Νέα αναβολή στη δίκη του Πάσσαρη - «Θέλει να δικαστεί στην Ελλάδα», λέει ο συνήγορος του

Νέα αναβολή στη δίκη του Πάσσαρη - «Θέλει να δικαστεί στην Ελλάδα», λέει ο συνήγορος του

O 43χρονος κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκερλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας και η έκδοσή του στην Ελλάδα έχει «κολλήσει» σε γραφειοκρατικά αναχώματα που αφορούν ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς του από και προς τη Ρουμανία

passaris
Σε «φιάσκο» εξελίσσεται το ζήτημα της παράδοσης στις ελληνικές αρχές του Κώστα Πάσσαρη - ενός εκ των πλέον σκληρών κακοποιών στα αστυνομικά χρονικά - καθώς για μια ακόμη φορά η δίκη του που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναβλήθηκε.

Και αυτό διότι ο 43χρονος κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκερλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας και η έκδοσή του στην Ελλάδα έχει «κολλήσει» σε γραφειοκρατικά αναχώματα που αφορούν ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς του από και προς τη Ρουμανία.

Ο Κώστας Πάσσαρης επρόκειτο να δικαστεί για τη στυγερή δολοφονία δυο αστυνομικών αλλά και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 κατά τη μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Πρόκειται για εγκλήματα που έχουν τελεστεί 17 χρόνια πριν και ελλοχεύει ήδη ο κίνδυνος παραγραφής κάποιων εξ αυτών. Μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 43χρονος είναι: Ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κ.ά.

Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει ως προς την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης - όταν και εφόσον αυτή φτάσει σε ακροατήριο ελληνικού δικαστηρίου - είναι ότι ήδη κάποιου από τους μάρτυρες της υπόθεσης έχουν αποβιώσει! Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να οδηγηθούν σε μια δίκη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αλέξη Αναγνωστάκη: «Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα».

Ο συνήγορος, πάντως, του Κ. Πάσσαρη Ανδρέας Ταγαράκης, δήλωσε πως ο εντολέας του επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί και να λογοδοτήσει για όσα έχει διαπράξει.

Τρίτη αναβολή

Κλείσιμο
Η νέα αναβολή που δόθηκε σήμερα στην εκδίκαση της υπόθεσης - αναβλήθηκε για τις 17 Απριλίου του 2019 - είναι η τρίτη κατά σειρά. Όπως έγινε γνωστό στις 21 Αυγούστου 2018, το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, προς τις Ελληνικές Αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής παράδοσης του Κ. Πάσσαρη. Ακόμη ζητούσε επιπλέον πληροφορίες για το χρονικό διάστημα που ο 43χρονος θα παραμείνει στην Ελλάδα, εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και ότι τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις ελληνικές αρχές!

Η ελληνική πλευρά απαντώντας στις ρουμανικές αρχές μόλις δυο ημέρες μετά την αποστολή του email διευκρίνισε πως ]δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στη χώρα μας ο Κ. Πάσσαρης. Μάλιστα, στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η εισαγγελία εφετών διευκρίνισε στις ρουμανικές αρχές σε ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς του 43χρονου από και προς τη Ρουμανία.

Ωστόσο, από τότε δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις ρουμανικές αρχές, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο.

Η δολοφονία των αστυνομικών

Όντας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού ο Κώστας Πάσσαρης τον Φεβρουάριο του 2001 είχε παραπονεθεί στις αρχές των φυλακών για την υγεία του και συγκεκριμένα για κρίσεις επιληψίας! Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο των φυλακών, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 ενέκρινε τη μεταγωγή του 43χρονου σήμερα Πάσσαρη στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας.

Η μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο έγινε πράγματι στις 16 Φεβρουαρίου. Δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, ο Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών), ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον κρατούμενο από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Εκεί, ο Πάσσαρης, ο οποίος είχε καταφέρει- άγνωστο πώς- να προμηθευτεί ένα πιστόλι, με την είσοδό στο νοσοκομείο, κι ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

Στις φυλακές της Ρουμανίας ο Κ. Πάσσαρης κρατείτο μετά από δολοφονία που διέπρεξαε τον Νοέμβριο του 2001 στο Βουκουρέστι. Το έγκλημα έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Ο Πάσσαρης σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια.

Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του 43χρονου σήμερα κακοποιού, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας, ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο. Αφού συνελήφθη και παρέμεινε υπόδικος για αρκετούς μήνες, τελικά ο Πάσσαρης οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης