Αυξάνουν τον χρόνο ειδικότητας στους Γενικούς γιατρούς για να καλύψουν την τρύπα στις ΤΟΜΥ

ipourgeio_igeas

Ενώ παρατάθηκε και ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας τους σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 24 μήνες αντί για δέκα που ειναι σήμερα. 

Διά της πλαγίας οδού δρομολογεί τη στελέχωση των περίφημων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την αποτύπωση του αναιμικού ενδιαφέροντος των γιατρών στις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Μετά τις επανειλημμένες άγονες προκηρύξεις οι ιθύνοντες στην Αριστοτέλους βρήκαν τη λύση αυξάνοντας τον χρόνο ειδικότητας των Γενικών γιατρών καθώς και την υποχρεωσή τους να υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ. Συγκεκριμένα, ο χρόνος εξειδίκευσης των Γενικών γιατρών επιμηκύνθηκε από τα 4 στα 5 χρόνια και παράλληλα παρατάθηκε και ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας τους σε δομές ΠΦΥ σε 24 μήνες αντί για δέκα που ειναι σήμερα.

Η πιο πρόσφατη "απόρριψη" των γιατρών εκφράστηκε προς τον ΕΟΠΥΥ: Ο Οργανισμός ζητούσε 2.800 οικογενειακούς γιατρούς, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή, συμφωνα με τον πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες αξιολόγησε μόλις 657 υποβληθείσες αιτήσεις. Ο ΕΟΠΥΥ είχε τον φιλόδοξο στόχο να καλύψει με συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς 2.152 θέσεις Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ, κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα διαθέτει σε ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερα πεντάωρα την εβδομάδα, με 15λεπτες επισκέψεις, και θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 άτομα (ανά γενικό γιατρό ή παθολόγο) και 1.500 παιδιά (ανά παιδίατρο). Οι γιατροί θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα.

Επισημαίνεται ότι σήμερα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν στις δομές ΠΦΥ του συστήματος (ΤοΜΥ και Κέντρα Υγείας) είναι περίπου 5.000. Εκτός από τον ΕΟΠΥΥ πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει απευθύνει και το υπουργείο Υγείας, και μαλιστα δύο φορές, προς τους γιατρούς για να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, πλην όμως χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα.

"Η μεγαλυτερη και πιο εμβληματική μεταρρύθμιση στο συστημα υγείας της χώρας μας μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ" όπως χαρακτήρισε τις ΤΟΜΥ ο πρωθυπουργός, έχει μετατραπεί σε σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας. Είναι ενδεικτικό πως το σχέδιο βρίσκεται σε εξελιξη τα τελευταία δυο χρόνια, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει "ξεχειλώσει" επικίνδυνα και πως μια ακόμη προθεσμία ολοκλήρωσης του παρήλθε τον περασμένο Μάρτιο. Από τις συνολικά 239 ΤΟΜΥ έχουν εγκαινιαστεί μόλις 52.

Η λειτουργία του νέου συστήματος ΠΦΥ αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας της χώρας με τους Θεσμούς και θα έπρεπε θεωρητικά να λειτουργεί ήδη πλήρως. Για παράδειγμα η δημιουργία δικτύου οικογενειακών γιατρών και η διαδικασία παραπομπής των ασθενών στα νοσοκομεία μέσω αυτών είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μεσα στο πρώτο δίμηνο του 2018. Η... χρονοκαθυστέρηση που διαπιστώνεται ωστόσο απομειώνεται από την Αριστοτέλους, που υποστηρίζει πως η ΠΦΥ εντάχθηκε στα προαπαιτούμενα με ελληνική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει πίεση από τους θεσμούς. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η δημιουργία της ΠΦΥ ανατέθηκε σε ειδικό αναπληρωτή γενικό γραμματέα στο υπουργείο Υγείας, τον κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

Έκτακτη συνέλευση των γιατρών του ΠΕΔΥ

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής, σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις δομές της ΠΦΥ. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ και η απροθυμία γιατρών να τα στελεχώσουν οδηγούν σε αυθαίρετες ενέργειες που επιτείνουν την απαξίωση των Κέντρων Υγείας.

"Το Υπουργείο αφ’ ενός μεν προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι και αφ’ ετέρου, επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας των θεραπευτών γιατρών (Γεν. Ιατρικής, Παθολόγων και Παιδιάτρων) σε Οικογενειακούς Ιατρούς. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Από θεραπευτές ιατροί θα μετατραπούν σε ‘τροχονόμους’ (Getekeeping)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό. Οι μισθοί των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης συνεχώς μειώνονται, σε πολλές μονάδες γιατροί εργάζονται απλήρωτοι για μήνες, ενώ στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια η διοίκηση αρνείται να προσλάβει γιατρούς που έχουν κερδίσει δικαστικές αγωγές επαναπρόσληψης.

“Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις παραμένουν ακόμα σήμερα 2.500 γιατροί απολυμένοι από το 2014” αναφέρει σχετικά ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής και καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες επικουρικούς εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του 2018, ενώ καταλήγει: “Οι υποσχέσεις για προκήρυξη μόνιμων θέσεων τόσο για αυτούς όσο και για τους απολυμένους, παραμένουν υποσχέσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Γραφείο Επιστασίας (Εφημεριών)

Εχει δωθεί εντολή τουλάχιστον στην ΥΠΕ Αττικής για ΑΜΕΣΗ και ΑΤΥΠΗ σύσταση "Γραφείου Επιστασίας" το οποίο θα αναλάβει να βγάζει τις εφημερίες των επικουρικών γιατρών στα Κέντρα Υγείας το καλοκαίρι. Και μάλιστα, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο (το είδα την προηγούμενη εβδομάδα), αυτό το γραφείο δεν είναι απαραίτητο να στελεχωθεί από άτομα του Υπουργείου/Υπηρεσίας ή σχετικούς με το θέμα !!! Καταλαβαίνετε τους λόγους και τι έχει να γίνει, λόγω της έλλειψης προσωπικού...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

KRITI

Η Κρήτη θρηνεί δεκάδες νέους οδηγούς κάθε χρόνο στους δρόμους της. Δε φταίει, όμως, μονο το οδικό δίκτυο του νησιού το οποίο, αναμφίβολα, είναι από τα χειρότερα της Ευρώπης…

pilotos

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του άτυχου πιλότου, που έχασε εχθές τη ζωή του όταν το ελικόπτερο με το οποίο μετέφερε δύο Ρώσους επιβάτες κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του

4