Δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι: Δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που καθυστερεί την έρευνα

Δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι: Δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που καθυστερεί την έρευνα

Αντώνης Φούσας στο ΘΕΜΑ 104,6:  Οι εισαγγελείς πρωτοδικών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να ασκήσουν διώξεις και δεν παίρνουν από κανέναν εντολές. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει

fotia-mati-fous
Κατηγορηματικός ότι δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές στο Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης εμφανίστηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς Αντώνης Φούσας.

«Οι εισαγγελείς πρωτοδικών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να ασκήσουν διώξεις και δεν παίρνουν από κανέναν εντολές. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούσας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η έκθεση της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης «θα ασχοληθεί με τα τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα. Η ποινική έρευνα είναι τελείως άσχετη με αυτό».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «στην πράξη δεν είναι εύκολο (σ.σ. για τους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα) να την αγνοήσουν (σ.σ. την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου).

«Δεν ξέρω αν φρενάρουν την έρευνα, ξέρω ότι θα καθυστερήσει πολύ» συμπλήρωσε ο κ. Φούσας υπογραμμίζοντας ότι «αν έγινε η παραγγελία αυτή, δεν είναι νόμιμο, είναι απαράδεκτο και θα προβώ σε ενέργειες στην εισαγγελέα για να ανακληθεί αυτό το έγγραφο».

Παράλληλα επισήμανε και «το μεγάλο ζήτημα ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών φεύγει γιατί λήγει η θητεία του και ο αντικαταστάτης του θα χρειαστεί χρόνο να ενημερωθεί για τη δικογραφία».

Κλείσιμο
«Οι συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι κυρίως ενδιαφέρονται για την ηθική δικαίωση και να υπάρξουν καταδίκες για όσους έκαναν παραλείψεις που χάθηκαν 99 ζωές και αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να καθυστερήσει η υπόθεση» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Φούσας».

Η δήλωση του κ. Φούσα:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα στα χθεσινοβραδινά και σημερινά ΜΜΕ, ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προέβη σε σχετκή έγγραφη παρέμβαση προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε αυτή να μην σπεύσει να περατώσει την ήδη ολοκληρωθείσα (μετά και τη χθεσινή κατάθεση της έκθεσης εκ μέρους του ορισθέντος πραγματογνώμονος) Προκαταρκτική Εξέταση για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και για τα 99 τραγικά θύματα και να μην προχωρήσει στην άσκηση ή μη σχετικών ποινικών διώξεων. Ειδικότερα, έγινε γνωστό, ότι η Εισαγγελία του Α.Π. έδωσε έγγραφη εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ν΄ αναμείνει το σχετικό πόρισμα της έρευνας που διεξάγει η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τυχόν πειθαρχικά αδικήματα εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών οργάνων ως προς την Πολιτική Προστασία της χώρας.

Η έγγραφη αυτή παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εφόσον αυτή ανταποκρίνεται στην αλήθεια, είναι σαφέστατα μη νόμιμη για τους εξής λόγους:
1. Διότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του ΚΠΔ, η ποινική δίωξη ασκείται στο όνομα της Πολιτείας και κατά τρόπο κυριαρχικό και ανέλεγκτο, πάντοτε και μόνο κατ΄ άρθρο 43 του αυτού Κώδικα, από τον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
2. Διότι το θέμα αυτό, εκτός του ότι ορίζεται ρητά από το νόμο, έχει κριθεί πάγια νομολογιακά κατά το παρελθόν και επίσης έχει κριθεί και από το ΕΔΔΑ.
3. Διότι, επίσης πάγια έχει κριθεί η ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της πειθαρχικής διαδικασίας και της ποινικής δίκης.
4. Διότι, τέλος, οι οικογένειες των 99 θυμάτων της τραγωδίας της Ανατολικής Αττικής, αναμένουν άμεση περαίωση της Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την κίνηση των σχετικών ποινικών διαδικασιών και την τιμωρία των υπευθύνων και αρμοδίων κρατικών οργάνων και λειτουργών για την Πολιτική Προστασία της χώρας.
Εν όψει των ανωτέρω, οι οικογένειες των τραγικών θυμάτων υπέβαλαν σχετική αίτηση προς την κ. Εισαγγελέα του Α.Π. και την παρακαλούν να προβεί στην άμεση ανάκληση της ως άνω παρέμβασής της (εφόσον πράγματι έγινε), και ν΄ αφεθεί ελεύθερη η Εισαγγελία Πλημ/κών Αθηνών ν΄ ασκήσει, νόμιμα, ελεύθερα, ανέλεγκτα και κυριαρχικά, τα καθήκοντά της, ως μόνη και αποκλειστική αρμόδια».


Δείτε ΕΔΩ την αίτηση του κ.Φούσα στην κ.Εισαγγελέα Α.Π. για τις φωτιές στο Μάτι:




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης