Τζιν Χάρλοου: Η ταραχώδης ζωή της πρώτης μοιραίας ξανθιάς του Χόλιγουντ, που πέθανε στα 26

Τζιν Χάρλοου: Η ταραχώδης ζωή της πρώτης μοιραίας ξανθιάς του Χόλιγουντ, που πέθανε στα 26

Η αυτοκτονία του δίγαμου άντρα της, η «ανήθικη κοκκινομάλλα» που την καταδίωκε και η παρακαταθήκη που άφησε στη Μέριλιν Μονρόε

harlow-main
Το 1923 μία γυναίκα ονόματι Τζιν Χάρλοου, αποφασίζει να βάλει τέλος στην πληκτική πλουσιοπάροχη ζωή της στο Κάνσας, για να κυνηγήσει την περιπέτεια.

Χωρίς πολλή σκέψη, χωρίζει τον εύπορο σύζυγό της και βάζει πλώρη για το Χόλιγουντ. Τη Χάρλοου συνόδευε η μονάκριβη κόρη της, Χαρλίν. Η τόλμη της ωστόσο και το όνειρό της να γίνει ηθοποιός ήρθαν αργά. Η ηλικία της κρίθηκε «απαγορευτική» για τους παραγωγούς της εποχής και η Τζιν γύρισε στο Κάνσας χωρίς να καταφέρει ποτέ να γίνει μία σταρ του κινηματογράφου.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, η μικρή Χαρλίν έχει κλείσει πλέον τα 18 και αποφασίζει να ολοκληρώσει το όνειρο της μητέρας της. Χωρίς πολλή προσπάθεια, το 1929 κερδίζει τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «Double Whoopee», που έμεινε γνωστή για τους χαρακτήρες «Χοντρός» και «Λιγνός».






Στο κοινό και τους συνεργάτες της επέλεξε να συστηθεί με το όνομα της μητέρας της, Τζιν Χάρλοου, το οποίο και θα τη συντρόφευε ως και το τέλος της. Την ίδια χρονιά, η Γκρέτα Νίσεν, που θα πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Οι Άγγελοι της Κολάσεως» πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα και ο κινηματογραφιστής, Χάουαρντ Χιουζ, ψάχνει απεγνωσμένα τη μούσα του. Η Χάρλοου πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και ο Χιουζ της έκανε αμέσως την πρόταση. Με αρκετά χαμηλό μισθό και μάλιστα για πρωταγωνιστικό ρόλο, η Χάρλοου δέχεται να παίξει στην ταινία της χρονιάς, ενώ τα «πηγαδάκια» ήθελαν τον παραγωγό να έχει ερωτική σχέση με την ηθοποιό. Έκτοτε, το όνομά της βρίσκεται σε πολλές παραγωγές, εντούτοις, το ταλέντο της δεν έπεισε κανέναν. Η Χάρλοου ήταν μία εντυπωσιακή παρουσία, αλλά κοινό και κριτικοί, δεν τη θεώρησαν ποτέ άξια ηθοποιό.

Color Footage Jean Harlow Hells Angels




Οι προτάσεις παρόλα αυτά, δεν σταμάτησαν και το 1932 υπογράφει το πρώτο μεγάλο της συμβόλαιο με τον Πολ Μπερν για την ταινία «Η Κοκκινομάλλα Γυναίκα». Στην ταινία η Χάρλοου υποδύεται μία γραμματέα, η οποία έχει σεξουαλικές σχέσεις με πέντε διαφορετικούς άνδρες ταυτόχρονα, με απώτερο σκοπό της το χρήμα.

Κλείσιμο


Το φιλμ σημείωσε τεράστια επιτυχία αλλά η Χάρλοου δεν κέρδισε τίποτε παραπάνω από τα 30 χιλιάδες δολάρια, που είχε συμφωνήσει με τον Μπερν. Αντιθέτως, η «κοκκινομάλλα γραμματέας» έμελλε να στοιχειώσει το όνομα και το ήθος της, για πολλά χρόνια. Το κοινό ταύτισε τον χαρακτήρα της με τον ρόλο που υποδυόταν και πλέον γίνεται ξεκάθαρο, ότι η Τζιν Χάρλοου είναι περιζήτητη για το σεξαπίλ της και όχι για τις ικανότητές της στην υποκριτική.



Το οξύμωρο της υπόθεσης, είναι ότι η γνώμη του κοινού απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Η Χάρλοου δεν απολάμβανε τον διάχυτο θαυμασμό του ανδρικού φύλου, τη δόξα και το αναγνωρισμένο σέξινες της. Το μόνο που ήθελε, ήταν να δημιουργήσει οικογένεια, να ζει γαλήνια και να είναι η ωραία της γειτονιάς.



Λίγες ημέρες αφότου η πρεμιέρα της «Κοκκινομάλλας» έσπασε τα ταμεία, η είδηση του γάμου της με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της, Πολ Μπερν, γίνεται το θέμα των ημερών. Ο λόγος που τον παντρεύτηκε, ήταν γιατί ο Μπερν ήταν ο πρώτος άνδρας που τη σεβόταν και δεν προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί με κανέναν τρόπο.



Ο γάμος της είχε άδοξο τέλος. Δύο μήνες, αφότου παντρεύτηκαν, το άψυχο σώμα του Μπερν εντοπίζεται από τις αρχές στο σπίτι όπου διέμεναν. Γυμνός και με μία σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι του, ο μεγαλοπαραγωγός της Metro-Goldwyn-Mayer, αφήνει τη Χάρλοου χήρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, εκείνη τη μέρα το ζευγάρι είχε καυγαδίσει έντονα και η Χάρλοου έφυγε από το σπίτι για να δει τη μητέρα της.



Πριν ακόμη η αστυνομία φτάσει στο σπίτι και εντοπίσει τον νεκρό Μπερν, τρεις άλλοι ισχυροί τότε άνδρες του Χόλιγουντ, ο Λούι Μπ. Μέιερ και ο Έρβιν Τάλμπεργκ από την ίδια MGM παρέα με τον Αμερικανό Ντέιβιντ Ο΄Σέλτζνικ, καταφθάνουν στο σπίτι και προσπαθούν με κάθε τρόπο να «κουκουλώσουν» το σκάνδαλο για να προστατεύσουν τις εισπράξεις των στούντιό τους.
Έψαχναν για πολύ τα χαρτιά του νεκρού κινηματογραφιστή, μέχρι την ώρα που ανακάλυψαν ένα σημείωμα. Το είχε γράψει για τη Χάρλοου, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Σε αυτή την αποχαιρετιστήρια επιστολή, ο Μπερν μοιράζεται τις τελευταίες του σκέψεις με τη σύζυγό του, Τζιν Χάρλοου:

«Λατρεμένη μου αγάπη, δυστυχώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να επανορθώσω για το τεράστιο κακό που σου έχω κάνει και να ξεχάσω την ταπείνωσή μου. Με αγάπη, Πολ. Υ.Γ. Καταλαβαίνεις ότι το χθεσινό ήταν μία κωμωδία έτσι;». Το συμπέρασμα των αρχών για αυτοχειρία ήταν αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, νέες πληροφορίες σχετικά με τον Μπερν έρχονται στο φως της δημοσιότητας και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Ένας γιατρός γνωστοποιεί στην αστυνομία, ότι ο παραγωγός δεν μπορούσε να έχει σεξουαλική σχέση και η Χάρλοου έσπευσε να τον διαψεύσει. Γρήγορα όμως, αποδείχθηκε, ότι δεν είχαν ολοκληρώσει ποτέ τη σχέση τους και όλα τα βλέμματα στοχοποίησαν την υποφαινόμενη. Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Ο Μπερν ήταν δίγαμος.



Πριν παντρευτεί με τη Χάρλοου είχε κάνει γάμο με τη Ντόροθι Μιλέτ. Η Μιλέτ έπασχε από διάφορες ψυχικές διαταραχές και είχε εμμονή με τον Μπερν, τον οποίο και επισκέφθηκε εκείνο το βράδυ. Τις επόμενες ημέρες, ο ποταμός Σακραμέντο ξέβρασε το άψυχο σώμα της και η ανάκριση της βασικής ύποπτης για τη δολοφονία του Μπερν, δεν έγινε ποτέ. Το σκάνδαλο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και η Χάρλοου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αυτό δεν φάνηκε βέβαια, να την έχει κλονίσει ιδιαίτερα αφού είναι γεγονός, ότι επέστρεψε στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις σχεδόν αμέσως. Ξαναπαντρεύτηκε μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, τον οπερατέρ, Χάρολντ Ρόσον - ένας γάμος με ημερομηνία λήξης.

Οκτώ μήνες αργότερα, η ηθοποιός και ο 38χρονος χωρίζουν. Το 1934 ερωτεύεται τον ηθοποιό, Γουίλιαμ Πάουελ, ο οποίος θα ήταν και ο τελευταίος της σύντροφος. Με τον Πάουελ συζεί για τρία χρόνια. Την ίδια ώρα, η Χάρλοου μεσουρανεί στη μεγάλη οθόνη, ενώ έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα κατάλοιπα που της άφησε η «ανήθικη» Κοκκινομάλλα.



Η Χάρλοου έζησε τη ζωή της στο έπακρο και η τραγική ειρωνεία είναι ότι καλώς έπραξε, αφού δεν της έμενε και πολύς χρόνος. Λίγο πριν τα μέσα του 1937, η 22η μεγαλύτερη σταρ του Χόλιγουντ (όπως όρισε το American Film Institute), βρίσκεται στα εξαντλητικά γυρίσματα για το «Saratoga». Τα πολλά ταξίδια και οι σκληρές απαιτήσεις της ταινίας την κατέβαλαν και αρρώστησε. Η 26χρονη σταρ φάνηκε να αναρρώνει σχετικά γρήγορα αλλά τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Η ναυτία, η απότομη αύξηση του βάρους της και οι ζαλάδες γίνονται καθημερινότητα για εκείνη, χωρίς να την αφήσουν ποτέ. Ωστόσο, συνεχίζει μέχρι που διακόπτει κάποια σκηνή και ζητά επειγόντως διάλειμμα. Αμέσως μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και διαγιγνώσκεται με νεφρική ανεπάρκεια. Ο θάνατός της ήρθε σχεδόν ακαριαία, στις 7 Ιουνίου του 1937. Μία εβδομάδα μετά το πόρισμα των γιατρών για την κατάσταση της υγείας της, η Τζιν Χάρλοου φεύγει από τη ζωή στο άνθος της ηλικίας της. Μπορεί να μην έλαβε ποτέ τις καλύτερες κριτικές στον κινηματογράφο, αλλά στο «ύστατο χαίρε», την τίμησαν μεγάλοι άνδρες του Χόλιγουντ, σκηνοθέτες και παραγωγοί.

Jean Harlow,   Saratoga  (1937)  with Clark Gable


Η ξανθιά ντίβα του κινηματογράφου ήταν μεγάλη πρόκληση για τη μέση οικογένεια της εποχής. Το ξανθό πλατινέ, μέχρι τότε ήταν σήμα κατατεθέν για τα κορίτσια των φαναριών και τις χορεύτριες στα καμπαρέ. Για εκείνη όμως, ήταν αυτό που την έδειχνε απλά πιο όμορφη. Ήξερε ότι το κατάξανθο χρώμα στα μαλλιά, ήταν το καταλληλότερο για να αναδείξει τη φωτογένειά της στην ασπρόμαυρη οθόνη και τίποτα δεν την εμπόδισε από το αλλάξει. Η γενικότερη συμπεριφορά της Χάρλοου ήταν ένα χτύπημα κάτω απ' τη μέση για τον μισογυνισμό που υπέβαλε τις γυναίκες να ζουν στη στέρηση και την απαγόρευση.




Με τα απομεινάρια του πολέμου να έχουν ριζώσει την κακεντρέχεια στην κοινωνία και τις γυναίκες να υποτάσσονται στο σπίτι, τον άνδρα τους και τις προσδοκίες της κοινωνίας, μία Τζιν Χάρλοου, εμφανίζεται ξανθιά στον κινηματογράφο, καπνίζει τσιγάρο και φορά προκλητικές μεταξωτές κάλτσες με ραφή, ενώ δεν διστάζει να δείξει τα καλλίγραμμα πόδια της. Ήταν η πρώτη μοιραία ξανθιά του Χόλιγουντ, που έδειξε το σεξαπίλ της και ενέπνευσε δεκάδες γυναίκες με το ταμπεραμέντο της, ανάμεσά τους και τη Μέρλιν Μονρόε. Η Χάρλοου έμεινε ευρύτερα γνωστή, ως η πρώτη σεξοβόμβα του σινεμά.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης