Λήμνος: Τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου

Λήμνος: Τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου

PORTIANOYSEM
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακωχή ή Συνθήκη του Μούδρου, που συνήφθη στον όρμο του Μούδρου της Λήμνου, στις 30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφηκε την επομένη 31 Οκτωβρίου, μεταξύ των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, της Αντάντ αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφετέρου, σηματοδοτώντας τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιούνται στη Λήμνο τριήμερες εκδηλώσεις που οργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου και ο δήμος Λήμνου με την υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μαθητών του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Μούδρου με αντιπροσωπεία μαθητών από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει διέλευση της στρατιωτικής μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού από την είσοδο του Μούδρου προς το λιμάνι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος στο λιμάνι του Μούδρου.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Πορτιανού, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά ο αγώνας δρόμου 18,5 χιλιομέτρων με το χαρακτηριστικό τίτλο «Τρέχουμε για την Ειρήνη». Η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από το Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου και ο τερματισμός στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου Πορτιανού.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί ο Συμβολικός Αγώνας Δρόμου «Για όλους».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει διέλευση της στρατιωτικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού από την κεντρική αγορά προς το λιμάνι της Μύρινας και θα ακολουθήσει υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος στο λιμάνι. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Λήμνος και η δράση της Ελληνικής Αεροπορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο» στον πολυχώρο «Αποθήκη» στο λιμανάκι της Μύρινας.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 09:45 θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ενώ στις 11:00 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μούδρου. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στο Μούδρο από τμήματα σχολείων, συλλόγων, στρατιωτικών τμημάτων και τμημάτων ξένων αποστολών και στις 2:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Α' Παγκόσμιος Πόλεμος - Η Ανακωχή του Μούδρου». Στις 3:30 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στην αναμνηστική Πλάκα - Μνημείο Αυστραλών στο λιμάνι του Μούδρου και θα ακολουθήσει επίδειξη από αεροσκάφος επίδειξης (F-16) της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρχει παρουσία πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Μούδρου ενώ έχει προγραμματισθεί η παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων καθώς και εκπροσώπων πρεσβειών και στρατιωτικών ακολούθων των εμπλεκόμενων χωρών στην υπογραφή της ανακωχής, καθώς και άλλων χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης