Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει

Αναφορικά με τα 150 ευρώ στους νέους όταν γίνουν 18 ετών, σχολίασε πως «το μόνο που μπορούν είναι να πάνε να ανοίξουν ένα ακριβό μπουκάλι ουίσκι σε κάποιο κέντρο της παραλιακής»

tsipras_2
«Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία» τόνισε από τη Λαμία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης, σημειώνοντας πως σε δεκαπέντε ημέρες τελειώνει ο εφιάλτης και έρχεται η πολυπόθητη αλλαγή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και ανοίγει ο δρόμος της προοδευτικής συνεργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων.

«Το μήνυμα είναι ένα», εξήγησε, προσθέτοντας πως «ως εδώ με την στοχοποίηση, ως εδώ με την αδιαφορία, ως εδώ με την αισχροκέρδεια, ως εδώ με την οικογενειοκρατία, ως εδώ με την αδικία», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε» σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί από την πανδημία, μέχρι την ενεργειακή κρίση. «Απέτυχαν σε όλα τα κρίσιμα» παρατήρησε, καθώς «η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Εδώ έχει καταντήσει η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης να ζει κουπόνια». «Παντού υπάρχει ένα pass αλλά πουθενά δεν πας, με τα pass του κ. Μητσοτάκη», όπως επισήμανε. «Το επιτελικό κράτος είναι ένα κράτος που φοβίζει τους πολίτες» υποστήριξε, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για κατάρρευση του ΕΣΥ.

«Πριν από τέσσερα χρόνια έταξαν στον ελληνικό λαό καλύτερες ημέρες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ρωτώντας που πήγαν όλα αυτά, τέσσερα χρόνια μετά. «Που πήγε αυτή η 13η σύνταξη; Την κατήργησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά για τους συνταξιούχους, τη στιγμή που τα «αναδρομικά δεν δόθηκαν ποτέ», όπως είπε. Στον αγροτικό κόσμο, «πως μπορεί κανείς να αντέξει το κόστος του ρεύματος για να μπορεί να παράξει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για διαφορά από το χωράφι στο ράφι της τάξης του 300%. «Αυτή είναι η αδικία, αυτές είναι οι ανισότητες οι μεγάλες, στις οποίες μας έχει οδηγήσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη» εκτίμησε, συμπληρώνοντας πως «τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχοποίησε τις νέες και τους νέους».

«Καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη»

«Στοχοποίησαν τους νέους βάζοντας φραγμούς στη γνώση, δημιουργώντας συνθήκες απάνθρωπες στην εργασία» περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας πως «σήμερα που οι νέοι άνθρωποι ζητάνε μια δυνατότητα να ονειρευθούν», μια στεγαστική πολιτική, «τι τους δίνει σήμερα οκ. Μητσοτάκης αντί για το δικαίωμα στο όνειρο; 150 ευρώ μόλις γίνουν 18 ετών». «Αυτό δείχνει τον πανικό του, την αλαζονεία του, την περιφρόνησή του απέναντι στους νέους ανθρώπους» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και ενθυμούμενος το σύνθημα κατά του πατέρα του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη», όταν εκείνος υποσχόταν φθηνά αυτοκίνητα στους νέους, «Καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με τα 150 ευρώ οι νέοι το μόνο που μπορούν είναι «να πάνε να ανοίξουν ένα ακριβό μπουκάλι ουίσκι σε κάποιο κέντρο της παραλιακής».

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε πως «τα πράγματα είναι σοβαρά και είναι σοβαρά γιατί αυτή η απαξίωση του ανθρώπου της δουλειάς και του μόχθου εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον», όπως είπε, διαπιστώνοντας πως «δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει».

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, «αν ο κ. Μητσοτάκης προηγηθεί έστω και με μισή μονάδα, την επόμενη ημέρα μην έχετε αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταφέροντας μάλιστα μια εικόνα από το δώρο που του χάρισε ο τοπικός Μητροπολίτης Συμεών, δηλαδή μια εικόνα του Άρη Βελουχιώτη πλάι στον παπα Ανυπόμονο. «Είμαι περήφανος που αυτές είναι οι ρίζες μας. Οι ρίζες των αγώνων της εθνικής αντίστασης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξηγώντας πως «ο λαϊκός κλήρος πήγαινε με τους αγωνιστές».

Επανερχόμενος στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε κρίσιμη, συμπληρώνοντας πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πρώτο κόμμα θα συγκροτήσει από την επομένη κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας». Στον αντίποδα, αν η ΝΔ προηγηθεί, θα προσπαθήσει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, να κάνει κυβέρνηση «ακόμη και με αποστασίες», καθώς «δεν θα λάβει το ρίσκο της επαναληπτικής εκλογής», παρατήρησε.

Απευθύνοντας, ταυτόχρονα, ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μια μεγάλη αλλαγή, ενώ για την κοστολόγηση του προγράμματός του από την ΝΔ, «προλαβαίνει ως τις 21 του μήνα να φτάσαμε στα 183 δις ευρώ, να φοβερίσει τον ελληνικό λαό», όπως επισήμανε. «Τους απαντάμε ότι εμείς ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πολιτική, γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα καλύτερα από αυτόν», ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «αύξησε σε 4 χρόνια 40 δις το ιδιωτικό χρέους. Αύξησε 10 φορές το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Που είναι λοιπόν η νοικοκυροσύνη και η αριστεία τους ;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «δεν θα μας μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης για κοστολόγηση».

Αντίθετα, «η πολιτική μας θα έχει ένα κόστος γιατί θα σταματήσουν να κερδίζουν οι 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο που κερδίζουν ένα δις το χρόνο», όπως υποστήριξε, ρωτώντας ακόμα «πόσο κοστίζουν οι 37000 νεκροί που χάθηκαν στην πανδημία. Πόσο κοστίζουν οι 57 νεκροί στα Τέμπη. Πόσο κοστίζει αυτή η πολιτική;».

Απευθυνόμενος, επιπλέον, προς τις προοδευτικές δυνάμεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να λένε ανιστόρητα πράγματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του είναι το ίδιο με την ΝΔ. Είναι ανιστόρητο να επαναφέρουν σήμερα το «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», όπως τόνισε, συμπληρώνοντας πως «είναι ανιστόρητο και ακατανόητο να κάνουν διμέτωπο αγώνα».

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσαμε το Συμβόλαιο Αλλαγής με 11 άρθρα. Πείτε μας, που διαφωνείτε. Αφήστε τους διμέτωπους και ελάτε να δώσουμε ανάσα και προοπτική σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το λαό» υπογράμμισε, καθώς «η μάχη των εκλογών της 21ης Μάη είναι μια μάχη κρίσιμη» παρατήρησε, αφού «όποιος έρθει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης». Παράλληλα, το δίλημμα της κάλπης είναι «αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε», «Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας από μέρους του ότι «το αποτέλεσμα θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, νίκη του λαού, νίκη της Δημοκρατίας».

«Να πάνε στην κάλπη» οι νέοι

Ειδική και εκτενή αναφορά έκανε, τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην νέα γενιά, ιδίως «στις νέες και τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά». «Πολλοί θεωρούν ότι η ψήφος τους είναι ψήφος διαμαρτυρίας», όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε την ψήφο τους βόλι, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες. «Τους λέω να πάνε στην κάλπη», γιατί «αυτό θα πονέσει το σύστημα και το κατεστημένο. Αυτό που θα οδηγήσει σε ήττα τους εκλεκτούς του κατεστημένου, τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ» δεν είναι άλλο από την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα, θύμισε ότι «από το 2015-189 κυβερνήσαμε μέσα σε καταναγκασμούς, δεν υλοποιήσαμε το δικό μας πρόγραμμα. Είναι η πρώτη ευκαιρία που ζητάμε» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «τώρα που δεν υπάρχει ούτε Σόιμπλε για να λένε «Βάστα Σόιμπλε», ούτε Γερούν, για να λένε «Γερά Γερούν».

«Ενδεχομένως να κάνω ντιμπέιτ με άλλο αρχηγό»

Με ζητούμενο για τον ίδιο και το κόμμα του να «αφήσουμε πίσω μας μια χώρα που θα είναι μια κανονική χώρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιέγραψε πως «πρέπει να είμαστε μεγαλόψυχοι και καλόκαρδοι», ενόψει του ντιμπέιτ. Ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει «σε μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων. Δεν θέλει να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση» γιατί γνωρίζει ότι τα πολιτικά του επιχειρήματα δεν μπορούν να σταθούν, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Υποσχέθηκε όμως σήμερα ότι μετά τις εκλογές θα έρθει σε ένα ντιμπέιτ μαζί μου. Μετά τις εκλογές η ΝΑ θα είναι δεύτερο κόμμα και θα αρχίσουν τα όργανα στην ΝΔ» ισχυρίστηκε, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «ενδεχομένως να κάνω ντιμπέιτ με άλλο αρχηγό. Με τον Μητσοτάκη δεν ήταν γραφτό, από ό,τι φαίνεται».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τσακαλώτος και οι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν πληρωμές σε τοπικά νομίσματα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Κόλαφος» η καθηγήτρια ιατροδικαστικής κατά του Αναγνωστόπουλου - «Δεν πεθαίνει κάποιος από μία αγκαλιά»

Καλλιθέα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης