Το «Φτερωτό άλογο» στο Μέγαρο: Η ιδανική εκδοχή του παιδικού θεάτρου

Το «Φτερωτό άλογο» στο Μέγαρο: Η ιδανική εκδοχή του παιδικού θεάτρου

Πρόκειται για το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη,  σε διασκευή Βασίλη Μαυρογεωργίου

qw1
Πώς θα έπρεπε να είναι μία παιδική παράσταση; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν επιτυχημένη; Που κάνουν μικρούς και μεγάλους στο τέλος να χειροκροτούν και να φεύγουν από το θέατρο γεμάτοι εικόνες και συναισθήματα;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω μπορεί να δοθεί με ένα παράδειγμα: την παράσταση «Φτερωτό Άλογο» που ανεβαίνει φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, μία ανατολίτικη ιστορία μέσα από τις Χίλιες και μία Νύχτες, που ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του Μεγάρου σε διασκευή του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Οι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας, φωτίζοντας με τραγούδια και μουσικά όργανα έναν κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους, δερβίσηδες, πραματευτάδες και καραβάνια.

Το λιγότερο που μπορείς να γράψεις για αυτό που έφτιαξε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι ότι πρόκειται για μία καλή παιδική παράσταση. Γιατί είναι πολλά παραπάνω...

Είναι το θέατρο που δεν έχει ανάγκη φανταχτερά κοστούμια, περίτεχνα σκηνικά, μεγάλα ονόματα ή κλισέ αστεία για να εκβιάσει το γέλιο.

qw2
Κλείσιμο
Είναι ένα έργο που «φωνάζει» ότι έχει ψυχή και σχέδιο, ότι κάποιος το δούλεψε πολύ στο μυαλό του και θέλησε να φτιάξει ένα ολοκληρωμένο concept, και όχι απλώς να δώσει ένα κείμενο και μερικές οδηγίες στους ηθοποιούς. Στην παράσταση του κ. Μαυρογεωργίου δεν θα δεις ποτέ κανένα άλογο και όμως το ακούς να πετάει πάνω σου. Δεν έχει σκηνικά, δεν έχει σχεδόν τίποτε πάνω στη σκηνή, και όμως θα σε πάει στην Περσία, σε μαγικά παλάτια, σε μπουντρούμια και δερβίσηδες.

Και όλα αυτά τα εκτελούν με κέφι, χαμόγελο, προσήλωση και πολύ, πολύ ταλέντο οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση. Παίζουν τον πρίγκιπα και τον υπήκοο, το έπιπλο και το άλογο, μέχρι και το... παλάτι υποδύονται.

Μη σας ξενίζουν αυτά, το κάνουν με χιούμορ και τέτοια συνέπεια ως προς τη σκηνοθετική ματιά, που φεύγετε από το θέατρο και σκέφτεστε ότι το θέατρο μπορεί να σε κερδίσει και χωρίς φτιασίδια...
Είναι οι: Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ειρήνη Κωσταντίνου, Μιχάλης Βρεττός, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος και Στέλιος Χατζηγεωργίου.

Η μουσική του Κυπουργού είναι ίσως το μόνο για το οποίο πήγαινες προετοιμασμένος από πριν: εξαιρετική και υπέροχο το παίξιμο των οργάνων επί σκηνής.

Από τα ευρήματα που επίσης μας κέρδισαν η εναλλαγή των ηθοποιών στον ρόλο του πρίγκιπα, γιατί όλοι μας μπορούμε να γίνουμε πρίγκιπες, πριγκίπισσες, ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Θα είναι πράγματι ευχής έργον ο κ. Βασίλης Μαυρογεωργίου να συνεχίσει να ασχολείται με το παιδικό θέατρο, γιατί έχει τη ματιά που χρειάζεται ο χώρος και χρειάζονται τα παιδιά-θεατές. Και αυτό γιατί τους δίνει το αντίθετο, από το τέρας που τα καταπίνει καθημερινά. Γιατί τελικά μόνο το «φτερωτό άλογο» της φαντασίας θα μας σώσει από τις πολύχρωμες, υπερπιξελιασμένες οθόνες...

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Κινησιολογία: Έλενα Γεροδήμου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Βακάλη

Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών και μουσικών:
Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ειρήνη Κωσταντίνου, Μιχάλης Βρεττός, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος, Στέλιος Χατζηγεωργίου
Επιστημονικός σύμβουλος: Νίκος Μαθιουδάκης

- Για παιδιά 5 ετών και άνω
- Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες
- Η παράσταση θα παίζεται μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Ειδικές κρατήσεις εισιτηρίων για σχολεία
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 8668572 & 210 8665144 (τηλ. & φαξ)

Χώρος:
Παιδική Σκηνή Α'
Νέος Εκθεσιακός Χώρος

Ημερομηνίες/ Ώρες έναρξης:
3, 10, 24 Νοεμβρίου 2018/15:00
4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2018/11:30

Τιμές:
Γενική είσοδος: € 12
Αγορά Εισιτηρίων Online 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης