Ντεμάν - Λαβίδας: Χριστούγεννα στο «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης»

Ντεμάν - Λαβίδας: Χριστούγεννα στο «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης»

Στο Metropolitan Correctional Center κρατείται ο Ελβετός trader - Το εορταστικό γεύμα των 5 δολαρίων, το deal με τις Αρχές των ΗΠΑ και η ζωή μέσα σε ένα υγρό κελί για τον άνθρωπο που «έδωσε» τον Νίκα και τους άλλους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
prison_ar
Τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου ο Μαρκ Ντεμάν δεν μπορούσε να κοιμηθεί στο κελί του, μόνιμη κατοικία του από τον περασμένο Ιούνιο, όταν μετά τη σύλληψή του στη Σερβία εκδόθηκε στην Αμερική.

Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο Ελβετός trader που έδωσε τον Γιώργο Νίκα και τον Τηλέμαχο Λαβίδα μαζί με πολλούς άλλους στις Αρχές των ΗΠΑ κρατείται στο Metropolitan Correctional Center. Εκεί γιόρτασε τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα της ζωής του, που δεν θύμιζαν σε τίποτα τις glam γιορτές αλλοτινών ετών στα ελβετικά σαλέ και στις αθηναϊκές πίστες με τους Ελληνες φίλους του.

thema1




Ο Μαρκ Ντεμάν τοποθετήθηκε στην Πτέρυγα 9 της διαβόητης φυλακής που βρίσκεται στο Μανχάταν και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει συναντηθεί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα ούτε κατά τύχη. Κάτι αναμενόμενο, αφού μέχρι πριν από λίγες ημέρες το όνομά του δεν αναφερόταν στη δικογραφία της υπόθεσης που ερευνούν εδώ και τέσσερα χρόνια το FBI και η SEC (η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Πλέον επιβεβαιώθηκε ότι ο Μαρκ Ντεμάν, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ο άνθρωπος-κλειδί στο σκάνδαλο της εσωτερικής πληροφόρησης όπου εμπλέκονται δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και Ελληνες. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ελβετού, έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις Αρχές των ΗΠΑ εδώ και τρεις μήνες. To deal περιλαμβάνει την αποκάλυψη όλων όσοι ήταν εις γνώση του για τη χειραγώγηση μετοχών από το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος.


Κλείσιμο
prison1
Η σύζυγος του Ντεμάν, Ζέλικα, απολαμβάνει τις τελευταίες ξέγνοιαστες διακοπές της στη Μύκονο, συντροφιά με μια φίλη της. Λίγους μήνες αργότερα, ο αγαπημένος της Μαρκ θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στο κρατητήριο


Στις 6 Ιανουαρίου ο Ντεμάν θα συναντήσει για πρώτη φορά τον Τηλέμαχο Λαβίδα στη δίκη του δεύτερου που αρχίζει εκείνη την ημέρα. Την περασμένη Τετάρτη αμφότεροι ξύπνησαν σε διαφορετικά κελιά και γιόρτασαν τα πιο θλιμμένα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών της ζωής τους, μέσα στο απρόσωπο Metropolitan Correctional Center. Το μενού της ημέρας ήταν κατά τι καλύτερο από τα καθημερινά γεύματα των 3,5 δολαρίων -τόσο κοστίζει η σίτιση ενός κρατουμένου στις ΗΠΑ- λόγω Χριστουγέννων.

Ο Ντεμάν ίσως είχε έναν λόγο να είναι πιο χαρούμενος από τον γιο του Θανάση Λαβίδα, αφού μετά τη συμφωνία του με τις Αρχές των ΗΠΑ θα εκτίσει ποινή 2-3 ετών σε φυλακή μίνιμουμ ασφαλείας. Αντίθετα, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, που δηλώνει αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί να εκτίσει ποινή που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια φυλάκισης.

Η σύζυγος του τελευταίου αναμένει το δεύτερο παιδί τους, ενώ η γυναίκα του Ντεμάν φέρεται να είναι στη Σερβία μαζί με τα παιδιά τους. Πολύ μακριά από τη Νέα Υόρκη, ο Γιώργος Νίκας, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, θεωρείται φυγόδικος για τις Αρχές των ΗΠΑ, βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και τρεις μήνες. Πέρασε τα Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά του και συχνά τον βλέπουν στο Κολωνάκι να τρώει με φίλους του.

Ποιοι κέρδισαν 100 εκατ. δολάρια

Την περίοδο όπου οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της πολύκροτης υπόθεσης βρίσκονται σε μία από τις πιο σκληρές φυλακές των ΗΠΑ, τα νέα στοιχεία που γίνονται γνωστά για την υπόθεση είναι συγκλονιστικά. Η Εισαγγελία του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι traders που εκμεταλλεύτηκαν την εσωτερική πληροφόρηση για να χειραγωγήσουν συγκεκριμένες μετοχές -πάνω από 30 σύμφωνα με τη δικογραφία- αποκόμισαν συνολικά κέρδη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.

Από την ανάγνωση των εγγράφων προκύπτει ότι τουλάχιστον 16 άτομα εμπλέκονται στο κύκλωμα, τρεις εκ των οποίων είναι Ελληνες, ενώ έχουν ερευνηθεί άλλοι τέσσερις συμπατριώτες μας. Το τελευταίο πρόσωπο με ελληνικό ενδιαφέρον που προέκυψε στην υπόθεση είναι ο Στιβ Μακρής, επιχειρηματίας εστίασης με έδρα την Τραϊμπέκα της Νέας Υόρκης.

Μέσα από τη δικογραφία αποκαλύφθηκαν συνομιλίες μέσω e-mail, όπου ο Νίκας γράφει στον Μακρή ότι προσπαθούσε να τον βρει τρεις εβδομάδες επειδή είχε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες να του δώσει.

Ο Μακρής τον ρωτάει σχετικά με το ενδιαφέρον νέο και η απάντηση του Νίκα είναι: «Σχετίζεται με το Χρηματιστήριο. Οταν κοιμάσαι, χάνεις».


prison2
Το Metropolitan Correctional Center, γνωστό και ως «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης»


Η ανωτέρω συνομιλία δημοσιοποιήθηκε περισσότερο για να σημειωθεί ο ρόλος του Γιώργου Νίκα στο κύκλωμα αφού ο Μακρής δεν κατηγορείται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο επιχειρηματίας είναι κολλητός φίλος των προφυλακισμένων Λαβίδα και Ντεμάν και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να λάμβανε πληροφορίες από τον πρώτο.

Ως αντάλλαγμα, η σύζυγος του Γιώργου Νίκα επένδυσε 500.000 δολάρια στην εταιρεία Mediterra Nutrition, η οποία εμπορεύεται προϊόντα υγιεινής διατροφής. Την Πέμπτη το site της εταιρείας δεν λειτουργούσε όλη την ημέρα, είναι άγνωστο πότε «έπεσε», και μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε επανέλθει. Επίσης, ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε να ελέγξει τα αρχεία και το ιστορικό του, να βρει δηλαδή πληροφορίες για τη δομή της εταιρείας και τους επενδυτές.

Το «Jaz» των 50 μέτρων του Μαρκ και οι τελευταίες διακοπές

«Ρε τον μπαγάσα τον Μαρκ! Κάθε χρόνο σκάει μύτη με μεγαλύτερο σκάφος, ο άτιμος!» έλεγε γελώντας στην παρέα του το καλοκαίρι του 2017 γνωστός δικηγόρος που γνώριζε πολύ καλά τον Μαρκ Ντεμάν. Ο Ελβετός trader που είναι πασίγνωστος στους κοσμικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Αθήνας από τη δεκαετία του ’80 λάτρευε τα μεγάλα σκάφη.

Συνήθως, ό,τι νοίκιαζε ήταν πάνω από 30 μέτρα και με... ανοδικές τάσεις, κάτι που διαπίστωναν φίλοι και γνωστοί σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Μια φορά η θαλαμηγός του άφησε πολύ κόσμο με το στόμα ανοιχτό, όταν έδεσε κάτω από το «Santa Marina», το αγαπημένο του ξενοδοχείο στη Μύκονο. Ο Μαρκ μαζί με τη σύζυγό του Ζέλικα έφτασαν πάνω στο «Jaz», μια εκπληκτική θαλαμηγό μήκους 51 μέτρων, που ανήκει στον στόλο της Golden Yachts του καπετάν Πάρη Δράγνη.

Το είχε κλείσει για έναν μήνα περίπου, για να γυρίσει τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο, πληρώνοντας 860.000 ευρώ, αφού το charter του συγκεκριμένου σκάφους τη high season φτάνει τα 215.000 ευρώ την εβδομάδα.
Τα χρήματα φυσικά δεν ήταν πρόβλημα για τον Μαρκ Ντεμάν, που καλούσε συχνά φίλους του στο σκάφος για μικρές ολοήμερες κρουαζιέρες. Η συγκεκριμένη θαλαμηγός φιλοξενεί έως 12 άτομα και παρείχε όλες τις ανέσεις στον Ελβετό χρηματιστή και όχι μόνο, ώστε να απολαμβάνει τις διακοπές του εν πλω.

Οι απόψεις για το πότε σταμάτησε να έρχεται στην Ελλάδα διίστανται. Κάποιοι φίλοι του λένε τώρα ότι έχουν να τον δουν πάνω από πέντε ή δέκα χρόνια, άλλοι ότι χάθηκε μετά τον γάμο του. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2017 ερχόταν στην αγαπημένη του Μύκονο με το εκπληκτικό «Jaz» που νοίκιαζε μαζί με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους.

Το πότε επέλεξε ο Μαρκ να γίνει εκτός από επιχειρηματίας και trader είναι κάτι που γνωρίζουν μάλλον λίγοι, πολύ στενοί φίλοι του, όπως ο Γιώργος Νίκας με τον οποίο ήταν αχώριστοι.

Ο ασκός του Αιόλου για τον Γαλλοελβετό Ντεμάν άνοιξε με τη σύλληψή του, ο οποίος φέρεται να πέρασε πολύ άσχημα στη φυλακή της Σερβίας που κρατήθηκε μέχρι να εκδοθεί. Εως τότε το όνομά του δεν είχε εμφανιστεί στη δικογραφία, όμως στις 22 Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκε και, όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτός είναι τελικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του σκανδάλου εσωτερικής χειραγώγησης που αποκαλύφθηκε αλλά και των μέχρι τώρα ανεξάρτητων υποθέσεων που ερευνώνται σε Αγγλία και Γαλλία.

Μέχρι πριν από μία εβδομάδα στα διάφορα κατηγορητήρια εμφανιζόταν ως ένας ανώνυμος Ελβετός trader με διαφορετικά κωδικά ονόματα. Ο Μαρκ Ντεμάν προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος. Δεν έχει κάνει κάποια δήλωση αφότου έγινε γνωστό ότι δήλωσε ένοχος για 38 αδικήματα.

Το τι συνέβη μετά τη σύλληψή του στη Σερβία και την έκδοσή του στην Αμερική είναι κάτι που γνωρίζουν μόνο ο ίδιος, πολύ δικοί του άνθρωποι και οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ που τον εξέτασαν.
Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτός είναι το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε πράματα και θάματα στην πολύπλοκη υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης.

Στις 6 Ιανουαρίου θα αφήσει για λίγες ώρες το μικρό κελί του στο Metropolitan Correctional Center για να έρθει αντιμέτωπος με τον Τηλέμαχο Λαβίδα στη δίκη του τελευταίου. Κάποιοι λένε ότι δεν θα μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια όταν θα τον «δίνει» για να γλιτώσει τα χειρότερα και να επιβεβαιώσει τη φράση «ο θάνατός σου, η ζωή μου...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης