Χτίζουν «κινήματα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Με την νεολαία ο Κασσελάκης, με την «συνεργασία» η Κεντροαριστερά

Χτίζουν «κινήματα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Με την νεολαία ο Κασσελάκης, με την «συνεργασία» η Κεντροαριστερά

O Στέφανος Κασσελάκης ανακάμπτει από σήμερα στην καθημερινότητα της Κουμουνδούρου καθώς επιστρέφει από τη Λέσβο

kasselakis-periodeia
Πλήρως ικανοποιημένος από την πολυήμερη περιοδεία του στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα με την πρωινή πτήση από τη Λέσβο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.

Παρά την επιθυμία του να φτάσει την περιοδεία μέχρι τέλους, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες τη διέκοψαν τελικά, μειώνοντας το ταξίδι κατά μία ημέρα, καθώς ο κ. Κασσελάκης επρόκειτο αρχικά να επιστρέψει στην πρωτεύουσα αύριο, Μεγάλη Δευτέρα. Ωστόσο, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στο Αιγαίο με ανέμους έντασης 7 μποφόρ, με τον Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη να σημαίνει απαγορευτικό για το επιτελείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το λιμεναρχείο απαγόρευσε τον απόπλου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μεστός από εμπειρίες και διαπιστώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάμπτει από σήμερα στην καθημερινότητα της Κουμουνδούρου, έχοντας αναδείξει σε προτεραιότητα της πολιτικής του για τους νησιώτες τη δημόσια Υγεία. «Ξέρετε, όταν πληρώνεις τους μισθούς ενός υποστελεχωμένου ΕΣΥ, αυτό είναι διατήρηση σ’ ένα πολύ χαμηλό επίπεδο το οποίο κυριολεκτικά αφήνει τους μπαμπάδες και τις μητέρες μας να πεθαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ΕΣΥ υπό κατάρρευση».

Όπως παρατήρησε, «σε όλα τα νησιά στα οποία έχω πάει (.........) είναι πραγματικά συνταρακτική και σοκαριστική η κατάσταση. Γίνονται χημειοθεραπείες χωρίς ογκολόγους, υπάρχει εξοπλισμός χωρίς ακτινολόγους. Δεν υπάρχουν ψυχίατροι, ξέρετε, στη Νίσυρο», συμπεραίνοντας για την κυβέρνηση πως «δεν ξέρουν να διοικήσουν».

Κλείσιμο
Αναφορικά με το κόστος της δημόσιας Υγείας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε πως «το σωστό πράγμα δεν είναι καν να συγκρίνουμε μελλοντικά ΑΕΠ με τωρινά ΑΕΠ». «Όταν επενδύεις λοιπόν στη νησιωτική Υγεία, δημιουργείς αποκέντρωση και ανοίγεις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Βεβαίως και πρέπει να επενδύσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στην Υγεία. Εμείς επενδύουμε μόνο 4,8% του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία», πρόσθεσε.

Ουρά για σέλφις

Παρά τις αντιξοότητες του ταξιδιού, πάντως, συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την θερμή υποδοχή που έτυχε ο κ. Κασσελάκης σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας του από τους νησιώτες και ιδίως της νέας γενιάς, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης υπήρξε η αιτία να σχηματιστούν ουρές για… σέλφις μαζί του από την νεολαία, αυξάνοντας τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου για ένα «θετικό κίνημα» στις Ευρωεκλογές.

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Μυτιλήνη
Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Μυτιλήνη (3)


«Κίνημα» και για την συνεργασία

Εκτός, ωστόσο, από το «κίνημα» από τα κάτω, το οποίο περιγράφει πως χτίζεται μέρα με την ημέρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «κινηματικά» χαρακτηριστικά εκλαμβάνει και το αίτημα για την συνεργασία των προοδευτικώνe δυνάμεων, το οποίο εκφράζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με φόντο τις δημοσκοπήσεις.

Επιμένοντας στην ιδέα, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε στο Action24 πως «με αυτά ποσοστά που δείχνουν οι έρευνες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ούτε άλλο κόμμα του προοδευτικού κόσμου δεν αποτελεί το δεύτερο πόλο για τη διεκδίκηση της κυβέρνησης της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σύγκλησης των προοδευτικών κομμάτων» και πέσουν οι τόνοι προεκλογικά, «προκειμένου έστω και μετά τις Ευρωεκλογές να γίνει προσπάθεια» για τον εναλλακτικό, προοδευτικό πόλο.

Όπως εξήγησε, «θα συμφωνηθεί η διαδικασία για όλα», καθώς το «θέμα δεν είναι ποιος θα είναι μπροστά. Το θέμα είναι να υπάρχει προοδευτικός πόλος, εναλλακτικός» ισχυρίστηκε, καταλήγοντας για την υλοποίηση της πρότασής του πως είναι εφικτή «με πολιτική συμφωνία και με αρχηγό που θα εκλεγεί από το σύνολο των κομμάτων, των στελεχών, των μελών, χωρίς αποκλεισμούς».

Επανερχόμενος μάλιστα χθες, «η κοινωνία δεν αντέχει διατήρηση ηγετικών ομάδων και κομμάτων χωρίς κυβερνητική προοπτική», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Υπέρ της συνεργασίας των δυνάμεων έχει ταχθεί και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νίκος Φίλης, χωρίς να εξαιρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτήν την προοπτική. Όπως είπε, «είμαστε σε μια υφέρπουσα πολιτική κρίση και το 41% του κ. Μητσοτάκη δοκιμάζεται. Υπάρχει ανάγκη συγκλίσεων πολιτικών στη βάση των προγραμμάτων», είπε και διευκρίνισε «με άλλα πρόσωπα και πολιτικές. Με αυτό που συμβολίζει το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις».

Συνεχίζοντας ο κ. Φίλης τόνισε ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν πρόσωπα που εκτιμώ αλλά είναι αδιέξοδη αυτή τους η παραμονή. Ο κ. Κασσελάκης έχει φύγει από την αριστερά και έχει γίνει ένα κεντρώο λαϊκίστικο κόμμα». Ακολούθως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής διατύπωσε την άποψη ότι «μόνο από ένα κόμμα δεν πέφτει ο κ. Μητσοτάκης, χρειάζεται συνεργασία και σε κοινωνικό επίπεδο».

Μετά τους Σπίρτζη και Φίλη, ο Κατρούγκαλος

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας μετά από καιρό έθεσε ως ζητούμενο «για μετά τις εκλογές πως αυτές οι διαφορετικές εκφάνσεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς θα συνεργαστούν». Για την προοδευτική παράταξη, όπως εξήγησε, «μπορούσε να βρει έκφραση σε έναν μεγάλο πόλο που θα αμφισβητούσε ευθέως και ενιαία τη Δεξιά, μόνο όταν υπήρχε ένας μεγάλος και χαρισματικός ηγέτης. Ανδρέας Παπανδρέου, Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτή τη φάση, ελλείψει παρόμοιου ηγέτη ενεργού – ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιστρέψει- αλλά για την ώρα δεν είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής».

Με αυτά τα δεδομένα, «αυτό που είναι απαραίτητο είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε, λέγοντας πως «εγώ νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν μια καλή παρουσία, τέτοια ώστε να τους επιτρέψει μετά να συζητήσουν με προγραμματικούς όρους πως μπορούνε ήδη στις επόμενες εκλογές να είναι εναλλακτική πρόταση».

Στο ενδεχόμενο να αναδυθεί κάτι νέο, ο πρώην Υπουργός απάντησε πως «εγώ σας λέω ότι αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να περιμένουμε από έναν μόνο πόλο, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε είναι οτιδήποτε άλλο που δεν έχει φανεί».

«Μπορεί ένα κόμμα που θα πάρει 17%, 18%, 20% να σας πω εγώ να είναι μόνο του εναλλακτικό πόλος; Δύσκολο το βλέπω εγώ» εκτίμησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας πως «για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μιλάγαμε πάντοτε. Και πριν από τις εκλογές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μίλαγε και ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ προσωπικά μίλαγα».


Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι - Ένας νεκρος και ένας τραυματίας

Ναταλία Γερμανού: Το σχόλιό της για τον χωρισμό Οικονομάκου – Μιχόπουλου

Εξάρχεια: Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων - Κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης