Λευκωσία: Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά είμαστε χώρα της ΕΕ

prodro12_3

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις Ζαχάροβα πως «καμιά προσπάθεια στρατικοποίησης δεν γίνεται στην Κύπρο»

Ως ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ, η Κύπρος καθορίζει ανάλογα τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι η χώρα έχει εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου ανήκουν στην Κυβέρνησή της και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ ακολουθεί την πολιτική της ‘Ενωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «επειδή έγινε λόγος για στρατικοποίηση πρέπει να υπογραμμίσουμε το προφανές, ότι καμιά προσπάθεια στρατικοποίησης δεν γίνεται στην Κύπρο».

«Τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού. Να φύγει ο στρατός θέλουμε», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν γίνονται προσπάθειες στρατικοποίησης και αυτή η παρατήρηση δεν μπορεί να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται πως η κ. Ζαχάροβα είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως «η περαιτέρω στρατικοποίηση» της Κύπρου «και η εμπλοκή της στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο».

Στις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «η χώρα μας έχει διεθνείς συμφωνίες με πάρα πολλά κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις, και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαμε χθες, παρέχονται διευκολύνσεις κατ΄ εξοχήν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα καμιάς στρατικοποίησης».

Ερωτηθείς αν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας το θέμα που αφορά τους χειρισμούς της Κύπρου σε ό,τι αφορά διευκολύνσεις που παρέχει, θεωρείται λήξαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να συζητήσει για αυτές τις διευκολύνσεις».

«Η Κύπρος και στο πλαίσιο των τριμερών σχέσεων συνεργασίας αναπτύσσει διαρκώς τις σχέσεις της, όπως θα έκανε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος με γνώμονα τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «η ασφάλεια στην περιοχή μας από άλλους παράγοντες απειλείται και συγκεκριμένα από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει διαρκώς η Τουρκία».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, «επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκε και η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων. Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ακολουθεί τις επιλογές που κάνει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή.
«Στο πλαίσιο που υπάρχει κάποιος βαθμός ελευθερίας ασκείται με γνώμονα τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα αυτή η θέση της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ο προσανατολισμός που αυτό σημαίνει», επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως «αυτό δεν μας φέρνει σε αντίθεση με καμιά από τις τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από πού πηγάζει η ενόχληση της Ρωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να πηγάζει από την εξαγγελία για ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Αυτό είναι που κάνει η εξωτερική μας πολιτική, με τις πολύ στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Βεβαίως, η Κύπρος προσπαθεί διαρκώς να επεκτείνει αυτές τις σχέσεις και με κράτη της ΕΕ, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας, δεν μπορεί να ενοχλήσουν κανένα και, βεβαίως, τα όσα η ειδική στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κύπρου μας επιτρέπει να προσφέρουμε σε χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως στρατιωτικές κινήσεις, (και) δεν είναι».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ZZ

Μιλάνε όλοι μίλησαν και οι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , πόσες μέρες έδωσες Πομπεο στην Ρωσσία να σταματήσει την παραγωγή πυραύλου που τρέμουν οι ΗΠΑ , 60 μέρες ? Καλά περίμενε . Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Κύπρου Πρόδρομου Προδρόμου ότι είμαστε μέλως της ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις της Ζαχαροβα , η Ζαχαροβα μίλησε για στρατιοτικές βάσεις , βλέπε ΝΑΤΟ , το ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να είναι μέλος της ΕΕ η του ΝΑΤΟ είναι αλήθεια , αυτό επισήμανε και η Ζαχαροβα , ότι ΕΑΝ και ΟΠΟΤΕ η Κύπρος αποφασίσει να δημιουργήσει στο νησί ξένες βάσεις εκτός Ελληνικών και Τούρκικων τότε θα αλλάξει η στάση τους στο Κυπριακό , αυτό είπε και όχι κάτι άλλο . Αλλού τρώω αλλού πίνω και αλλού το δίνω δεν περνά στους Ρώσσους , αυτό κάποτε γινόταν επί ΕΣΣΔ σήμερα όχι .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giovan_2

Σε ηλικία 5,5, ετών, ο Γιόβιτσα που είχε χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο της Βοσνίας φιλοξενήθηκε από οικογένεια στην Καβάλα- Στα 30 του, δάσκαλος πλέον, με διαβατήριο τη μνήμη του και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία τους ξαναβρήκε για να ανταποδώσει τη φιλοξενία