανεργία, η οποία είναι ήδη απαράδεκτα υψηλή θα αυξανόταν περισσότερο.
 
Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε. Η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης.
 
Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ".
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, "το οικονομικό πρόγραμμα και η δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύσει έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της χώρας. Η νέα δανειακή συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή μας με 130 δισ. ευρώ και μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το υπάρχον δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ". Ο κ. Παπαδήμος επιχειρηματολόγησε ότι "με τη μείωση του χρέους θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και εμπιστοσύνης".
 
Κατά τον κ. Παπαδήμο, το γεγονός ότι "η Ελλάδα αντλεί σήμερα τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη που δόθηκε ποτέ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αντανακλά τη βούληση των εταίρων μας να στηρίξουν την παραμονή μας στο ευρώ". Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός οι ευρωπαίοι εταίροι μας πιέζουν "για να αξιοποιήσουμε τη στήριξη αυτή, δημιουργώντας εμείς οι ίδιοι τις προϋποθέσεις βιώσιμης συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα. Οφείλουμε να εξυγιάνουμε την οικονομία μας. Να μην δαπανούμε περισσότερο από όσα παράγουμε".
 
Μιλώντας για ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι ο αγώνας της γενιάς μας είναι "να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος. Πρέπει να εξυγιάνουμε το κράτος και να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις για να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη".
 
Κατά τον πρωθυπουργό, "θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα τής μεταπολιτευτικής Ελλάδας αν από λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης, από βαριά αμέλεια ή από μοιραίο λάθος αυτή η χώρα κατέληγε κάποια στιγμή χρεοκοπημένη και έξω από το ευρώ. Αν, την ώρα που χώρες πολύ φτωχότερες από μας καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να μπουν στη ζώνη του ευρώ, εμείς βαδίζαμε την πορεία εξόδου".
 
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου ότι "η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο". κατά τον πρωθυπουργό, "για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας".
 
"Δεν θα βγούμε από την κρίση χωρίς θυσίες. Είμαστε λαός περήφανος και φιλότιμος. Ξέρουμε από αγώνες. Και αυτός είναι σήμερα ο αγώνας της πατρίδας μας. Να έχουν τα παιδιά μας την ευρωπαϊκή Ελλάδα της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας που κατακτήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια, συνέχισε ο κ. Παπαδήμος.
 
"Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας. Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ και στην Ευρώπη", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε εδώ το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης