Επίσκεψη Ερντογάν: Έξι χρόνια μετά το επεισόδιο με Παυλόπουλο, ο Ερντογάν χειροκρότησε Μητσοτάκη για τη μειονότητα

Επίσκεψη Ερντογάν: Έξι χρόνια μετά το επεισόδιο με Παυλόπουλο, ο Ερντογάν χειροκρότησε Μητσοτάκη για τη μειονότητα

Αυτή τη φορά, ο Ερντογάν δεν επανατοποθετήθηκε μετά την απάντηση του Μητσοτάκη για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως είχε γίνει το 2017 με τον ΠτΔ

mitsotakis_paylopoylos_erdogan_arthro
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2017. Πέντε χρόνια αργότερα, η συνομιλία του Ερντογάν με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο έχει μείνει στην ιστορία καθώς εξετράπη του πρωτοκόλλου και τον «διπλωματικών ευγενιών» εξαιτίας της αναφοράς Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάννης και την «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη, την οποία όπως είπε τότε, «δεν μπορούν να τη χωνέψουν». Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάνης. 

Το 2017, μέσα σε μια ώρα από την έξοδό του από το αεροπλάνο: Αμφισβήτησε τη Συνθήκη που οριοθετούσε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα του κυπριακού και εξέφρασε την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά των Ελλήνων για τον χειρισμό των οθωμανικών μνημείων. Τώρα, έξι χρόνια αργότερα, έχουν αλλάξει αρκετά, το πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του 2017, όμως και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τουρκική μειονότητα».

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου», είπε σήμερα κατά τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να γίνει ό,τι προβλέπεταια από το Διεθνές Δίκαιο για την βελτίωση της κατάστασης της μειονότητας της Θράκης, χωρίς να μπει στα περί με εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως το 2017. 

Απαντώντας στη σχετική αναφορά του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε: « Για μένα η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουν στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω βέβαια και όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxi3qm0upi5t)
 
Αυτή τη φορά, ο Ερντογάν δεν επανατοποθετήθηκε μετά την απάντηση του Μητσοτάκη, όπως είχε γίνει το 2017 με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αντίθετα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα γενικής αμηχανίας, άρχισε να χειροκροτεί.

hirokrotima_Erdogan


Ο έντονος διάλογος Έρντογάν - Παυλόπουλου για την «τουρκική μειονότητα»

Κλείσιμο
Το 2017, στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ερντογάν έθεσε εμφανώς ζήτημα οικονομικών, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, σε αντιδιαστολή όπως είπε με τα πλήρη προνόμια που απολαμβάνουν οι «ρωμιοί» της Τουρκίας και το Πατριαρχείο: «Για παράδειγμα στη Συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρεται η λέξη τουρκική».

Πρόσθεσε ακόμα πως «στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους» για να καταλήξει πως «δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε και μία αναδρομή στο παρελθόν: «(σσ τα θέματα αυτά) Τα συζητήσαμε με τους κ.Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, το ίδιο κάνουμε με τον κ.Τσίπρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στη Δυτική Θράκη οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λεξη "τουρκική"». Μάλιστα, επετίμησε την ελληνική κυβέρνηση που δεν έσπευσε να ελέγξει όσους αντέδρασαν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η ένταση στις τοποθετήσεις των δύο Προέδρων συνεχίστηκε με μία εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση περί διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Παυλόπουλος έλαβε ξανά τον λόγο, επικαλούμενος την ιδιότητα ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου υπογραμμίζοντας πως «οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται αλλά ερμηνεύονται».

Κάλεσε, μάλιστα, τον Ερντογάν να αποφεύγει νομικές εκφράσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και να συζητήσει με τους έμπειρους νομικούς του συμβούλους. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο υπογράμμισε πως τοποθετήθηκε για τη Λωζάννη μόνον επειδή το θέμα άνοιξε ο κ. Παυλόπουλος, διαφορετικά θα τα συζητούσε με την κυβέρνηση. Κατέληξε, δε πως μπορεί να μην είναι καθηγητής Νομικών, αλλά γνωρίζει Πολιτικό Δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την επικαιροποίηση συμφωνιών.

Δείτε το βίντεο από εκείνη την επίσκεψη: 

Δηλώσεις Ερντογάν και  Παυλόπουλου



Ειδήσεις σήμερα:

Live update: Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ξένα ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και Τουρκίας

Νέα Αριστερά: H απάντηση για τις σελίδες στο Facebook - «Αυτοί είναι οι μόνοι επίσημοι λογαριασμοί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης