Ένα εντυπωσιακό σπίτι “κρυμμένο” σε μια πλαγιά της Σερίφου μοιάζει με επίγειο παράδεισο

Ένα εντυπωσιακό σπίτι “κρυμμένο” σε μια πλαγιά της Σερίφου μοιάζει με επίγειο παράδεισο

Το σπίτι σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα του Mold Architects.

spiti
Μέχρι να καταφέρουμε να ξαναταξιδέψουμε και να είμαστε ανέμελες, ρίχνουμε μία κλεφτή ματιά, στο nCaved που μοιάζει να αιωρείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο νησί της Σερίφου.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός καταφυγίου σε μια τοποθεσία που έχει αφοπλιστική θέα και είναι εκτεθειμένη σε ισχυρούς βoρειοκυκλαδίτικους ανέμους, οδήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Mold Architects στην απόφαση να σκάψει την πλαγιά για να “κρύψει” εκεί ένα θερινό ησυχαστήριο, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί στην Ελλάδα – κάπως υπερβολικό αλλά δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το αρχιτεκτονικό του σχέδιο συνηθισμένο.

«Εφαρμόσαμε ένα ορθογώνιο πλέγμα στην πλαγιά για να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη «σκακιέρα» όγκων που φιλοξενούν και, ταυτόχρονα, απομονώνουν τους χώρους του σπιτιού. Αυτή η αυστηρή γεωμετρία διακόπτεται από την αναστροφή του τελευταίου άξονα του πλέγματος, που δίνει στο σαλόνι μια εντυπωσιακή θέα στο απέραντο γαλάζιο. Η μετατόπιση του άξονα εντείνει την αίσθηση της προοπτικής σημαντικά, και έτσι το αποτύπωμα της κατοικίας φαίνεται να ελαχιστοποιείται στην εννοιολογική οπτική του επικλινούς», περιγράφει το Mold Architects.

Το nCaved μοιάζει με ένα σύγχρονο τάφο των Μυκηνών λόγω της αρχιτεκτονικής του και με ένα μοντέρνο εξοχικό, το οποίο κλέβει διακριτικά μια θέση στον λόφο χωρίς να αλλοιώνει το τοπίο. Όσον αφορά το εσωτερικό του, οι τοίχοι οριοθετούν και προστατεύουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μοιάζουν με «κάθετα σύνορα», τα οποία οδηγούν το βλέμμα του επισκέπτη κατευθείαν σε οριζόντια γραμμή. “Σε αντίθεση με τους ανθεκτικούς πέτρινους τοίχους, οι προσόψεις είναι ελαφρύτερες και κατασκευασμένες από γυαλί. Το μπροστινό μέρος είναι πλήρως ανοιχτό προς τα ανατολικά, ενώ τα πίσω παράθυρα πλαισιώνουν τους  εσωτερικούς κήπους, ενισχύοντας τη ροή του αέρα και επιτρέποντας στο φως να εισέλθει στο σπίτι”, προσθέτει το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Ο φυσικός φωτισμός και ο εξαερισμός, οι πέτρινοι τοίχοι, η ιδιαίτερη πράσινη οροφή που μπερδεύεται σαν τον χαμαιλέοντα στο φυσικό τοπίο, καθώς και η σωστή μόνωση και οι γυάλινες πλάκες προσθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης στο σπίτι, δημιουργώντας μια τρομακτική ατμόσφαιρα στους ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού.

Το σπίτι χωρίζεται σε τρία επίπεδα: υπνοδωμάτια, καθιστικά και ξενώνας. Τα δύο πρώτα επικοινωνούν εσωτερικά, ενώ ο ξενώνας είναι ανεξάρτητος. Μια σκαλιστή σκάλα συνδέει αυτά τα τρία επίπεδα εξωτερικά και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που βρίσκεται η σοφίτα του καθιστικού. Αυτή η ομαλή κάθοδος μέσα στο σπίτι αποκαλύπτει σταδιακά τις – αρχικά κρυμμένες – περιοχές του σπιτιού, ενώ πλαισιώνει μια καθαρή θέα: μια έξοδο με θέα στη θάλασσα κατά την κάθοδο και μια έξοδο με θέα στον ουρανό κατά την ανάβαση.

Τα διάτρητα φίλτρα στην πρόσοψη και στο δάπεδο δίνουν την απαραίτητη σκίαση που χρειάζεται ένα τόσο εντυπωσιακό σπίτι κατσκευασμένο από καινοτόμα υλικά και “τοποθετημένο” στην κορυφή μιας πλαγιάς που βρέχεται καθημερινά – και δη τους θερινούς μήνες – από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μια αρχιτεκτονικά σημαντική πινελιά στο nCaved είναι οι ξύλινες πέργκολες, που φαίνεται να αιωρούνται πάνω από το έδαφος. Έτσι υποδηλώνουν την παρουσία του σπιτιού στο χώρο, το οποίο στην αρχή μπορεί να έχει ενσωματωθεί αρμονικά στο υπόλοιπο τοπίο, αλλά διατηρεί μια δυναμική ανθρώπινη “παρεμβολή”, που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης