Καταγγελίες εκβιασμών από το υπ. Υγείας για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας

Καταγγελίες εκβιασμών από το υπ. Υγείας για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας

Τι καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ καθώς έχουν γίνει μόνο περίπου 500 αιτήσεις για τις συνολικά 1.195 θέσεις ιατρών για τις ΤΟΜΥ

Μία μία… μετράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι γιατροί για τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους πυλώνες της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που σχεδιάζει δύο χρόνια η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας αφενός στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, αφετέρου στην ανάσχεση του κύματος φυγής των γιατρών από τη χώρα.
 
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καταληκτική προθεσμία της προκήρυξης – λήγει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ενώ πρέπει να σημειωθεί πως έληγε στις 25 Αυγούστου και δόθηκε παράταση - και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι γιατροί δεν έχουν πειστεί για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Αριστοτέλους: περίπου 500 αιτήσεις έχουν γίνει πανελλαδικά για τις 1.195 θέσεις ιατρών (956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων) που πρέπει να στελεχώσουν τις 239 ΤΟΜΥ. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του μεγαλύτερου συλλόγου στη χώρα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί μόλις 77 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στην περιοχή της Αθήνας. Ο ΙΣΑ όπως και οι άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι καταγράφουν το ενδιαφέρον των γιατρών μέσα από τις βεβαιώσεις που δίνουν στα μέλη τους καθώς η σχετική βεβαίωση είναι δικαιολογητικό που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί όταν υποβάλλουν την αίτησή τους για τις ΤΟΜΥ.
 
Μικρό είναι το ενδιαφέρον των ιατρών και για τις ΤΟΜΥ στον Πειραιά όπως και για εκείνες στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως αυτή η ελλειμματική κατάσταση που διαμορφώνεται ως προς την προσφορά εργασίας και το ενδιαφέρον των γιατρών σε μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους στην πρωτεύουσα της χώρας ή σε μεγάλα αστικά κέντρα για τις ΤΟΜΥ προοιωνίζεται «Βατερλώ» της σχετικής προκήρυξης και της στελέχωσης των ΤΟΜΥ στην περιφέρεια. Ενώ πρέπει να σημειωθεί πως με δεδομένο πως οι γιατροί θα υπογράφουν διετείς συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν για άλλη μια διετία, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ μέσω των οποίων και θα πληρώνονται, κάθε άλλο παρά κίνητρο για την ανάσχεση του κύματος φυγής των επιστημόνων μπορεί να θεωρηθεί. Προτάσσεται ως δέλεαρ στους γιατρούς η αμοιβή που θα είναι ίση με εκείνη της αμοιβής ενός επιμελητή Α στο ΕΣΥ, δηλαδή 1.500 ευρώ τον μήνα, πλην αποσιωπάται ότι η αμοιβή αυτή θα αφορά αυτοαπασχολούμενο με μπλοκάκι άρα, δεν θα είναι καθαρά πάνω από 800 ευρώ.
 
Στην Πάτρα, για παράδειγμα, όπου έχουν προκηρυχθεί 40 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 10 θέσεις παιδιάτρων, έχουν υποβληθεί συνολικά 20 αιτήσεις. Στον Βόλο και στο Αγρίνιο το ενδιαφέρον των γιατρών είναι οριακά μηδενικό, αφού υποβλήθηκε μία αίτηση σε εκάστη περιοχή. Σε άλλες περιοχές, όπως πχ στη νησιωτική Ελλάδα, η ίδρυση και η στελέχωση των ΤΟΜΥ είναι εντελώς στον αέρα, αφού δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση από λειτουργούς του Ιπποκράτη.
 
Καταγγελίες για εκβιασμούς και μαζική αποστολή sms αναζητώντας υποψηφίους γιατρούς
 
Την ίδια ώρα, οι γιατροί καταγγέλλουν «εκβιαστικές πρακτικές, εκφοβισμούς και απειλές» από το υπουργείο Υγείας και γενικά από κυβερνητικούς κύκλους, ιδίως στην περιφέρεια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το χαμηλό ενδιαφέρον του ιατρικού κλάδου.
 
Στελέχη του χώρου της υγείας που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αγώνα δρόμου αναζητώντας υποψηφίους για τις θέσεις γιατρών σε ΤΟΜΥ.
 
Είναι ενδεικτικό το sms που φεύγει με μαζική αποστολή καθημερινά τις τελευταίες ημέρες από κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων των ΥΠΕ και του ΕΣΥ γενικότερα και καλεί «Εάν γνωρίζετε άνεργους γιατρούς σας παρακαλώ φέρτε τους σε επικοινωνία μαζί μου»!
 
Ωστόσο, η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της έθεσε και θέμα «εκφοβισμού των γιατρών», που δέχονται ασφυκτικές και αθέμιτες πιέσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις ΤΟΜΥ στην περιοχή τους, που αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν, βρήκαν τον εκφραστή τους στο πρόσωπο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου, κ. Σταμάτη Βαρδαρό.
 
«Σε συνέντευξη του, ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι από μισθολογική άποψη «τα κίνητρα (για πρόσληψη ιατρών στα ΤΟΜΥ) είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα» αναφέρει η Ένωση, τονίζοντας πως «πρόκειται για απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δε δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα».
 
Υπενθυμίζεται πως σε περιοχές που δεν υπάρχει ΤΟΜΥ,  καθήκοντα οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλάβει και ιδιώτης γιατρός κατόπιν σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να καλύπτει και ανασφάλιστους πολίτες.
 
«Φυσικά αυτές οι απειλές και εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Επειδή όμως ο εκφοβισμός των εργαζομένων διώκεται ποινικά, αναμένουμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και τις έντονες αντιδράσεις του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, την στήριξη των υπολοίπων ενώσεων και ομοσπονδιών εργαζομένων καθώς και την άμεση παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υ.Υ. κ Βαρδαρού» καταλήγει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Dr Ελένη

Γιατί οι νέοι Έλληνες επιστήμονες να επιμένουν να γλείφουν αναρχικά και μαοϊκά στελέχη Συνιστωσών για να τους βολέψουν σε μια θεσούλα στο δημόσιο, με μισθούς πείνας και συντάξεις-επιδόματα; Γιατί δεν αποφασίζουν να σώσουν τις οικογένειες τους και να διαγράψουν το μέλλον τους σε στέρεες βάσεις, σε κάποια προηγμένη Χώρα της Βόρειας Ευρώπης; Εκεί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, άριστες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπής διαβίωση. Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως εισροή 500.000 νεαρών εξειδικευμένων μεταναστών το χρόνο, κάθε χρόνο, μέχρι και το 2050! Οι πολλές συνταξιοδοτήσεις εργατών σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, συνιστούν μέγιστο κίνδυνο για την εκεί ανθηρή και στιβαρή Οικονομία. Μπορεί να ρισκάρουν και πλήρη κατάρρευση! Σε μία του υπολογιστική μελέτη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέληξε πως το Γερμανικό χρέος θα ανέβει στο 220% του ΑΕΠ τους (!) το 2060, αν συνεχίσουν την τωρινή πορεία. Σε καμία Χώρα, και κανένα κοινωνικό μοντέλο του Πλανήτη, δεν έχει ποτέ αναστραφεί, ιστορικά, μία τόσο χαμηλή υπογεννητικότητα. Άρα είναι μονόδρομος η πρόσκληση-αποδοχή-ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών ετησίως. Παρόμοιες οικονομικές μελέτες επιβεβαίωσαν την ίδια, ή και μεγαλύτερη, ανάγκη για αποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών ετησίως, από όλες τις Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ίδια είναι η οικονομική κατάσταση/αθρόες συνταξιοδοτήσεις/υπογεννητικότητα/κτλ και στις Βόρειες Σκανδιναβικές Χώρες, παρόλο που δεν έγινε σχετική μελέτη υπολογισμού του αριθμού των ξένων μεταναστών που χρειάζονται ετησίως.

@Dr Ελένη

Ρώτα το χαμένο, αυτό ξέρει, ισως να μη σου απαντήσει όμως

ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ

Κατάργησαν το 5ευρο που ήταν ενα επιπλέον έσοδο για τα νοσοκομεία και η εφημερία είναι παρέλαση διερχομένων για ψύλλου πήδημα.Τα σοβαρά περιστατικά περιμένουν στην ουρά και αν τολμήσουμε να δώσουμε προτεραιότητα εκεί να δείτε τι ακούμε.Πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς χρήματα δεν γίνεται.Ψάχνουν γιατρούς χωρίς να έχουν βρεί κτήρια.Όλα τα κάνουν για τις εντυπώσεις.

@ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ

Γενικά στο δημόσιο επικρατει κακοδιαχείριση

Οο00

Είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη ...

homer

Καλύτερο μου ακούγεται το 800 ευρώ μισθός βουλευτού και 3 ευρώ το κάθε νομοσχέδιο !!!

Πφφ

Ε όχι και εκβιασμοί... κάνουν εκβιασμούς οι ληστοσυμμορίτες;

@Πφφ

Ποιοι ληστοσυμμορίτες; Βλέπεις κανέναν;

Gredis_ken

Οι γιατροί 800 και οι Καρανίκες 1600. Αυτη ειναι η Ελλαδα

Μακης

Σύσταση προς γιατρούς-συναδέλφους. ΦΥΓΕΤΕ. ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ. Μη δέχεστε το 3ευρώ του ΕΟΠΠΥ. ΤΡΙΑ ΕΥΡΩ. Ουτε τα 800 ευρώ μισθό γαλέρας. Δουλεψτε σε ένα καλό νοσοκομείο του εξωτερικού, μετεκπαιδευτείτε, και μετά 10 χρόνια γυρίστε και αμοιφθείτε 100 ευρώ την επισκεψη και τελος.

AA

Δεν είμαι γιατρός. Όποιος πιστεύει ότι ένας γιατρός που έστρωσε τον κωλο του στα θρανία να γράψει 19500 μόρια, τελείωσε την ΙΑΤΡΙΚΗ, και μετά απο τόσο κόπο θα δεχτεί αμοίβεται με 800 καθαρά, είναι ανόητος. Απλά ΔΕΝ γίνεται ρε παιδιά, πως να το κάνουμε; Θα ανοίξει ιδιωτικό αν αντέχει, θα πάρει τις γνώσεις του και θα πάει στην Ευρώπη να εργαστεί με καλύτερα μέσα και πολλαπλάσιο μισθό, οτιδήποτε εκτός απο αυτή την κοροϊδία. Γιατί σας παραξενεύει;

Ιατρος

Αν θέλετε καλο και εξειδικευμένο ιατρό για να λυθεί το πρόβλημα σας, όσοι έχετε, θα πληρώσετε κανονικά. Όσοι δεν έχετε, θα σας βλέπουμε δωρεάν. Μέση λύση δεν υπάρχει. Θα σέβεστε

THX 1138

Με τον τραμπούκο τον Πολάκη στο υπουργείο υγείας, οι εκβιασμοί και οι εκφοβισμοί ήταν αναμενόμενοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4831129

Η εκκλησιαστική περιουσία, οι σχέσεις Εκκλησίας - κράτους και η μισθοδοσία του κλήρου, σημεία αναφοράς του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά την παρουσίαση  του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος»

2
lamia

Η κοπέλα έδωσε άνιση μάχη για τρεις ημέρες στη ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου, αλλά δεν τα κατάφερε - Ο 21χρονος Γιώργος, ο αδερφός της, είχε φύγει ακαριαία από τη ζωή, μετά το φοβερό τροχαίο στην Αταλάντη, την περασμένη Κυριακή

36
Stathis_Efstathopoulos

Στην κατανομή των 500 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας - Πρόκειται για προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου, τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Ευσταθόπουλος 

onasio98

Όπως ανακοίνωσε το Ωνάσειο, οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα πραγματοποιούνται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο