Bloomberg για την απόφαση Σούνακ: Η οργή της Ελλάδας, ενός βασικού συμμάχου, μοιάζει με πολιτικό αυτογκόλ

Bloomberg για την απόφαση Σούνακ: Η οργή της Ελλάδας, ενός βασικού συμμάχου, μοιάζει με πολιτικό αυτογκόλ

Αναφορά στις ευρύτερες επιπτώσεις από την ακύρωση της συνάντησης

sunak-mitsotakis-m
«Ο Σουνάκ κλιμακώνει τη διαμάχη για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διπλωματική διένεξη που είχαν», είναι ο τίτλος του άρθρου του Bloomberg, τη στιγμή που εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η πολιτικά απρεπής απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Όπως εξηγεί το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, «το τελευταίο επεισόδιο σε μια διαμάχη αιώνων πυροδοτήθηκε όταν ο Σουνάκ ακύρωσε αιφνιδιαστικά συνάντηση που είχε οριστεί για την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σουνάκ, αυτό έγινε επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν "τήρησε" τις "διαβεβαιώσεις" που είχε δώσει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του για να συζητήσει δημοσίως "αρχαία παράπονα" σχετικά με τα γλυπτά».

Εν συνεχεία, το Bloomberg παραθέτει τη διάψευση της ελληνικής πλευράς, η οποία κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε συμφωνία να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. 

Σχολιάζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο και οι δύο χώρες τα διεκδικούν ως δικά τους. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί κοντά στην επίλυση της διαμάχης με τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να εκτίθενται στην Αθήνα, απ' όπου τα πήρε ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα».

«Οι συνέπειες της κίνησης του Σούνακ φαίνεται να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα. Ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βλέπει οποιαδήποτε ρύθμιση δανεισμού για τα Μάρμαρα ως "δυνητικά κατήφορο" που θα προκαλούσε απαιτήσεις από άλλες χώρες για την επιστροφή άλλων αντικειμένων» αναφέρει το Bloomberg.

Το πρακτορείο, εν συνεχεία, αναφέρει ότι δυνητικά υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις από την ακύρωση της συνάντησης, η οποία «σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεθνείς υποθέσεις, Αριστοτελίας Πελώνη, θα αφορούσε και άλλα θέματα, όπως η επικαιροποίηση του κοινού σχεδίου Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης που συμφωνήθηκε το 2020. Η Γάζα, η Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη».

«Σε αυτό το πλαίσιο η οργή ενός βασικού συμμάχου μοιάζει με πολιτικό αυτογκόλ» υπογραμμίζεται δε. 

Από την άλλη πλευρά, το Εργατικό Κόμμα, που προηγείται με περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στη συνάντηση, δεδομένου των βασικών θεμάτων της ατζέντας, όπως η μετανάστευση, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνεται ακόμη.

Ειδήσεις σήμερα:

Reuters: Η Ελλάδα προχωρά σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων €5,3 δισ.

BBC: Δηλητηρίασαν τη σύζυγο του αρχηγού των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο


Τα Γλυπτά παγίως στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών, απαντά η Αθήνα σε διαρροές από το Λονδίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης