Κορωνοϊός: Ερευνητές της Οξφόρδης ξεκινούν αύριο τις δοκιμές εμβολίου

Κορωνοϊός: Ερευνητές της Οξφόρδης ξεκινούν αύριο τις δοκιμές εμβολίου

Το ποσό των 625 λιρών προσφέρει σε εθελοντές το Imperial College του Λονδίνου για τη συμμετοχή τους στις δοκιμές του δικού του εμβολίου

emvolia01-mesa
Το πρώτο βρετανικό εμβόλιο που θα υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές δοκιμάζεται αύριο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να εναποθέτει τις ελπίδες του ότι θα δώσει την απάντηση για την εξάλειψη του COVID-19.

Στη Βρετανία έχουν ήδη έχουν καταγραφεί 125.000 κρούσματα και πάνω από 17.339 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, η βρετανική κυβέρνηση θα βάλει γερά το χέρι στην τσέπη χρηματοδοτώντας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων στερλινών (24 εκατομμυρίων δολαρίων) την ομάδα του πανεπιστημίου για την παρασκευή του εμβολίου «ChAdOx1».

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα προσφέρει το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων στερλινών στο Imperial College, όπου οι επιστήμονες μελετούν ήδη ένα άλλο εμβόλιο.

Πλέκοντας το εγκώμιο και στις δύο ερευνητικές ομάδες για την μεγάλη πρόοδο που σημείωσαν ο Βρετανός υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για την παρασκευή ενός εμβολίου.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου θα επενδύσει και στην παραγωγή ούτως ώστε εάν κάποιο από τα εμβόλια αποδειχθεί αποτελεσματικό, να διατεθεί στον βρετανικό λαό «το συντομότερο δυνατό».

To εμβόλιο της Οξφόρδης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Οξφόρδης, στόχος τους είναι η παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου «ChAdOx1» έως τον Σεπτέμβριο, αν όλα πάνε κατ' ευχήν.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου και του Oxford Vaccine Group, δέχτηκε αιτήσεις για κλινικές δοκιμές για υγιείς ενήλικες, από 18 έως 55 ετών , από το τέλος Μαρτίου.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η ομάδα της Οξφόρδης στο Ινστιτούτο Jenner ξεκίνησε να σχεδιάζει το εμβόλιο μόλις ο γενετικός κώδικας του κορωνοϊού έγινε διαθέσιμος τον Ιανουάριο.

Κλείσιμο
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα μικρό τμήμα αυτού του κώδικα που είναι «κρυμμένο» σε έναν αβλαβή ιό. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ελεγχόμενη μετάδοση αυτού του τμήματος στο ανθρώπινο σώμα θα «διδάξει» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να καταπολεμήσει την ασθένεια, χωρίς να χρειάζεται να μολυνθεί με τον Covid-19.

Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι ο δοκιμαστικός εμβολιασμός 510 εθελοντών έως τα μέσα Μαΐου και εάν στεφθεί με επιτυχία να συνεχιστεί σε χιλιάδες άλλους εθελοντές.

Παρά το γεγονός ότι συνήθως χρειάζονται 18 τουλάχιστον μήνες για ένα εμβόλιο, η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ πιστεύει ότι η παραγωγή ευρείας κλίμακας θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τον Σεπτέμβριο μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ε;iναι διαθέσιμες προς χρήση μέχρι το φθινόπωρο σε ένα σημαντικό βήμα που πιθανόν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της εξόδου από την πανδημία.

Τo πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις κλινικές δοκιμές έχει ως εξής:

Φάση Ι: Εμβολιασμός 510 εθελοντών ηλικίας 18-55 ετών, οι μισοί με το νέο εμβόλιο COVID-19 και οι άλλοι μισοί με εμβόλιο ελέγχου.
Φάση ΙΙ: Διεύρυνση της μέγιστης ηλικίας των συμμετεχόντων, από 55 έως 70 ετών και στη συνέχεια άνω των 70 ετών.
Φάση ΙΙΙ: Εμβολιασμός 5 χιλιάδων εθελοντών, ηλικίας άνω των 18 ετών, οι μισοί με το εμβόλιο για τον COVID-19.

Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες αποτελεσματικότητας και οι εθελοντές από τη φάση Ι και την ΙΙ θα συμπεριληφθούν στην παρακολούθηση.

«Η ικανότητα να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα επηρεαστεί από την ποσότητα μετάδοσης του ιού στον τοπικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», επισημαίνουν οι επιστήμονες της Οξφόρδης.

Ζητά εθελοντές -έναντι αμοιβής- το Imperial College του Λονδίνου

Την ίδια ώρα, το Imperial College του Λονδίνου προσφέρει 625 λίρες σε εθελοντές, ηλικίας 18-55 από το Λονδίνο, το Μπρίστολ και το Σαουθάμπτον για να συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές του δικού τους εμβολίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.covid19vaccinetrial.co.uk/volunteer. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το Imperial College London συνεργάζεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σάουαμπτον.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «εγκέφαλος» της επιδημιολογικής στρατηγικής της Σουηδίας επιμένει: «Ειμαι ικανοποιημένος»

Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας (ΘΕΜΑ 104,6): Να προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο

Πέτσας: Τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου θα έχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ