Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με απειλή κανονιοφόρων

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με απειλή κανονιοφόρων

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η μόνη οδός για συνέχιση των προσπαθειών λύσης του κυπριακού, είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ - «Η αξιοπρέπεια του λαού μας δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί την διπλωματία των κανονιοφόρων και τις τακτικές εκφοβισμού» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Τουρκίας

νικοσ_αναστασιαδισ
Τη δέσμευσή του στην στήριξη της νέας προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο στόχο λύσης του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στηριγμένη στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Με αυτή την αναφορά, διέψευσε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, ο οποίος προχθές ισχυρίστηκε ότι ο Ν. Αναστασιάδης συζητάει συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών.

Ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε στη χθεσινή ομιλία του σαφές, ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι ιστορικός συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετά από 45 χρόνια στάτους κβο που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το 1974 και η κατοχή. Ο κ. Αναστασιάδης, αναφέρθηκε σε συναντίληψη που είχαν οι δύο ηγέτες (ο ίδιος και ο Μ. Ακιντζί) μετά το κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ σε ότι αφορά στους όρους αναφοράς που περιλαμβάνουν την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά και τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ σε ασφάλεια και εγγυήσεις, στρατεύματα, αποτελεσματική συμμετοχή, εδαφικές αναπροσαρμογές, περιουσιακό όπως παρουσιάστηκαν την 30η Ιουνίου του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Αυτή η συναντίληψη σημείωσε, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη διευθέτηση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομποσπονδίας.

Κλείσιμο
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η μόνη οδός για συνέχιση των προσπαθειών είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απάντηση στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και καταγγέλλοντας τη στάση της Τουρκίας.

Ανέφερε πως μεσούσης της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και υπονομεύει τον στόχο για παραγωγικό περιβάλλο,ν που να οδηγεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του η επίρριψη ευθυνών, υπογράμμισε ότι η αξιοπρέπεια του λαού δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί την διπλωματία των κανονιοφόρων και τις τακτικές εκφοβισμού.

Διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να επιτύχουν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα όταν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις αν προχωρήσει στο ενεργειακό της πρόγραμμα, ή όταν η Τουρκία απειλεί γειτονικά κράτη και εταιρείες ενέργειας με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται και έχει συνάψει συμβόλαια συνεργασίας; Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει τη πολιτική κανονιοφόρων της Τουρκίας και να πάει σε διαπραγματεύσεις υπό πίεση και απειλή.

Για την Αμμόχωστο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε επίσης πώς θα επιτύχει η προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων αξιωματούχων για τα σχέδια τους σχετικά με τον εποικισμό της κλειστής πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική κατοχή;
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την βαθιά του εκτίμηση για την πρόσφατη επιβεβαίωση από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι η θέση των ΗΕ στο θέμα παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγούμενη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στις παραβιάσεις που σημειώνονται από τον τουρκικό στρατό στη νεκρή ζώνη.

Τουρκικές απαιτήσεις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άφησε αναπάντητο τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν κακές προθέσεις όταν αναφέρονται σε μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις.

«Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση το να θέλεις να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων; Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση να οραματίζεσαι τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και να δημιουργήσεις ένα ανθεκτικό σύστημα ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη του ΟΗΕ και στις Συνθήκες της ΕΕ;» διερωτήθηκε ο ΠτΔ απευθύνοντας επίσης το ερώτημα «Ποιό άλλο από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργεί υπό τις Εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας;»

Απάντηση, έδωσε ο Ν. Αναστασιάδης και στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και ευημερία με τους Τουρκοκύπριους.

Ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την πολιτική ισότητα όπως την καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ και την καταγράφουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης