Παρουσία Παυλόπουλου άρχισε η Διεθνής Συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»

Παρουσία Παυλόπουλου άρχισε η Διεθνής Συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ελληνική κοινωνία απλώς δεν έχει το περιθώριο να αγνοήσει την προσφυγική κρίση

Παρουσία Παυλόπουλου άρχισε η Διεθνής Συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»
Παρουσία Παυλόπουλου άρχισε η Διεθνής Συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και πλήθους επισήμων άρχισε τις εργασίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα».

Από το βήμα της εκδήλωσης η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και κινητήριος δύναμη της προσπάθειας για την φροντίδα των προσφύγων, υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία απλώς δεν έχει το περιθώριο να αγνοήσει την προσφυγική κρίση.



Κλείσιμο


Η συγκινητική ομιλία της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη περί φιλότιμου και φιλοξενίας

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη:

«Το προσφυγικό ζήτημα οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα για την οποία όλοι οφείλουμε να εργαστούμε. Ο προβληματισμός και οι διαπιστώσεις είναι ώρα να δώσουν τη θέση τους στην ουσιαστική κατανόηση του προβλήματος το οποίο δεν είναι ούτε προσωρινό και ούτε τοπικό.

Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν μας επιτρέπεται ο εφησυχασμός και, πολύ περισσότερο, δεν μας επιτρέπεται η ανοχή σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είτε μιλάμε για τους πρόσφυγες που ελπίζουν σε μια καινούργια ζωή, είτε για τους κατοίκους των πόλεων που τους φιλοξενούν και διεκδικούν το δικαίωμα στην καθημερινότητά τους.

Οι κοινωνίες μας κινδυνεύουν να βγουν τραυματισμένες από τον φόβο, την αβεβαιότητα και το έλλειμμα ετοιμότητας στα νέα δεδομένα. Με συνείδηση της νέας πραγματικότητας, με σχεδιασμό και με προνοητικότητα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κοινωνίες φιλόξενες. Σε κοινωνίες κερδισμένες, όχι διχασμένες, στον αγώνα για ζωή.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν ενδιάμεσος σταθμός, το πρόγραμμα WE CARE του Ιδρύματός μας αποτέλεσε την πρώτη μας απόφαση για άμεση δράση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Σκοπός του ήταν η παροχή ιατρικής περίθαλψης, εμβολίων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε παιδιά προσφύγων σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Από την πρώτη ημέρα του προγράμματος αυτού, μπόρεσα και η ίδια να δω μέσα από τα μάτια των προσφύγων. Ένιωσα την ανάγκη των παιδιών για αγάπη, αποδοχή και ασφάλεια, όταν με έπιαναν από το χέρι και με ακολουθούσαν όπου κι αν πήγαινα. Βίωσα την ανάγκη τους για σεβασμό όταν κορίτσια γεμάτα όνειρα μου έδειχναν φωτογραφίες τους όπως θα ήθελαν να τις βλέπουν, και όχι εξαθλιωμένες όπως τις είχε πιάσει ο φακός στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Ένιωσα άοπλη μπροστά σε ένα 5χρονο κοριτσάκι που θέλησε να μου προσφέρει ένα μήλο που μόλις του είχαν δώσει από τη διανομή τροφίμων.

Το πρόγραμμα WE CARE έβαλε ακόμα πιο βαθιά στη σκέψη μας και στις προτεραιότητές μας
τό προσφυγικό ζήτημα. Τα προσωπικά μας βιώματα και η συνεργασία μας με δημάρχους που ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών σε πρωτεύοντα, μας ενέπνευσαν στις αρχικές μας συζητήσεις με την UNESCO, οι οποίες οδήγησαν στην από κοινού δημιουργία του προγράμματος 'Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες'».

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η κατάληξη της ομιλίας της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη: «Στην έναρξη της Συνάντησης των Αθηνών 'Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες' θα ήθελα να σας ζητήσω όλοι μαζί να χειροκροτήσουμε συμβολικά τους νησιώτες Έλληνες που με τις πράξεις τους έκαναν γνωστές σε όλο τον κόσμο δύο λέξεις που θα είναι πάντα ελληνικές γιατί πολύ απλά είναι η ίδια ψυχή των Ελλήνων: 'φιλότιμο' και 'φιλοξενία'! Σας ευχαριστώ!»


Η επικεφαλής της UNESCO 
Πριν από την ομιλία της κας Βαρδινογιάννη, χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα. Στην δική της ομιλία, η κα Μπόκοβα συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη, αλλά και τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλλει διαρκώς, με φιλότιμο, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην υποδοχή και τη βοήθεια των προσφύγων.






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμει στην κα Ιρίνα Μπόκοβα το βραβείο του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2016.

Μουζάλας: Κουτσά-στραβά τα καταφέραμε
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι «κουτσά-στραβά, τα καταφέραμε: Δεν έχει ξαναγίνει να λυθούν προβλήματα σαν την Ειδομένη, την οποία διαλύσαμε μέσα σε δύο μήνες, ενώ το Καλαί λειτουργούσε επί επτά χρόνια. Τα παιδιά των μεταναστών πηγαίνουν ήδη στο σχολείο. Και όλα αυτά τα πετύχαμε ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση» συμπλήρωσε.




«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας» τόνισε ο κ. Μουζάλας «ότι το θέμα της δημιουργίας ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες δεν είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αρθρώσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές οι οποίες θα είναι βιώσιμες και προς όφελος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου».

Ο υπουργός, ως ο πλέον αρμόδιος για το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, εξήγησε ότι «με τις ροές στο Αιγαίο να έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η προσοχή της κυβέρνησης έχει στραφεί σε δυο μέτωπα: Σε αυτό της δημιουργίας δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα και σε εκείνο της διαχείρισης του ευρισκομένου μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού στα παραμεθόρια νησιά. Και στα δυο πεδία ξεκινήσαμε να οργανωνόμαστε και να δουλεύουμε από το μηδέν καθώς δεν είχαμε ούτε τις ανάλογες υποδομές, ούτε την ανάλογη διοικητική εμπειρία ούτε την καταλυτική στήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένα ιστορικών διαστάσεων εθνικό στοίχημα της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς η στάση μας και ο τρόπος αντιμετώπισής της θα καθορίσει σημαντικά τη διαμόρφωση των μελλοντικών γενεών στη χώρα μας, τη μελλοντική μας πορεία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή μας».


Η πρωτοβουλία Φιλόξενες Πόλεις για τους πρόσφυγες

Η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τον Μάϊο του 2016 ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με την ECCAR (Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού) ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία: Τη δημιουργία του Διεθνούς Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες».

Σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων. Το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Παρόντες είναι οι υπουργοί Γιάννης Μουζάλας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η πρώην Πρωθυπουργός Αικατερίνη Θάνου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς επίσης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παρουσία τριών Πρώτο Κυριών: Της συζύγου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Σίσσυ Παυλοπούλου, της συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίας Άντρης Αναστασιάδη και της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κυρία Odeta Nishani.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα αναλυθούν όλες οι πλευρές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος - βασικές αρχές, διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμική συνύπαρξη, ο ρόλος των ΜΜΕ, κ.λπ.- ενώ Δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους. Εισηγήσεις και προτάσεις εφ’ όλης της ύλης θα κάνουν ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη Συνάντηση, καθηγητές, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί αρμόδιοι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά.

Στη Συνάντηση θα λάβουν τον λόγο ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Μουζάλας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Γιάννης Αμανατίδης, η 26η Kυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) κυρία Adrienne Clarkson, ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λέσβου κύριος Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μώραλης, η Διευθύντρια της Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (Βέλγιο) Michele LeVoy, ο Ιδρυτής του IamSyria.org (ΗΠΑ) Andrew Beiter, κ.ά.

Τη δεύτερη ημέρα η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου, σε μια κλειστή συνεδρίαση εργασίας, 30 εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, θα συζητήσουν, θα επεξεργαστούν και θα ολοκληρώσουν το σχέδιο ενός πρακτικού οδηγού - εγχειριδίου που θα εκδοθεί από την UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και θα απευθύνεται στις τοπικές αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για να γίνουν οι πόλεις φιλόξενες για τους πρόσφυγες.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης