Συντάξεις: Ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ

klaus-rengling

Η αισιοδοξία που είχε επικρατήσει στην Αθήνα για αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις «τορπιλίστηκε» από τις χθεσινές αναφορές του επικεφαλής του ESM – Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι – Νέα βολιδοσκόπηση των προθέσεων των Ευρωπαίων στο αυριανό EuroWorking Group

Ανησυχία προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι χθεσινές δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για τις περικοπές των συντάξεων, καθώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) φάνηκε να αμφισβητεί τη δυνατότητα πλήρους ακύρωσης του μέτρου και να «πριμοδοτεί» το ενδεχόμενο μερικής μείωσης (δηλαδή, μικρότερης από αυτή που έχει ψηφιστεί) ή προσωρινού «παγώματος» του μέτρου.Πρόσθετο προβληματισμό προκάλεσε στην Αθήνα η χρονική στιγμή που επέλεξε να τοποθετηθεί ο κ. Ρέγκλινγκ: οι αναφορές του έγιναν μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί αύριο με το θέμα, και λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι (δήθεν) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 χωρίς μειώσεις συντάξεων.Στην επίμαχη δήλωσή του ο Γερμανός οικονομολόγος συνέδεσε το ελληνικό αίτημα να μην θιγούν οι συντάξεις με τη διαφαινόμενη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπεραπόδοση αυτή δεν αρκεί για να ακυρωθούν οι μειώσεις. «Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5% του ΑΕΠ. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την πλήρη κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και ότι το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.Με τις επισημάνσεις αυτές, ο επικεφαλής του ESM έριξε… φρέσκο νερό στον μύλο της σεναριολογίας, η οποία περιλαμβάνει τις εξής εκδοχές:

1. Να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες, οι οποίες φθάνουν έως το 18%. Μία εκδοχή που έχει ακουστεί προβλέπει περικοπές έως 4%, που δεν θα θίξουν περισσότερους από 200.000 απόμαχους της εργασίας.

2. Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως ανέφερε το www.protothema.gr προχθές, το σενάριο αυτό είχε πάρει προβάδισμα τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των διεργασιών για την κατάρτιση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας.

3. Να ανασταλεί το μέτρο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ωσότου επισημοποιηθούν από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018. Η ιδέα αυτή δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, διότι σε αυτή την περίπτωση θα εντεινόταν η αβεβαιότητα, θα εκλαμβανόταν ως ανάμειξη στην εγχώρια πολιτική σκηνή ενόψει εκλογών και θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις τις παραμονές των ευρωεκλογών του Μαΐου.

4. Να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις συντάξεις, αλλά να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένα από τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει. Όπως ανέφερε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, οι δανειστές αμφιβάλλουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να διασωθούν οι συντάξεις και επιπλέον να εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά.

5. Να εφαρμοστεί μικρότερη από την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων, σε συνδυασμό με μικρότερη από την ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου, η οποία όμως θα επισπευστεί κατά ένα χρόνο και θα ισχύσει από το 2019. Πρόκειται για ιδέα που είχε βρεθεί στο τραπέζι πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά θα αποτελούσε διπλό πλήγμα για την κυβέρνηση.Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σχολίαζαν χθες το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και προβάλλει σειρά επιχειρημάτων, για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν βασίζεται μόνο στη φετινή υπεραπόδοση, στην οποία στάθηκε ο κ. Ρέγκλινγκ. Τα υπόλοιπα «χαρτιά» της κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις για επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και τα επόμενα χρόνια χωρίς περικοπές συντάξεων, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και η χρονικά περιορισμένη δημοσιονομική απόδοση των περικοπών.Την ορθότητα των παραπάνω επιχειρημάτων αναγνώρισε και ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στην οποία σημείωσε, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει το καλύτερο δυνατό μήνυμα με το αίτημα για τις συντάξεις αμέσως μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου. «Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ. Στην επισήμανση αυτή φάνηκε να απαντά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας χθες στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι «η σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν συνιστά ανάκληση μεταρρυθμίσεων».Άνευ απροόπτου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να λάβει νεότερα μηνύματα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων στο αυριανό EWG, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Το θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου και ενδεχομένως και στην έκτακτη σύνοδο που προβλέπεται για τις 19 του μήνα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

uli chris

Ο Ρέκλινγκ μπορεί να διαφωνεί, αλλά είναι σαν τον Πόντιο που ακούει ειδήσεις ότι κάποιος πάει ανάποδα στην Εγνατία και αναφωνεί: ΈΝΑΣ ΜΌΝΟ??? Αν συμμερίζεστε την άποψη Ρέκλινγκ και ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι δεν έχετε ποντιακή καταγωγή, λοιπόν, ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕ!!!

Τελειώνετε ...

Ας βρεθεί μία συμβιβαστική και δίκαιη λύση. Να μειωθούν συντάξεις πλουσίων. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει το περιουσιολόγιο για να μειώσει τις συντάξεις. Λίγες γραμμές στο λογισμικό αρκούν. Η κυβέρνηση έχει στοιχεία για καταθέσεις, τραπεζικά προϊόντα, δήλωση Ε9 και εισοδήματα. Ας βάλει κλιμακωτή μείωση για όσους έχουν άθροισμα περιουσίας από 100.000 ευρώ και πάνω, εξαιρουμένου κάποιου ποσού για βασική κατοικία. 85 τ.μ. σπίτι για 4 άτομα (ζευγάρι συν 2 παιδιά), σε καλούτσικη περιοχή, με πάρκινγκ, έτους κατασκευής μετά το 1990 κοστίζει λιγότερο από 90.000 ευρώ. Επιπλέον ο συνταξιούχος είναι το πολύ 2 άτομα. Δεν χρειάζεται περισσότερα από 60 τ.μ. Οπότε ας εξαιρεθεί βάσει αντικειμενικής τιμής ποσό 60.000 ευρώ για τη βασική κατοικία. Στη συνέχεια, με το περιουσιολόγιο ας μειωθούν οι συντάξεις και σε άλλους συνταξιούχους μιας και θα φανούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Δεν γίνεται να περιμένουμε το πότε θα υλοποιηθεί το περιουσιολόγιο για να δούμε τη μείωση των συντάξεων.

Αντε πάγαινε ρε.

Εκανες ολόκληρη μελέτη και δίνεις λεπτομερείς οδηγίες για το πετσόκομμα των συντάξεων των ΑΛΛΩΝ.Εβγαλες και πόρισμα πόσα τ.μ. σπίτι χρειάζονται οι συνταξιούχοι,που είναι 2 άτομα(θέσφατο).Είσαι για πολλά γέλια,αλλά και τραγικός ταυτόχρονα...

νννικ

ΤΈΛΕΙΑ, ΤΟ ΕΛΥΣΕΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ......ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!!!!

zissis

Εχουμε γεμίσει με τρολλ

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Βρε νεοελληνικα καραγκιοζακια, δεξια, αριστερα και ενδιαμεσα, δεν καταλαβαινετε οτι οι συνταξεις θα μειωνονται στο διηνεκες οσο δεν υπαρχουν διαθεσιμα αποθεματικα να στηριξουν τις πληρωμες???? Μαθηματικα μπρεε να μαθαινετε στα παιδια σας. Ειστε ανικανοι να καταλαβετε οτι το μαναεξ ουρανου τελειωσε οταν σας πηραν χαμπαρι οι Ευρωπαιοι φορολογουμενοι οταν ο Αγιος Σοιμπλε αποφασισε να ασχοληθει σοβαρα μαζι σας. Αντι βρε παρασιτα της μεταποΛΗΣΤΕΥΣΗΣ να ασχολειστε με τα αγραμματα ΟΡΚ της ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΣΥΡΙΖΑ που διορισαν οι διαφοροι τραγουδιστες, βιζιτουδες, ποδοσφαιριστες και ανεπαγγελτοι που ψηφιζατε για δεκαετιες, κοψτε ακομα 40% τις συνταξεις και ασχοληθειτε πως θα δημιουργησετε θεσεις εργασιας για τους νεους που σας φτυνουν ατη μουρη και μεταναστευουν μακρυα απο την χαβουζα αναξιοκρατιας που εχετε δημιουργησει. ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΥΑΛΟ

Νεοκαισάρεια Πιερίας

Γιόχαν, γόμοσον το παγούρ βάσα.

KolokoDrones

Καλα τα λετε ! Οσο και να μην αρεσει στα παρασιτα ,ΕΣΕΙΣ να τους λετε τα καλαντα !!

ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ!!

Για ποιες συνταξεις μιλαμε; ΤΟ ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιουχους δεν το εκοψαν και οδηγουν 500.000 μικροσυνταξιουχους στη ΠΕΙΝΑ; Στους νεους συνταξιουχους δεν τους πετσοκοψε; της Χηρειας; Θα ΣΚΑΣΟΥΜΕ τωρα γα τους μεγαλοσυνταξιουχους του σαπιου δημοσιου και των ΔΕΚΟ..Ενω 1000000 νεοι ( οι περισοτεροι )εχουν φυγει στο εξωτερικο; Και ο μισθος στον ιδιωτικο τομεα εχει καταντησει στα 300 ευρω; Οι Εμεις που δεν θα παρουμε ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ; ΡΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ..Μας τα εχετε ζαλισει ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ με τις ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΤΑΞΕΙΣ; Βεβαιως πρεπει να κοπουν..ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 18%..

Κυριάκος

Οι αποδοχές των συνταξιούχων και το ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων πρέπει να περικοπούν για να έχει λιγότερα λειτουργικά έξοδα το κράτος και περισσότερα χρηματικά έσοδα, ώστε να μπορέσουν να μειωθούν φόροι και εισφορές σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των συμπολιτών τους.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ,ΑΣΠΡΟ ,ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. Η Ε.Ε. ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ..

dim

Θεωρώ ότι η όποια περαιτέρω μείωση συντάξεων είναι λάθος.Έπρεπε ήδη να έχουμε περάσει σε αυξήσεις μισθών και διατήρηση συντάξεων διότι οι μέσα και οι έξω σε πλήρη συννενόηση έχουν επιβάλλει μια εμμονική υπερφορολόγηση η οποία τσακίζει το νοικοκυριό,δεσμεύει την περιουσία του έλληνα πολίτη ή τον αναγκάζει σε μακροχρόνιο δανεισμό τη στιγμή που το κόστος ζωής αυξάνεται.Για να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις το κόστος ζωής έπρεπε να είχε μειωθεί στο 50& και έχει αυξηθεί στο 100%.Η εξίσωση είναι άλυτη και η εμμονή δεν βοηθάει πουθενά πλην του να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα,σίγουρα όχι του τόπου.Οι ξένοι είτε από ηλιθιότητα και ασχετοσύνη (που δεν το πιστεύω)είτε από σκοπιμότητα μας έβαλαν να χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου,η δε εσωτερική σκηνή είτε δεν κατάλαβε είτε δεν ενδιαφέρθηκε να ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική ούτε στοιχειωδώς.Όταν η έννοια της αποταμίευσης έχει καταργηθεί 10 χρόνια τώρα,η οικονομία δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να δουλέψει.Τα λάθη είναι αλλού και κανένας δεν είναι πρόθυμος να τα αντιμετωπίσει.Η χώρα αυτή έχει τρεις παθογένειες : υπέρογκο αντιπαραγωγικό δημόσιο, ανύπαρκτη δικαιοσύνη, φοροδιαφυγή/διαπλοκή/διαφθορά/παραοικονομία.Δεν σου κάνει εντύπωση ότι τόσα χρόνια οι έξω δεν βελτίωσαν τίποτα απολύτως από αυτά? (εκτός από το δημόσιο που μας έμαθαν να μετράμε! και περικοπές σε πολλά άκυρα επιδόματα).Για τους έσω δεν συζητάω καν,οι άνθρωποι αυτοί είναι ασύνδετοι με την κοινωνία.Ας βγει ένας σοφός να μας πει τι ακριβώς θα γλυτώναμε από την πάταξη της φοροδιαφυγής έστω στο 50% ετησίως να δούμε λοιπόν αν χρειάζονται περαιτέρω περικοπές.Διάβασα την προηγούμενη βδομάδα ένα άρθρο με το οποίο ταυτίζομαι απόλυτα και πιστεύω ότι τα ΜΜΕ θα έπρεπε να το αναπαράγουν παντού. Έχει τίτλο "Ωμές αλήθειες για τη φοροδιαφυγή και την πραγματική αντιμετώπιση της".Σε αυτό το άρθρο και σε αυτή τη σκέψη θα έπρεπε να μείνουμε όλοι όσοι έχουμε καλή θέληση γιαυτόν τον τόπο.Το οικονομικό πρόβλημα,έστω εν μέρει, έπρεπε να το λύσουμε με πάταξη φοροδιαφυγής,διαπλοκής,διαφθοράς,παραοικονομίας, μείωση δημοσίου, επιτάχυνση της δικαιοσύνης.Όταν τίποτα από αυτά δεν δουλεύει σωστά, οι δανειστές θα πιέζουν για περαιτέρω περικοπές.Και να σε βγάλουν στις αγορές, σε 5 χρόνια το πολύ θα τους παρακαλάς να ξανάρθουν.Αυτή η χώρα έχει ανάγκη από έναν σωστό ελεγκτικό/εισπρακτικό μηχανισμό, έχει ανάγκη τήρησης των νόμων, έχει ανάγκη μιας δικαιοσύνης που να δουλεύει ταχύτατα και αμερόληπτα.Φυσικά και η άστοχη τυχαία προεκλογική παροχολογία πρέπει να κοπεί μαχαίρι.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΩΤΑΤΗ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fotia1

Στην περιοχή Κάστρο το αρχικό μέτωπο - Πολύ κοντά σε κατοικίες - Ενημέρωση της πυροσβεστικής στην αστυνομία να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας κάτοικοι, ώστε να εκκενώσουν, αν κρινόταν απαραίτητο, τις οικίες τους

4
korydallos

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους - Για την επιχείρηση ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Επόπτης, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

ste--2-thumb-large-thumb-large

Η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή