Στέφανος Κασσελάκης: Ο εκλογικός πήχης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, η βαριά ήττα του '23 και το πόθεν έσχες πριν τις ευρωεκλογές

Στέφανος Κασσελάκης: Ο εκλογικός πήχης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, η βαριά ήττα του '23 και το πόθεν έσχες πριν τις ευρωεκλογές

Μηνύματα εντός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αμήχανη προσπάθεια να περιγράψει το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

kasselakis-kosiwni
Ποικίλες αναγνώσεις με αποδέκτες το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σήματα για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος στο εξής, περιείχε η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στον ΣΚΑΪ. Πέρα από την μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε εμμέσως το πλαίσιο επαναδραστηριοποίησης του προκατόχου του, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να δέχεται εισηγήσεις περί «rebranding» του πολιτικού του προφίλ.

«Είμαι αυθεντικός»

«Εμένα μου είναι αδιάφορο το rebranding. Το brand μου είναι αυθεντικό. Σας το υπόσχομαι» απάντησε, επί της αρχής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κληθείς να σχολιάσει τα περί επικαιροποίησης της πολιτικής ταυτότητας του Αλέξη Τσίπρα, για να επαναλάβει -για δεύτερη φορά- στη διάρκεια της απάντησής του πως «είμαι αυθεντικός», μιλώντας για τον εαυτό του.

Ωστόσο, «δεν επέλεξα εγώ τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρόνο ούτε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα» περιέγραψε κατόπιν ο κ. Κασσελάκης, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου καλοκαιριού, για να συνεχίσει, λέγοντας πως «έτσι έτσι ήρθαν τα πράγματα. Είμαι πρόεδρος του κόμματος, χτίζουμε ένα κίνημα, έχουμε ένα μήνυμα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d09ubc07jfe1)


«Άρα, λοιπόν, και εμείς θα κάνουμε branding του νέου ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης θα κάνει rebranding από την προπαγάνδα της ΝΔ, που χρειάζεται για το Ινστιτούτο το οποίο χτίζει και για τη διεθνή του δραστηριότητα. Καλά θα κάνει» υποστήριξε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και «στον βαθμό που μπορώ να βοηθήσω τον Αλέξη σε αυτήν την προσπάθεια, θα το κάνω με μεγάλη χαρά», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης σαν να κινούνται σε παράλληλες τροχιές, εστιάζοντας (σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο) στο «branding» του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα, έθεσε ως εκλογικό πήχη των Ευρωεκλογών την «απόλυτη ανατροπή», διευκρινίζοντας κατόπιν ότι επιθυμεί ένα ποσοστό πάνω από το 17% των περασμένων εθνικών εκλογών, το οποίο σε περίπτωση που κοντεύει τις επιδόσεις της ΝΔ, θα αποτελέσει, όπως τόνισε, ο κ. Κασσελάκης την ανατροπή που φαίνεται να προσδοκά.

Καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του περιέγραψε ότι «η σύγχρονη Αριστερά καλύπτει όλη την κεντροαριστερά», για να προσθέσει ότι «αυτός είναι ο χώρος μας, αλλά σε πολλές προτάσεις είμαστε παρεμβατικοί». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν όνομα και έμβλημα του κόμματος ως έχουν και μετά τις Ευρωεκλογές και με φυσική έδρα του κόμματος, την Κουμουνδούρου. Τοποθετούμενος, ως προς τις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα προτείνει ο ίδιος πέντε πρόσωπα για το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος με αξιοκρατικά κριτήρια, με στόχο να συμπεριληφθούν σε αυτό ορισμένοι από όσους δεν θα σημειώσουν υψηλή επίδοση στη διαγωνιστική διαδικασία της 14ης Απριλίου.

Στην τελική ευθεία προς τις προκριματικές, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε χθες άλλα 51 ονόματα συμμετεχόντων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι γνωστοί, από την συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές εκπομπές, δημοσιογράφοι, Δημήτρης Παπανώτας και Δημήτρης Πανόπουλος αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας, πρωτίστως, την πολιτική επικαιρότητα, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, πως «έχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας» και απέδωσε την ύπαρξη φαινομένων βίας και στην οικονομική ανέχεια των νέων.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d09uh31m32oh)


«Υπεραρκετά στοιχεία»

Ως προς την στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το «κατηγορητήριο» που παρουσίασε εις βάρος του πρώην υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλη, ο κ. Κασσελάκης τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, με το επιχείρημα ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή τους 36 βουλευτές μας για να προχωρήσουμε». Ταυτόχρονα, όμως εγκάλεσε την πλειοψηφία πως στο «δεύτερο βήμα η ΝΔ έχει πει ότι σκοπεύει να αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή». Στον αντίποδα, «έχουμε ήδη υπεραρκετά στοιχεία» για τον πρώην υπουργό, εκτίμησε. «Είναι ξεκάθαρες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σχετικά με το αίτημα για προανακριτική επιτροπή πως «θα το καταθέσουμε με χαρά εφόσον ο ίδιος δεσμευθεί να μην το αμνηστεύσει» ο Πρωθυπουργός. Ως προς τον ενδεχόμενο δόλο, ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι «υπήρχαν προειδοποιήσεις, είχε γνώση του κινδύνου και αποδοχή του αποτελέσματος» ο κ. Καραμανλής, παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών πως «χρειαζόμαστε εδώ πέρα αυτός ο νόμος να αλλάξει».

Κρίνεται καθημερινά η Δικαιοσύνη

Αναφορικά με την στάση της Δικαιοσύνης, «τη Δικαιοσύνη την εμπιστεύομαι, αλλά η εμπιστοσύνη κατακτιέται κάθε μέρα και ελέγχεται κάθε μέρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε όπως «η Δικαιοσύνη, όπως και όλοι οι αιρετοί κρίνονται κάθε μέρα». «Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη αλλά υπάρχουν υποθέσεις που πρέπει να προχωρήσουν» εξήγησε, λέγοντας πως η πρέπει να λειτουργεί στο 100%.

«Για πρώτη φορά απόρρητα στοιχεία, προσωπικά στοιχεία Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, υπεξαιρέθηκαν» αντέτεινε, ερωτηθείς για το αίτημά του για διεθνείς παρατηρητές, για να προσθέσει πως «δεν έχουμε μια διαβεβαίωση ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία του εσωτερικού». Είναι πάρα πολύ εύκολο να αξιοποιήσεις προσωπικά δεδομένα, υποστήριξε και πιθανόν να παρέμβεις στην επιστολική τους ψήφο με εργαλειοποίηση των προσωπικών δεδομένων, όπως περιέγραψε, λέγοντας, ωστόσο, πως «δεν έχω σκοπό να αρνηθώ το εκλογικό αποτέλεσμα».

Πάνω από το 17%

«Θέλω να είμαστε σίγουρα πάνω από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών» δήλωσε ενόψει των Ευρωεκλογών ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως «εάν ξαφνικά είμαστε σε απόσταση αναπνοής θα είναι ανατροπή». Στο ενδεχόμενο αμφισβήτησής του, «και να τεθεί, δεν με φοβίζει» ξεκαθάρισε, περιγράφοντας ως «ιδέες του κόμματός μας» τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο ίδιος το τελευταίο διάστημα κατόπιν επεξεργασίας με το κόμμα, ως απάντηση στο άρθρο του Θανάση Καρτερού.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d09td3ydzh0p)


«Συνταγή» υπουργικού συμβουλίου

«Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι παιδιά πρωθυπουργών», ισχυρίστηκε με νόημα ο κ. Κασσελάκης τοποθετούμενος σχετικά με την ετοιμότητά του να κυβερνήσει, δίνοντας τρία κριτήρια για το υπουργικό του συμβούλιο:

  • · Την ενσυναίσθηση,
  • · Την ηθική, τα καθαρά χέρια, ότι κάποιος μπορεί να αντισταθεί στους πειρασμούς
  • · Και το τρίτο είναι η τεχνοκρατική επάρκεια.


«Έχω πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια στα οικονομικά» υποστήριξε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «πρέπει να αλλάξει το μείγμα», στην οικονομία.

Πριν τις Ευρωεκλογές το Πόθεν Έσχες

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του πριν τις Ευρωεκλογές, αφού «δεν έχω να κρύψω τίποτα», όπως είπε, ενώ ερωτηθείς για την ανάρτηση της βουλευτή Επικρατείας, Έλενας Ακρίτα, αλλά και τη δική του αντίδραση, «η δικαιοσύνη δεν έχει ζυγαριά» αντέτεινε, για να συμπληρώσει πως «θέλουμε δικαιοσύνη για όλους και για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι και για τους γονείς των θυμάτων». «Δεν νομίζω ότι αυτό λύνει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d09ub3qrovh5)


Επιπλέον, τάχθηκε κατά της «τυφλής» δημοσιονομικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εις βάρος του Έλληνα πολίτη και περιέγραψε ως αδιαπραγμάτευτη την άμυνα της χώρας, υπεραμυνόμενος του εξοπλισμού της. Για την ελληνοτουρκική προσέγγιση με ορίζοντα τη Χάγη, τάχθηκε υπέρ αλλά μόνο για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ χαρακτήρισε ως «χρήσιμο εργαλείο» το φράχτη στον Έβρο, ζητώντας παράλληλα ισομερή κατανομή του προσφυγικού στην ΕΕ.

Ειδικά, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα», όπως είπε. Την ίδια ώρα, παρατήρησε ότι «κατά τη γνώμη μου δεν επαρκεί» το παρόν πλαίσιο, ενώ τάχθηκε υπέρ του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια, διαφωνώντας με την ανεξέλεγκτή παρουσία της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι πρώιμη, σε αντίθεση με το αίτημα του για πρόωρες εκλογές, το οποίο εδράζεται, όπως είπε, στην «αλλοίωση των στοιχείων» και τη «συγκάλυψη» στα Τέμπη, αλλά και στις «κωλοτούμπες της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Σε αυτήν την προοπτική, «για το καλό του ελληνικού λαού πάμε να ξαναζυγιστούμε», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: Προειδοποίηση για τσουνάμι - Παγιδεύτηκαν άνθρωποι μέσα σε κτίρια (βίντεο)

Θρίαμβος των Μπλε, ανατροπή στην κάλπη του Survivor - Δείτε βίντεο

Άγιοι Ανάργυροι: Βίντεο από τα τελευταία λεπτά πριν το έγκλημα - Το καρτέρι του δολοφόνου έξω από το σπίτι της Κυριακής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης