Κατάρ: Χίλιες και μία... business ύψους 400 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο

Κατάρ: Χίλιες και μία... business ύψους 400 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο

Χρυσές επενδύσεις σε τράπεζες, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, ποδοσφαιρικές ομάδες, αεροπορικές εταιρείες, χολιγουντιανά στούντιο και startups σε όλο τον κόσμο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
DOHA_QATAR2
Στο αραβικό ανθολόγιο παραμυθιών «Χίλιες και μία νύχτες», οι πρωταγωνιστές μάς ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς, συχνά γεμάτους με αμύθητο πλούτο, πασπαλισμένους με χρυσάφι.

Στον... αληθινό κόσμο, ένας από αυτούς τους μαγικούς, σχεδόν παραμυθένιους τόπους, είναι το μέρος στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί οι σύγχρονοι μάγοι της μπάλας, με στόχο την κατάκτηση του Μουντιάλ. Εστω και αν στο Κατάρ αποδείχθηκε -με τις καταγγελίες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους θανάτους σε εργατικά ατυχήματα κατά την προετοιμασία για το Μουντιάλ- ότι το παραμύθι πιθανότατα έχει και δράκο...

Τώρα που ο βασιλιάς των σπορ έχει φέρει το Κατάρ στο επίκεντρο της επικαιρότητας, πολλοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν τη σημασία της μικρής χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα στις μηχανές αναζήτησης είναι το «τι περιουσία έχει το Κατάρ στην Αγγλία;», καθώς οι βρετανικές εφημερίδες, εκμεταλλευόμενες τις συζητήσεις των ημερών, δημοσιεύουν άρθρα με τίτλους «Πώς το Κατάρ αγόρασε την Αγγλία».

Εκπληκτοι (και) οι Βρετανοί, μαθαίνουν ότι η χώρα των Αλ Θάνι -της οικογένειας που από αρχαιοτάτων χρόνων διοικεί τη φυλή που έγινε χώρα- έκαναν, κάνουν και σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν... χίλιες και μία business όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
katar_ependytes__2_
Ο Χαμίντ αλ Θάνι με την πανέμορφη σύζυγό του

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: Το Κατάρ έχει μικρότερο πληθυσμό από την Αθήνα, με 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων μόλις οι 313.000 είναι πολίτες του Κατάρ, ενώ οι υπόλοιποι είναι μετανάστες. Ομως, με διαρκείς επενδύσεις μέσω του fund που έχει συστήσει γι’ αυτό τον σκοπό, κατέχει assets σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ.

Περίπου, δηλαδή, δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, τα οποία έχουν επενδυθεί σε τράπεζες, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες, αεροπορικές εταιρείες, χολιγουντιανά στούντιο, τεχνολογικές εταιρείες, startups, ναυτιλιακές, πολυκαταστήματα, μουσεία, συλλογές έργων τέχνης και πολλά-πολλά ακόμα. Για παράδειγμα, σίγουρα δεν είχατε σκεφτεί, βλέποντας κάποια υπερπαραγωγή του χολιγουντιανού στούντιο Miramax Studios, ότι αυτό ανήκει στο Κατάρ...

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν στο Κατάρ και μάλιστα πολλά. Πού βρέθηκαν όμως αυτά τα χρήματα στο πρώην βρετανικό προτεκτοράτο που απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις το 1971 και ως τότε είχε ως κύρια πηγή εσόδων το ψάρεμα και το εμπόριο μαργαριταριών; Η απάντηση κρύβεται σε τρεις λέξεις: πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου του πλανήτη -και μάλιστα στην Ντόχα «προσέφυγε» η Ευρώπη για να διασφαλίσει την επάρκεια φυσικού αερίου για τον χειμώνα μετά το «κόψιμο» του ρωσικού λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Οχι τυχαία, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ αποτελούν το 13% των παγκόσμιων αποθεμάτων και τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Κλείσιμο
Τα λεφτά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «ευθύνονται» για το ότι η αραβική χώρα είναι αυτή με το τέταρτο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον πλανήτη, έχει απολύτως μηδενικό ποσοστό πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μία από τις χαμηλότερες φορολογίες στον κόσμο, ανεργία που κυμαίνεται από 0,1% έως 1%, ενώ ποσοστό άνω του 90% του εργατικού του δυναμικού είναι μετανάστες. Και αυτά τα χρήματα που «περισσεύουν» επενδύονται σε όλο τον κόσμο, από το QIA (Qatar Investment Authority), το δημιουργηθέν γι' αυτή τη δουλειά fund του βασιλείου, μόλις το 2005.
katar_ependytes__1_
Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι

Trophy assets

Επικές. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται οι επενδύσεις του κρατικού fund του Κατάρ, το οποίο είναι το ένατο μεγαλύτερο σε όλο τον πλανήτη. Κι αυτό όχι μόνο επειδή μέσω των επενδύσεων και τελικά των ιδιοκτησιών της, η χώρα επηρεάζει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης. Αλλά και επειδή ένα μεγάλο μέρος αυτών χαρακτηρίζεται ως «trophy assets». Δηλαδή περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν και να αποτελούν ένα είδος «τροπαίων», όχι σαν αυτό για το οποίο μάχονται οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου στα εδάφη του Κατάρ, αλλά assets με σημειολογία.

Σταχυολογώντας κάποιες από τις... χίλιες και μία business που έχει κάνει το Κατάρ σε όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουμε τις πιο «ονομαστές» επενδύσεις του, είτε πρόκειται για (κατά κανόνα σημαντική) συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση κολοσσών, είτε για 100% ιδιοκτησία. Αυτές είναι οι 19 πιο ακριβές επενδύσεις που έχει κάνει το Κατάρ σε όλο τον κόσμο, με το ποσό που πλήρωσε -σε ευρώ- το fund του για τα... μάτια του asset:
Volkswagen 6 δισ. ευρώ

Το 2008, η κρίση είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της στη γηραιά ήπειρο. Ηταν εκείνη η εποχή που οι απόγονοι του Φέρντιναντ Πόρσε επιχείρησαν, μέσω της Porsche, να εξαγοράσουν τη Volkswagen. Η κατακρήμνιση των αγορών έφερε στο σχέδιο της Porsche καταστροφικά αποτελέσματα, με τη Volkswagen να της κάνει αυτό που η μάρκα σπορ αυτοκινήτων σχεδίαζε να πράξει. Εν μέσω αυτού του «εμφυλίου», το Κατάρ είδε μια χρυσή ευκαιρία και την άρπαξε.

Μέσω του Qatar Holding, αγόρασε το 10% των μετοχών της Porsche και το 17% των μετοχών της Volkswagen, σε ένα super deal που εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 6 δισ. ευρώ. Παρότι η Porsche εξαγόρασε πίσω τις μετοχές της από τους Καταριανούς, το γεγονός ότι διακρατούν το σημαντικό αυτό ποσοστό της μητρικής της κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Barclays
6 δισ. ευρώ

Και πάλι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, όταν οι τράπεζες αγωνιούσαν για το αν θα καταφέρουν να... δουν την επόμενη μέρα, οι Καταριανοί εμφανίστηκαν ως ο λευκός ιππότης που θα σώσει την παρτίδα. Και αυτό έκαναν στην περίπτωση του βρετανικού πολυεθνικού κολοσσού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Barclays. Με ένα deal που ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ, το Κατάρ δεν εισήλθε απλώς στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, αλλά έγινε ο κύριος μέτοχός της.
katar_ependytes___4_
Η βρετανική τράπεζα Barclays

Και, αφού έκανε τη διάσωση, έναν χρόνο αργότερα το Κατάρ πούλησε μετοχές αξίας 2,2 δισ, τροφοδοτώντας την τράπεζα με ρευστότητα άνω του 1 δισ. και συνέχισε να μειώνει το ποσοστό του στη Barclays, παραμένοντας ωστόσο ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους.

Credit Suisse
4+ δισ. ευρώ

Στην ελβετική τράπεζα οι Καταριανοί μπήκαν, βγήκαν και θέλουν να... ξαναμπούν. Η μεγάλη είσοδος έγινε το 2011, όταν το fund του Κατάρ βοήθησε την Credit Suisse να αποφύγει ένα κρατικό bailout, αγοράζοντας ανταλλάξιμα ομόλογα αξίας περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ενώ επένδυσαν περισσότερα από 2 ακόμα δισ. στην αγορά μετοχών. Το 2017, το QIA μείωσε τη θέση του σε μετοχές της τράπεζας, κράτησε όμως τα ομόλογα και πέρυσι έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, πουλώντας άλλο ένα 5%. Αυτές τις μέρες, οι Καταριανοί επιχειρούν να αυξήσουν ξανά το ποσοστό τους.

London Stock Exchange
3 δισ. ευρώ

Το επενδυτικό όχημα του QIA, Qatar Holding, πρόσφατα πούλησε 13,62 εκατομμύρια μετοχές (5%), αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, London Stock Exchange. Με αυτή την πώληση διατηρεί σήμερα ένα ποσοστό 10% στο βρετανικό χρηματιστήριο. Κατά πάσα πιθανότητα, εξηγούν αναλυτές, οι Καταριανοί θα επωφεληθούν από ένα discount για να επαναγοράσουν τις μετοχές που πούλησαν σε χαμηλότερη αξία.

Canary Wharf Group
3+ δισ. ευρώ

Η Canary Wharf Group είναι η ιστορικότερη εταιρεία real estate του Λονδίνου. Το 2015 έγινε ένα joint-venture μεταξύ του Qatar Investment Authority (QIA) και της νεοϋρκέζικης εταιρείας real estate Brookfield Property Partners. Μαζί εξαγόρασαν τη Songbird Estates Plc, η οποία κατείχε ποσοστό 69,37% της Canary Wharf Group, έναντι 3,6 δισ. ευρώ. Αργότερα αγόρασαν και το εναπομείναν ποσοστό της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο και με διαρκείς αγορές ακινήτων στις πιο hot περιοχές του Λονδίνου αλλά και της υπόλοιπης χώρας, το Κατάρ έχει γίνει ο μεγαλύτερος κάτοχος ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Sainsbury’s
3 δισ. ευρώ

Οι Καταριανοί έχουν ένα μεγάλο... άγχος: Να φροντίσουν για την επάρκεια φαγητού, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γι’ αυτό και κάνουν εκτεταμένες επενδύσεις σε εταιρείες του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, το QIA έκανε το 2007 μια επένδυση-μαμούθ, όταν έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, Sainsbury’s. Εξαγόρασε το 26% του βρετανικού κολοσσού του retail για περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, παίρνοντας έτσι θέση στο 16,6% της αγοράς σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο κατέχει η Sainsbury’s.

Harrods
2,5 δισ. ευρώ
katar_ependytes___1_
Τα πολυκαταστήματα Harrods

Αν μιλάμε για πολυκαταστήματα, για διασημότητες, για ιστορία, για σημεία που είναι αναγνωρίσιμα, τότε σίγουρα θα πρέπει να περιλάβουάνουμε το Harrods σε αυτά. Το με διαφορά πιο διάσημο πολυκατάστημα του πλανήτη, το οποίο έγινε ακόμα πιο διάσημο από το ειδύλλιο της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον γιο του ιδιοκτήτη, Ντόντι αλ Φαγέντ -με τον οποίο έχασαν μαζί τη ζωή τους- έχει περάσει, από τον Μάιο του 2010, στα χέρια του Κατάρ.
Το πολυκατάστημα έγινε ιδιοκτησία της Qatar Holding έναντι 2,5 δισ. ευρώ. Οι Καταριανοί, στο «πακέτο» αγόρασαν, εκτός των 330 καταστημάτων του Harrods, το Harrods brand και τις εταιρείες Harrods Bank, Harrods Estates, Harrods Aviation και Air Harrods.

«Claridge’s», «The Berkeley» και «The Connaught»
περίπου 1,5 δισ. ευρώ

Η θυγατρική της QIA στον ξενοδοχειακό τομέα, Constellation Hotels, έχει επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες σε όλο τον κόσμο. Η σημαντικότερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει είναι το 64% της Coroin, της holding εταιρείας που διαθέτει τον Ομιλο Maybourne Hotel. Ο Ομιλος αποτελείται από τρία από τα πιο πολυτελή μοντέρνα ξενοδοχεία του Λονδίνου, τα «Claridge’s», «The Berkeley» και «Connaught». Οι Καταριανοί τα εξαγόρασαν από τη Barclay Brothers.

International
Airlines Group (IAG) περίπου 1 δισ.

Εάν στον αεροπορικό τομέα θεωρείτε ότι η μοναδική ή μεγαλύτερη εταιρεία που διαθέτει το Κατάρ είναι η Qatar Airways... πλανάσθε. Από το 2016 η (ιδιοκτησίας του Κατάρ) Qatar Airways αύξησε στο 20% το ποσοστό της στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Airways, IAG. Η IAG είναι επίσης ιδιοκτήτρια των αεροπορικών εταιρειών Aer Lingus, Iberia και Vueling. Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε το κόστος του deal, εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Οι Καταριανοί διαθέτουν, μεταξύ άλλων, ποσοστό περίπου 10% σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, το βρετανικό Χίθροου.

Chelsea Barracks
1 δισ. ευρώ

Γιατί να αγοράζουν ακίνητα και κατοικίες; Οι κατοικίες έκαναν το βήμα και αγόρασαν μια ολόκληρη συνοικία. Οχι όποια κι όποια, αλλά ίσως την ακριβότερη του Λονδίνου, την Chelsea Barracks. Η εξαγορά έγινε το 2007 από ένα joint-venture της εταιρείας real estate της QIA, Qatari Diar, μαζί με τον βρετανικό developer πολυτελών κατοικιών CPC Group για 1 δισ. ευρώ. Αργότερα, η Qatari Diar εξαγόρασε το ποσοστό της CPC.

Ολυμπιακό Χωριό Λονδίνου
900 εκατ. ευρώ

Η Qatari Diar, με τη βρετανική εταιρεία ακινήτων Delancey, εξαγόρασε το Ολυμπιακό Χωριό του Λονδίνου (το οποίο χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και στη συνέχεια πωλήθηκε ως οικιστικό project) για ποσό που εκτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οίκος μόδας Valentino
860 εκατ. ευρώ
katar_ependytes___2_
Το επενδυτικό fund της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ έδωσε 860 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον φημισμένο οίκο μόδας Valentino Fashion Group

Οι Καταριανοί γαλαζοαίματοι (και όχι μόνο) δεν μπορούσαν να περιορίσουν εαυτούς στην αγορά συλλογών ρούχων, παπουτσιών και άλλων κομματιών μόδας. Μέσω του επενδυτικού fund της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ (οίκος Αλ Θάνι), Mayhoola, απέκτησαν το 100% του φημισμένου πολυτελούς οίκου μόδας Valentino Fashion Group. Το deal, ύψους 860 εκατ. ευρώ, έδωσε στην καταριανή εταιρεία επιπλέον τον έλεγχο της εταιρείας casual ρούχων M Missoni.

Empire State Building
800 εκατ. ευρώ
katar_ependytes___3_
Το Empire State Building

Το Κατάρ δεν θα μπορούσε να διαθέτει κατοικίες στο Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να μη διαθέτει στη Νέα Υόρκη. Και, αφού πήγε στην πρωτεύουσα της παγκόσμιας οικονομίας, το QIA εξαγόρασε το πιο σημαντικό, ίσως, κτίριο των ΗΠΑ. Απέκτησε ένα ποσοστό 9,9% στην εταιρεία Empire State Realty Trust, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του διάσημου ουρανοξύστη Empire State Building. Μέσω της ίδιας εταιρείας απέκτησαν επίσης ακίνητα στο Μανχάταν, την Κομητεία Γούστσεστερ και το Κονέκτικατ.

City Center D.C.
700 εκατ. ευρώ

Αμερική χωρίς Ουάσινγκτον δεν γίνεται, φαίνεται πως σκέφτηκαν οι Καταριανοί. Γι’ αυτό και πλήρωσαν κατά τι παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν την έκταση City Center D.C. που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η συνοικία, που απέκτησε η Qatari Diar, έχει συνολική έκταση 31.600 τ.μ. και βρίσκεται σε περιοχή-φιλέτο της Ουάσινγκτον.

«London Park Lane Hotel»
500+150 εκατ. ευρώ

Η θυγατρική της QIA Constellation Hotels εξαγόρασε από την InterContinental το φημισμένο ξενοδοχείο «London Park Lane Hotel». Το deal ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών στον χώρο του τουρισμού, καθώς οι Καταριανοί πλήρωσαν 500 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια ξόδεψαν 150 εκατ. επιπλέον για να αποκτήσουν το εναπομείναν ποσοστό στο «Crown Estate».

«Paris Le Grand Hotel»
400+ εκατ. ευρώ
katar_ependytes___5_
Το «Paris Le Grand Hotel»

«Δράστης» και πάλι η καταριανή Constellation Hotels που εξαγόρασε το θρυλικό παριζιάνικο ξενοδοχείο «Le Grand Hotel». Το ξενοδοχείο ανήκε από το 1982 στην Intercontinental Hotels Group και από το 2014, οπότε και πέρασε στα χέρια των Καταριανών, η πολυεθνική συνεχίζει να διατηρεί το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανήλθε σε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Δύο πίνακες ζωγραφικής
260+300 εκατ. ευρώ
katar_epemdytes__1_
O πίνακας του Σεζάν «Οι Χαρτοπαίκτες», που ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ

Δεν λογίζεται ως σοβαρό ένα μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εάν δεν έχει τουλάχιστον ένα έργο τέχνης. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει αρκετά έργα τέχνης, όμως ταρακούνησε τον πλανήτη το 2011 όταν έγραψε ιστορία δίνοντας (σε δημοπρασία) ποσό 260 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον πίνακα «Οι Χαρτοπαίκτες» του Γάλλου Πολ Σεζάν. Ηταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρωθεί ποτέ για πίνακα ζωγραφικής. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια, παρά μόνον 4, μέχρι οι Αλ Θάνι να σπάσουν το δικό τους ρεκόρ. Το 2015, απέκτησαν τον πίνακα «Πότε θα παντρευτείς;» του Πολ Γκογκέν, έναντι ποσού που κυμαίνεται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Ουρανοξύστης
«The Shard» 225 εκατ. ευρώ

Στα 309,6 μέτρα, ο ουρανοξύστης «The Shard» είναι ο ψηλότερος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2007, η Qatari Diar εξαγόρασε ποσοστό 80% πριν καν χτιστεί, πληρώνοντας περίπου 225 εκατ. ευρώ. Αργότερα, η καταριανή εταιρεία αύξησε το ποσοστό ιδιοκτησίας στο 95%, με το εναπομείναν 5% να ανήκει στη βρετανική εταιρεία Sellar Property.

Παρί Σεν Ζερμέν
130 εκατ. ευρώ
katar_epemdytes__2_
Στους Καταριανούς ανήκει η ιστορική Παρί Σεν Ζερμέν

Επειδή είναι και... επίκαιρο: Το Κατάρ έχει ξεχωριστό επενδυτικό βραχίονα για τον αθλητισμό. Η πιο σημαντική επένδυση που έχει κάνει είναι η εξαγορά της ιστορικής ομάδας του γαλλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Καταριανοί αγόρασαν το 70% της ομάδας το 2011 και έναν χρόνο αργότερα απέκτησαν το πλήρες ποσοστό του ποδοσφαιρικού σωματείου. Και φυσικά «δώρισαν» στην παριζιάνικη ομάδα μια σειρά από αστέρες της στρογγυλής θεάς.

Και τώρα... Ασία και τεχνολογία

Σε ολόκληρο τον πλανήτη συζητιέται ότι το καταριανό επενδυτικό fund Qatar Investment Authority πουλάει αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά του σε σημαντικά ευρωπαϊκά assets και εισηγμένες στη γηραιά ήπειρο, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον του στην Ασία, κυρίως σε τεχνολογικές εταιρείες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Είναι μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής για το τεράστιο fund, λένε οι αναλυτές, αποδίδοντας ακριβώς σε αυτή την αλλαγή στρατηγικής την πώληση της θέσης που κατέχει σε blue chips όπως ο κολοσσός Glencore Plc, ποσοστού αξίας 1 δισ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ή όπως έκανε με την Barclays Plc πέρυσι. Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν ιδιαίτερη κινητικότητα σε αγορές όπως η Ινδία, όπου απέκτησε στην πλατφόρμα ντελίβερι φαγητού Swiggy και την εταιρεία Rebel Foods. Πρόκειται επίσης να διαθέσει ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισ. σε τεχνολογικές ευκαιρίες καθώς και σε Μέσα Ενημέρωσης στην Ασία. Οι Καταριανοί έχουν εδώ και καιρό δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον -ως απάντηση στο «μπλόκο» των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, που μετατόπισε το ενδιαφέρον του στο Ιράν και την Τουρκία- στη γείτονά μας. Ετοιμάζουν νέες εξαγορές σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τα γιοτ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι... συνηθισμένο θέαμα να βλέπει κανείς στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου κάποια από τα mega yacht των Αλ Θάνι. Το «Qatara» και το «Al Mirqab» έχουν γίνει σχεδόν... μόνιμοι θαμώνες, καθώς η βασιλική οικογένεια του Κατάρ δηλώνει... ερωτευμένη με την Ελλάδα. Στην Κέρκυρα, μάλιστα, ο πρώην εμίρης Χαμίντ αλ Θάνι έχει γίνει φίλος με τους ψαράδες καθώς επιλέγει ο ίδιος τα ψάρια που θα φάει. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ είχε αγοράσει ένα νησί, την Οξυά, το οποίο σχεδίαζε να μετατρέψει στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Ομως η ελληνική γραφειοκρατία δεν το επέτρεψε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχώρησαν άλλες επενδύσεις. Ή ότι δεν σχεδιάζονται άλλες, όπως για παράδειγμα η απόκτηση έκτασης στη Σκιάθο, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας.

Μέσα από εταιρείες, επενδυτικά funds και άλλα σχήματα, έχει τοποθετήσεις σχεδόν... σε όλους τους κλάδους στην Ελλάδα. Από την ενέργεια, στα ξενοδοχεία, στα ακίνητα, σε τράπεζες, εισηγμένες και ναυτιλιακές. Στον τραπεζικό τομέα, η Qatar Investment Authority έχει μετάσχει στις ανακεφαλαιοποιήσεις ελληνικών τραπεζών, ενώ είναι μέτοχος της Alpha Bank. Στον ενεργειακό τομέα, η Qatar Petroleum International έχει αποκτήσει το 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ, συνεργαζόμενη με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez.

Σταχυολογούμε τη ναυτιλιακή κοινοπραξία με την συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση Maran Gas που έχει κάνει η κρατική Nakilat. Εχουν συστήσει από κοινού τη ναυτιλιακή Maran Nakilat, η οποία ειδικεύεται στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι Καταριανοί συνεργάζονται επίσης σε έργα όπως το μετρό της Ντόχα με την ΑΚΤΩΡ, ενώ ποσοστά έχουν στο ξενοδοχείο «Μιραμάρε» στην Κέρκυρα, εκτάσεων πέριξ του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο και την Οξυά στις Εχινάδες.



Δείτε βίντεο: Κατάρ: Χίλιες και μία... business ύψους 400 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο
Κατάρ: Χίλιες και μία... business ύψους 400 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ