Αντριου Λιβέρης: Ποιος είναι ο Έλληνας κροίσος, σύμβουλος Αμερικανών προέδρων

Αντριου Λιβέρης: Ποιος είναι ο Έλληνας κροίσος, σύμβουλος Αμερικανών προέδρων

Το success story του ομογενή που βρέθηκε στο πλευρό των προέδρων Κλίντον, Ομπάμα και Τραμπ, στήριξε την Ελλάδα της κρίσης με το Hellenic Initiative και έχτισε αυτοκρατορία, η οποία εκτείνεται σε 36 χώρες και τρεις ηπείρους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
obama-mak
Το όμορφο Καστελόριζο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και παράγοντες από όλο τον κόσμο στον γάμο του γιου του δισεκατομμυριούχου ομογενή Ανδρέα Λιβέρη ή Αντριου, όπως είναι γνωστός στους φίλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», ο γάμος αναμένεται να γίνει το Σάββατο 17 Ιουνίου στο ακριτικό νησί και οι ετοιμασίες του έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Ηδη έχουν καταφτάσει οι αποστολές και όλα τα μέλη της υψηλής ασφάλειας που προβλέπεται σε περιστάσεις όπου συγκεντρώνονται ονόματα πρώτου μεγέθους.
Andrew_Liveris
Αντριου Λιβέρης

Κλείσιμο
Για τους ντόπιους, ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι ξένα καθώς ο συντοπίτης τους φροντίζει πάντα να τιμάει το νησί καθώς στο παρελθόν έχουν συγκεντρωθεί εδώ, με αφορμή διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις της οικογένειας Λιβέρη, από κραταιούς οικονομικούς παράγοντες, όπως διευθυντικά στελέχη της IBM και διευθυντές της Coca-Cola, έως πρωθυπουργούς και προέδρους κρατών. Παρόντες στον εορτασμό των γενεθλίων του Λιβέρη ήταν πριν από κάποια χρόνια ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Γενικότερα, είναι αμέτρητοι οι παράγοντες που έχουν επισκεφθεί το πανέμορφο ακριτικό νησί, το οποίο ο ίδιος δεν ξεχνάει ποτέ αφού εκεί συνηθίζει να επιστρέφει τα περισσότερα καλοκαίρια μαζί με τη σύζυγό του Πάολα και τα τρία του παιδιά, τον Νικόλα, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη.

Who is who

Σίγουρα είναι μακρά η διαδρομή που οδήγησε τους προγόνους του Λιβέρη από το Καστελόριζο αρχικά στη μακρινή Αυστραλία και κατόπιν στην Αμερική, όπου φάνηκε να εδραιώνεται ως διευθυντικό στέλεχος, αλλά και ως σύμβουλος σχεδόν όλων των Αμερικανών προέδρων, κάτι αναμφίβολα δύσκολο να επιτύχει κανείς: δίπλα στον Μπιλ Κλίντον έως τον Μπαράκ Ομπάμα, ως μέλος της επιτροπής διακυβέρνησης, αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ, όπου είχε διοριστεί σύμβουλος για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα και την οικονομική ανάπτυξη. Το σημαντικό είναι ότι με όλους συνδέεται πλέον με φιλική σχέση συνεχίζοντας να τους παράσχει συμβουλές εφόσον το έχουν ανάγκη καθώς εξακολουθεί να είναι πολύ επιδραστικός στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ.

Ηταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την άνθηση των επιχειρήσεων τεχνολογίας και των start-ups ενώ γνωρίζει καλά το λόμπινγκ στον τομέα της πολιτικής: εκτός από σύμβουλος των Αμερικανών προέδρων είναι αντιπρόεδρος του U.S. Business Roundtable και μέλος του U.S. President’s Export Council. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί ως εξέχουσα προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Επιχειρηματικότητας του International Foundation for Greece, το 2012 με το Capital Link Leadership Award, ενώ το ίδιο έτος έλαβε το Aristeio Award in Business του American Hellenic Council και το Archbishop Iakovos Leadership 100 Award of Excellence.
Ανδρεαςκαι_Παολα_Λιβερη_μαζι_με_τα_παιδια_τους_Νικο__Αλεξανδρα_και_Αντωνη
To ζεύγος Ανδρέα και Πάολα Λιβέρη μαζί με τα παιδιά τους (από αριστερά) Νίκο, Αλεξάνδρα και Αντώνη

Ο ελληνικής καταγωγής κροίσος, αφότου εδραίωσε καταρχάς τη φήμη του στη μακρινή Αυστραλία όπου βρέθηκαν οι πρόγονοί του, κατόπιν κατάφερε να κατακτήσει την Αμερική διευθύνοντας μία από τις ισχυρότερες εταιρείες χημικών στον πλανήτη - την Dow Chemical Company. Παράλληλα, όμως, κατάλαβε ότι για να μπορέσει να καταστεί σημαντικός παράγοντας πρέπει, εκτός από τον τομέα της επιχειρηματικότητας, να εισχωρήσει στην πολιτική προσφέροντας τις υπηρεσίες του αρχικά σε ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες και κατόπιν απευθείας στους Μπιλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι φωτογραφικές κάμερες τον έχουν κατά καιρούς απαθανατίσει στο πλευρό των προέδρων αλλά και σε πάνελ στο ελβετικό Νταβός, κατά τη διάρκεια των περίφημων συναντήσεων κορυφής ανάμεσα στους κραταιούς όλου του πλανήτη. Μαζί τους τσούγκριζε τα κρυστάλλινα ποτήρια σαμπάνιας στο διάσημο ελβετικό θέρετρο και τους συνόδευε σε κοινές νυχτερινές εξόδους. Σε μια ομιλία του στο Νταβός, μάλιστα, εξέπληξε τους πάντες όταν επεσήμανε ότι «κράτη που έχουν μετατραπεί σε φορείς επιχειρηματικότητας λειτουργώντας ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις: κλείνουν συμφωνίες δολαρίων, προσπαθούν να πουλήσουν “προϊόντα”, κοιτάνε τα κέρδη και τις ζημίες - περισσότερο από τις πολιτικές τους αποφάσεις». Γι’ αυτό κι έχουν ανάγκη από έναν σύγχρονο risk manager όπως ο ίδιος, που έχει καταφέρει να αποτρέψει ηγέτες κρατών από επισφαλείς κινήσεις.

Η αγάπη για την Ελλάδα

Οσο ψηλά κι αν έχει ανέβει ο Αντριου Λιβέρης στην κλίμακα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, ποτέ δεν ξεχνάει την Ελλάδα, την οποία τιμάει με κάθε τρόπο. Κατά καιρούς έχει προσφέρει τις συμβουλές του σε Ελληνες πολιτικούς όπως στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είχε συστήσει σε έναν ευρύ κύκλο επιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος σε διάφορες συγκεντρώσεις και γενέθλια του κραταιού Αμερικανού παράγοντα.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν συμβαίνουν σε κάποια πολυτελή έπαυλη της Αθήνας, αλλά στο οίκημα που διατηρεί στο ακριτικό νησί, στην άκρη του Νίφτη, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα που ανήκει σε συγγενή του Λιβέρη. Το μέρος φαίνεται να προτιμάται από τον ίδιο για τέτοιου είδους μεγαλεπήβολες περιστάσεις όχι μόνο γιατί έχει θέα στη θάλασσα και πρόσβαση στην προβλήτα όπου μπορούν και αράζουν τα σκάφη, αλλά και γιατί βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου κτήματος που μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη ασφάλεια. Οπως όλα δείχνουν, εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι οι περισσότεροι καλεσμένοι, προερχόμενοι από όλα τα μέρη του κόσμου, από τη μακρινή Αυστραλία και την Αμερική και φυσικά την αγαπημένη πατρίδα του Λιβέρη, την οποία ποτέ δεν ξεχνάει.
Πολα_και_Ανδρεας_Λιβερης
Πόλα και Ανδρέας Λιβέρης

Μια από τις ενεργές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με μεγάλη ισχύ πλέον είναι το περίφημο Hellenic Initiative, το οποίο με τις ειδικές fund raising δεξιώσεις που διοργάνωνε κατά καιρούς είχε καταφέρει να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια προς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις το «παρών» είχαν δώσει η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος και ο συνεμπνευστής της ιδέας του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) και στενός φίλος του κ. Σαμαρά, Γιώργος Λογοθέτης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε ως ένα οικονομικό σχέδιο «διάσωσης» των επιχειρήσεων, που σκοπό έχει να υποκαταστήσει τις τράπεζες δίνοντας δάνεια που φτάνουν τα 100 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις που το χρειάζονται και σήμερα έχει πια καταστεί μια σημαντική φιλελληνική πρωτοβουλία που παράσχει πολύτιμες συμβουλές και ανάλογο λόμπινγκ. Οι φιλελληνικές πρωτοβουλίες του Λιβέρη δεν εξαντλούνται, ωστόσο, μόνο εδώ, αφού κατά καιρούς έχει μεσολαβήσει σε κραταιές συμφωνίες που έχουν κλειστεί με ξένους επιχειρηματίες ειδικά στην ενέργεια, που είναι και ο τομέας του.

Γνωστή είναι και η συμφωνία που είχε συνάψει η IBM -στη διευθυντική ομάδα των μετόχων της οποίας ο Λιβέρης είναι επίσης μέλος- για τη μετατροπή της Αθήνας σε κέντρο των μηχανογραφικών δραστηριοτήτων της Dow για ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος της IBM είναι να αξιοποιήσει, κατόπιν παρότρυνσης του κ. Λιβέρη, τις δεξιότητες των Ελλήνων μηχανικών και ανθρώπων που εξειδικεύονται στον τομέα της επιχειρηματικής ευφυΐας (business analytics) με χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι οι υπόλοιπες χώρες. Ειδικά σε εποχές που όλα αυτά ήταν σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα η συμβολή του Λιβέρη ήταν παραπάνω από πολύτιμη.

Ο ξυπόλητος μετανάστης

Πάντα, επομένως, ο κ. Λιβέρης είχε στο μυαλό του τη χώρα του -ακόμη κι όταν πρωτοανέλαβε την πανίσχυρη Dow Chemical που παρέμενε για χρόνια από τις πρώτες με 53.000 άτομα προσωπικό σε ολόκληρο τον κόσμο, με πάνω από 200 εγκαταστάσεις σε 36 χώρες- αφού η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην οποία θέλησε να ιδρύσει ξένο παράρτημα. Αλλωστε, αν κάτι δεν έχει ξεχάσει ποτέ ο Αντριου, αυτό είναι ότι για να προχωρήσεις πρέπει να ξέρεις από πού ξεκίνησες. Ετσι και η οικογένειά του ξεκίνησε από το μηδέν, πέρασε στο στάδιο της επιχειρηματικότητας και έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Εχοντας πάντα στόχο, ως συνεπής ομογενής, τη σωστή ανατροφή, φρόντιζε να δείχνει στα παιδιά του τις φωτογραφίες από την πρώτη παράγκα που είχε φτιάξει ο παππούς του φτάνοντας στη μακρινή Αυστραλία το 1917.

Η φωτογραφία, την οποία κρατάει η οικογένεια πάντα ως θησαυρό, απεικονίζει τον παππού των παιδιών, μεταξύ των οποίων ο πατέρας του Αντριου Λιβέρη, να στέκεται ξυπόλητος μπροστά από την αυτοσχέδια καλύβα την οποία κλείνουν κρεμασμένα χαλιά αντί για πόρτα. Στο σπάνιο κινηματογραφικό υλικό του παρελθόντος του κραταιού Ελληνα της Dow Chemical, ο παππούς ξεκίνησε πάμπτωχος, χωρίς ούτε ένα ζευγάρι παπούτσια από το Καστελόριζο για τη μακρινή Αυστραλία, δούλεψε, πρόκοψε, έκανε έναν δαιμόνιο γιο που ήξερε πώς να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες. «Αυτό που μου έμαθε ο πατέρας μου», θα πει αργότερα ο Αντριου, «είναι ότι οι τραγωδίες μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για μια καινούρια αρχή, να σε κάνουν ακόμη πιο δυνατό απέναντι στις αντιξοότητες».
Κτημα
Πανοραμική εικόνα του κτήματος

Αυτό το συνειδητοποίησε και ο ίδιος όταν έχασε τον πατέρα του στην εφηβική ηλικία, ένα τραύμα που, όπως έχει ομολογήσει, δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ. Ο θείος του, που έκτοτε αποτέλεσε γι’ αυτόν την πατρική φιγούρα, του εμφύσησε, ωστόσο, το πείσμα που χρειάστηκε για να επιβιώσει. Και είναι αυτός που, αν και γνώριζε την αγάπη του Λιβέρη για τα γράμματα, τον τράβηξε σε άλλες πιο χρήσιμες ατραπούς. Καθοριστική ήταν η στιγμή που ρώτησε τον μικρό Ανδρέα τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει κι εκείνος του απάντησε: «Δάσκαλος για να έχω πολλές διακοπές». Η καταλυτική απάντηση του θείου ήταν: «Δεν σου αξίζει να περιορίζεις στον εαυτό σου σε κάτι λιγότερο από το απόλυτο».

H διορατικότητα πάντως ενυπήρχε στη γονιδιακή ταυτότητα της οικογένειας, αφού ο πατέρας του Λιβέρη είδε την κατασκευαστική του εταιρεία να απογειώνεται μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας «Τρέισι» όταν σάρωσε το Ντάρβιν της Αυστραλίας όπου μεγάλωσε και αντιλήφθηκε νωρίς ότι αυτό ήταν το μέλλον. Αναλαμβάνοντας την ανοικοδόμηση, ο πατέρας του μπόρεσε να ανθήσει επιχειρηματικά πάνω σε μια καταστροφή - το ίδιο έκανε και κάνει ο Αντριου κάθε φορά που μια ατυχία τού χτυπάει την πόρτα.

Του αρκεί να ξέρει πως ό,τι και να γίνει, μπορεί να επιστρέφει στην αρχική του εστία, στη ρίζα, στη χώρα όπου έβαλε τα θεμέλια της σημερινής κραταιάς του ταυτότητας - τη γενέθλια γη του Καστελόριζου. Εκεί θα υποδεχτεί και πάλι τους πανίσχυρους φίλους του για τον γάμο του γιου του στο δικό του απάνεμο λιμάνι και τη δική του οδύσσεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξαφάνιση 27χρονης στην Κω: «Η Αναστάζια έπεσε θύμα απαγωγής» λέει η μητέρα της

Ναυάγιο στην Πύλο: «Νο help, go Italy» - Το Λιμενικό έριξε ένα σχοινί στο σκάφος και οι μετανάστες το πέταξαν πίσω

Ρωσία: Ο Πούτιν απαγορεύει την αλλαγή φύλου και ιδρύει ινστιτούτο ψυχιατρικής μελέτης των ΛΟΑΤΚΙ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης