Επίθεση στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό με ρωσικό πύραυλο - Κοντά στην ελληνική αποστολή με Μητσοτάκη η έκρηξη

Επίθεση στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό με ρωσικό πύραυλο - Κοντά στην ελληνική αποστολή με Μητσοτάκη η έκρηξη

Η έκρηξη έγινε λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι, 150 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν η ελληνική αποστολή στην οποία μετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό οκτώ άτομα και η ασφάλειά τους

odessa_artjhro
Εκτός ουκρανικού εδάφος είναι πλέον η ελληνική κυβερνητική αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πλησιάζει οδικώς στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, προκειμένου να επιβιβαστεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος με προορισμό το Βουκουρέστι. 

Νωρίτερά, επίθεση με ρωσικό πύραυλο δέχθηκε  η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό. «Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής», ανέφεραν επίσημα κυβερνητικές πηγές. 

«Είμαστε όλοι καλά», δήλωσε στο protothema.gr μετά την επίθεση ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, που συμμετέχειθ στην ελληνική αποστολή, η οποία διοργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και στην οποία μετέχουν πλην του πρωθυπουργού 8 άτομα και η ασφάλειά τους.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czmo6r5lwdmh)


Ειδικότερα, μετέχουν η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η διευθύντρια επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Κύρα Κάπη, η σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη και ο Αλέξανδρος Μαράκης, στέλεχος γραφείου Τύπου, όπως και oι Δημήτρης Παπαμήτσος και Αλέξης Παπαχρήστος, προσωπικός φωτογράφος και προσωπικός οπερατέρ αντίστοιχα του κ. Μητσοτάκη. 


Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε κανονικά, ενώ οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινές δηλώσεις που δεν μεταδόθηκαν ζωντανά για λόγους ασφαλείας.

Το τετ α τετ των δύο αντρών διήρκησε συνολικά μισή ώρα, πάνω από το προγραμματισμένο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και χωρίς να αδυνατίζει η ελληνική αμυντική ισχύς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας. 

mitsotakis-zelensky__38_
Κλείσιμο



Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν κτηριακό συγκρότημα που επλήγη από ρωσικό drone το περασμένο Σάββατο, με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς, και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Ουκρανία νωρίς το πρωί, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, με στόχο να παραμείνει για λίγες ώρες, πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Αρχικά επισκέφθηκε συνοριακό σταθμό και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Ζελένσκι σε λιμάνι της Οδησσού. 

Τότε, οι σειρήνες στην Οδησσό, άρχισαν να ηχούν, με την ουκρανική πλευρά να κάνει λόγο για ρίψη ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το χτύπημα έγινε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx. Επισήμως δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις. 

mitsotakis-zelensky__37_
mitsotakis-zelensky__33_
mitsotakis-zelensky__31_
Το βομβαρδισμένο οικιστικό συγκρότημα το οποίο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός με τον Ουκρανό πρόεδρο


Κανονικά συνεχίστηκε το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής

Πάντως, η ελληνική αποστολή συνεχίστηκε κανονικά, καθώς στη συνέχεια τα μέλη της επισκέφθηκαν το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον χώρο, ενώ επισκέφθηκε και τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, για να ενημερωθεί για τα έργα αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη. 


Η Οδησσός έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας και με την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας. 

Η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια επελέγη η καταλληλότερη ημερομηνία μέσω των διπλωματικών διαύλων. 




Η ισχυρή έκρηξη στην Οδησσό έγινε λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο. Αμέσως στην περιοχή σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.





Η στρατιωτική διοίκηση της Οδησσού κάλεσε τους κατοίκους γύρω στις 14:00 το μεσημέρι να πάνε σε καταφύγια. Σύμφωνα με χρήστες του Telegram, πέντε άτομα σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από την επίθεση. 



Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά επίσημα την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός.

Το ταξίδι – αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία γίνεται λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση των 2 ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


mitsotakis-zelensky__2_
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό
mitsotakis-zelensky__9_
Ο πρωθυπουργός υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας
mitsotakis-zelensky__10_
mitsotakis-zelensky__12_
mitsotakis-zelensky__15_
mitsotakis-zelensky__18_



Ειδήσεις σήμερα:

Με βίασε, με χτύπησε και απείλησε να κάψει ζωντανά τα παιδιά μας, λέει η 32χρονη από το Άργος

Σε αργία ο ιερέας που εξαπατούσε πολίτες - Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

«Οχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για μομφή στην κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης