Τίμιος Σταυρός: Πώς βρέθηκε, τι μέγεθος είχε και πόσα τεμάχια υπάρχουν

staurou

Η γιορτή έχει τις ρίζες της πίσω στο 326 όταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, (η μετέπειτα Αγία Ελένη), μετέβη στους Αγίους Τόπους για να ανακαλύψει τα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός

14 Σεπτεμβρίου σήμερα, του Σταυρού, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, με πλήθος πιστών από το πρωί να κατακλύζουν τις εκκλησίες και να φεύγουν με ένα κλαράκι βασιλικού.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της πίσω στο 326 όταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, (η μετέπειτα Αγία Ελένη), μετέβη στους Αγίους Τόπους για να ανακαλύψει τα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.

Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Τα βήματά της την οδήγησαν στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Οπως αναφέρει το sansimera.gr, οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος, αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.

Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Ο Τίμιος Σταυρός είχε 4,50 μέτρα ύψος και 2,40 μέτρα πλάτος.

Το 613 μ.Χ. οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα. Μάλιστα, πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Αφού τον μετέφεραν στη χώρα τους, θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν.

Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο. Ο βασιλιάς Ηράκλειος ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία. Ενώ ο Σταυρός, από την ημέρα της εύρεσης του, τεμαχιζόταν σε απειροελάχιστα κομματάκια και δινόταν στους πιστούς για ευλογία, αυτός παρέμεινε ακέραιος και δε μειωνόταν καθόλου.

Από τον πέμπτο μέχρι τον έβδομο αιώνα, εντοπίστηκαν μόλις πενήντα τέσσερις αναφορές σε λειψανοθήκες του Τιμίου Σταυρού. Μετά το δωδέκατο αιώνα, πιθανότατα εξαιτίας των σταυροφοριών και την επιστροφή των προσκυνητών από τους Αγίους Τόπους, οι αριθμοί αυξάνονται σχεδόν δραματικά. Η σταυροθήκη με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους και χρησιμοποιείται από τη λειψανοθήκη ως φόντο του ιστότοπού της φέρει τον αριθμό 886 με περίπου μία σελίδα περιγραφής.

Ο Anatole Frolow προχώρησε σε μια ανάλυση για το πόσο σημαντικός ήταν ο Τίμιος Σταυρός για τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Ο ίδιος εντόπισε συνολικά 1150 αναφορές σε σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού, αλλά βέβαια μετά το 1961 πιθανότατα κάποιες άλλες σταυροθήκες μπορεί να έχουν έρθει στο φως, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, πχ Ρωσία, όπου ο συγγραφέας ίσως δεν είχε τότε πλήρη πρόσβαση στις πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ (74)

Ιωάννης

Ας απαντήσει κάποιος στην ερώτηση. Από όλες τις θρησκείες του κόσμου γιατί κυνηγάνε και σκοτώνουν χριστιανούς για να αλλάξουν την πίστη τους; Γνωρίζει κάποιος αν αυτό συμβαίνει και στις άλλες θρησκείες;

Ορθόδοξος Χριστιανός

Γιατί με τις Ιεραποστολές και τις Σταυροφορίες μας μισεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος, καίγαμε ανθρώπους, διαμελίζαμε, αποκεφαλίζαμε κλπ Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί όλα αυτά έγιναν στο όνομα του Κυρίου...

Έχω λιώσει με τα σχόλια! 😂😂😂😂

Αν και μου φαίνεται δύσκολο τόσο μεγάλο σταυρό να κατάφερε να τον κουβαλήσει ο Χριστός, μετά από 300 χρόνια ντε και καλά να ήταν εκεί οι σταυροί; Και μάλιστα ακέραιοι; Πόσοι σταυρώθηκαν πριν και μετά; Ο Χριστός τότε δεν σήμαινε τίποτα για τους Ρωμαίους και τους εβραίους. Μέχρι και την Ανάσταση Του, ήταν πολύ λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι είναι ο Μεσσίας, ο υπόλοιπος κόσμος δεν ήξερε τίποτα. Πέρασε πολυς καιρός μέχρι να οργανωθούν οι πρώτοι χριστιανοί. Επίσης υποτίθεται πως τον έκοβαν και ξαναγίνοταν. Σήμερα που είναι; Τι απέγινε;

Ο Τίμιος Σταυρός βοήθεια σε όλους μας

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα

Αληθειες

Προτιμώ να ζω σα να υπάρχει Θεός και άμα πεθάνω ας ανακαλύψω πως δεν υπάρχει, παρά να ζω σα να μην υπάρχει Θεός κι όταν πεθάνω να ανακαλύψω πως υπάρχει. Αλμπέρ Καμύ

Στέφανος

Από τίς μεγαλύτερες απάτες μέσα στήν μεγάλη απάτη τού χριστιανισμού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ (όχι αυτή τήν εγκεκριμένη από τήν εκκλησία !) ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ !

Τάσος

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσοι άνθρωποι σφαχτικαν και κάηκαν ζωντανοί για ένα ψέμα......!!!!!! Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι η θρησκείες που τις δημιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος!!!!!!!! (Εφόσον ο σταυρός αυτός τεμαχιζεται και φυτρώνει ξανά,γιατί δεν λύσαμε ποτέ το θέμα ξυλείας βρε παιδιά και έχουμε ρημάξει όλα τα δένδρα?)

ΜΙΚ

Αναμφίβολα πολλές βαρβαρότητες και σφαγές διεπράχθησαν για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε η θρησκεία και κυρίως ο εξ αυτής φόβος της μετά θάνατον τιμωρίας, η ανθρωπότητα θα είχε αλληλοσφαγεί. Επομένως, η θρησκεία υπήρξε ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου γένους και καλά θα κάνουν οι σημερινοί "άθεοι" να μην διατυμπανίζουν κατά "εξυπνακίστικο" τρόπο την αθεΐα τους, αλλά να σέβονται τους τουλάχιστον ειλικρινείς "θεοσεβούμενους".

γεμισε ο κόσμος ξερόλες

Αυτό το πιστεύω είναι απλό: Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο, πιο βαθύ, πιο συμπαθητικό, πιο λογικό, πιο ζωντανό και τέλειο από τον Χριστό. Και λέω στον εαυτό μου, με ζηλόφθονη αγάπη, όχι μόνο ότι δεν υπάρχει τίποτε, αλλ’ ότι δεν μπορεί να υπάρχη. Επί πλέον, αν κάποιος μου απεδείκνυε ότι ο Χριστός δεν ταυτίζεται με την αλήθεια κι ότι, στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι εκτός Χριστού, θα προτιμούσα τότε να παραμείνω με τον Χριστό, παρά να πάω με την αλήθεια…» (σεβαστήτε την πίστη του καθενός κ κάνετε δουλειά σας)

ΚΑΡΒΑΣ

Ο καθενας ειναι ελευθερος να πιστεψει οτι αλοκοτο γουσταρει. Να εχει νταβατζη οποιο θεο θελει στην σκεψη του και τις αποφασεις του. Και να δινει αναφορα για την ζωη του γονατιστος μπροστα σε οποιοδηποτε εικονισμα ....

Chris13

Με όλο τον σεβασμό αν όλοι οι χριστιανοί ενώσουν τα κομμάτια που έχουν από τον τίμιο Σταυρό οι διαστάσεις του θα ήταν 100x100 σε μέτρα και αν θα έφτανε.

Μάλλον έτσι θα πήγαινε στον ουρανό ο Χεσούς

Με 4.20*2.40 μάλλον χαρταετό θα ήθελαν να τον κάνουν!

Πάνος

Είναι γνωστό πως η αρρωστημένη φαντασία δείχνει μηδενισμένο iq

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

themos-new_main01

Η πορεία του Θέμου Αναστασιάδη στη δημοσιογραφία, η πίστη του στο ρεπορτάζ και η εκτίμηση στους συνεργάτες του - Διαρκές στήριγμά του η σύζυγός του, Βασιλική Παναγιωτοπούλου, και τα παιδιά τους