Τμήμα Ρώσικης Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Ρώσικης Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νέα επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο-Ενδιαφέρον για την ανώτατη εκπαίδευση από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που είναι ήδη χορηγός

Το νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνει ως επιλογή το τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών που αποτελεί μετονομασία του τμήματος Σλαβικών Σπουδών.

Συγκεκριμένα μετά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
και ίδρυση εισαγωγικών κατευθύνσεων στο νέο στο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ στο «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ», οι λέξεις «ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) - ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ» αντικαθίστανται ως εξής:

-ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) -ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ

-ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) -ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑ

Το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και οι πρώτοι φοιτητές εισήχθησαν μία χρονιά, ενώ τον περασμένο Αύγουστο με Προεδρικό Διάταγμα μετονομάστηκα σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών και έχει περίπου 500 φοιτητές.

Θυμίζουμε οτι ενδιαφέρον για την ανώτατη εκπαίδευση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό δείχνει ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, εστιάζοντας στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία.

Για το λόγο αυτό, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του κ. Σαββίδη σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπογράψει Συμφωνία Συνεργασίας ύψους 60.000 ευρώ το χρόνο για αμοιβές συνεργατών καθηγητών, ενώ διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο , στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:«Ελλάδα-Ρωσία: Η γλώσσα ως δίαυλος επικοινωνίας και διαπολιτισμικών επαφών». Ανάλογη συνεργασία έχει υπογράψει το Ίδρυμα του ομογενή επιχειρηματία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου είναι χορηγός σε δύο έδρες, μία Ποντιακών Μελετών και μία διδασκαλία ρωσικής γλώσσας.

Ήδη ο κ. Σαββίδης μέσω του Ιδρύματος του είναι χορηγός στο τμήμα Ρώσικης Γλώσσας -Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών. . Ο κ. Σαββίδης μέσω του Ιδρύματός του θα χρηματοδοτεί για τέσσερα χρόνια το τμήμα με 60.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να αμείβονται συνεργάτες καθηγητές για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας . Μεταξύ των επόμενων βημάτων αναμένεται η ίδρυση στο Πανεπιστήμιο του Ροστόφ τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς στην πόλη υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, για τη δημιουργία του οποίου μπορεί να συνδράμει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων αναμένεται να γίνουν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών για την εκμάθηση της γλώσσας.

'Οπως λένε οι καθηγητές το ενδιαφέρον του κ. Σαββίδη για τις σπουδές είναι πολύ μεγάλο που χρηματοδοτεί Ολυμπιάδες και άλλες εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει δείξει ο ομογενής επιχειρηματίας για την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, ως ιστορική φυσιογνωμία, τομέας που αναμένεται να απασχολήσει επόμενες μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμμετέχοντας στο αφιερωματικό έτος 2016, το έτος της Ελλάδας στην Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρόταση του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας & Σλαβικών Σπουδών, και του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, , σε συνεργασία με το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ροστώφ επί του Δον (Ροστώφ να Ντονού, Southern Federal University), και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Ι. Σαββίδη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ελλάδα-Ρωσία: Η γλώσσα ως δίαυλος επικοινωνίας και διαπολιτισμικών επαφών», (Γλώσσα, Λογοτεχνία, Πολιτισμός).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lempidakis

Τη... λύπη του για τους κατηγορούμενους εξέφρασε ο 54χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης που κατέθεσε σήμερα στη δίκη των απαγωγέων του - "Η δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας", πρόσθεσε, ενώ εξέπληξε τους δικαστές με την ηπιότητά του απέναντι στους κατηγορούμενους 

opap

Το κορυφαίο φιλανθρωπικό Gala για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, πραγματοποιεί ο ΟΠΑΠ για ένα καλό σκοπό, αφιερωμένο στα παιδιά. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα κατευθυνθούν για τη στήριξη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), δύο αναγνωρισμένων φορέων, με αποστολή τη στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη.