Βήμα σημειωτόν και απίστευτη ταλαιπωρία στην εθνική οδό

Βήμα σημειωτόν και απίστευτη ταλαιπωρία στην εθνική οδό

Μετά τις νταλίκες που δίπλωσαν στις Ράχες και ακινητοποίησαν μέσα στο κρύο για τέσσερις ώρες εκατοντάδες οχήματα και τα δύο λεωφορεία που «κόλλησαν» στον Αλμυρό, πλέον η κίνηση διεξάγεται με αργούς ρυθμούς αλλά χωρίς έκτακτα προβλήματα και στα δύο ρεύματα - Το έστρωσε σε πολλές περιοχές της χώρας που θα κάνουν «λευκή» Πρωτοχρονιά

Βήμα σημειωτόν και απίστευτη ταλαιπωρία στην εθνική οδό
Χωρίς έκτακτα προβλήματα αλλά με αργούς ρυθμούς γίνεται μετά από σχεδόν οχτώ ώρες η κίνηση των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, όμως, εκατοντάδες οχήματα είτε εγκλωβίστηκαν είτε κινούνταν με ρυθμούς σημειωτόν για πολλές ώρες αρχικά επειδή δίπλωσαν νταλίκες στις Ράχες και στη συνέχεια επειδή «κόλλησαν» δύο λεωφορεία στο ύψος του Αλμυρού.

Το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι οδηγοί αφού αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τις νταλίκες στις Ράχες ήταν στον Αλμυρό όταν στο ρεύμα προς Αθήνα ένα λεωφορείο προσέκρουσε πάνω στο μεταλλικό προστατευτικό χωρίς να τραυματιστεί κανείς και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη άλλο ένα λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Σύμφωνα με την αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στο σημείο έσπευσαν γερανοί και απομάκρυναν τα δύο μεγάλα οχήματα αλλά μέχρι να συμβεί αυτό τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κινούνταν με βήμα σημειωτόν από μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Κλείσιμο
Η ταλαιπωρία είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι όταν στο 260ό χιλιόμετρο, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων δίπλωσαν νταλίκες και ακινητοποιήθηκαν, ενώ το μποτιλιάρισμα κάποια στιγμή ξεπερνούσε και τα 20 χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αυτοκινητόδρομος Αιγαίου πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και τα οχήματα που δημιουργούσαν το πρόβλημα έχουν απομακρυνθεί από το οδόστρωμα ωστόσο οι υπόλοιποι οδηγοί εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται καθώς ήταν τεράστιος ο αριθμός των αυτοκινήτων που έμειναν ακινητοποιημένα μέσα στο κρύο.

Η λύση δόθηκε όταν πλέον υπήρξε η δυνατότητα λίγο μετά τις 17:00 να διοχετευθεί η κυκλοφορία από Λαμία προς Λάρισα και Βόλο από το 242ο χλμ., στη διασταύρωση Ραχών, μέσα από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Στη συνέχεια από τον κόμβο της Πελασγίας απεγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα που ήταν εγκλωβισμένα στο τμήμα από Αχλάδι μέχρι Πελασγία και η κίνηση διοχετεύτηκε στο παράπλευρο οδικό δίκτυο. Ωστόσο τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες.

Χρειάστηκε, ωστόσο, να προκληθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία για να ανακοινώσει η αστυνομική διεύθυνη Φθιώτιδας την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας.

Αρχικά, δε, όπως αναφέρουν αναγνώστες του protothema.gr  η τροχαία ενημέρωνε πως η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, ενώ λεωφορεία, φορτηγά και ΙΧ, λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω ήταν ακινητοποιημένα! 

Παρόμοια ήταν και η εικόνα στο παράλληλο οδικό δίκτυο της εθνικής οδού όπου για πολλές ώρες κατευθύνθηκε η κυκλοφορία των Ι.Χ. και φορτηγών που χωρίς αλυσίδες παραμένουν ακινητοποιημένα κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διέλευση.

Φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες στο protothema.gr από την εθνική οδό στο ύψος της Φθιώτιδας


Το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά την Στυλίδα, στις Ράχες, στην διασταύρωση Αχλάδι αν και, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το ύψος του χιονιού δεν ήταν υπερβολικό, ώστε να δικαιολογεί αυτού του μεγέθους τα προβλήματα. 

Οι νταλίκες δίπλωσαν στο 260ό χλμ, ενώ όπως φαίνεται από την φωτογραφία, τα οχήματα είναι ακινητοποιημένα από το 243ό τουλάχιστον! 

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στους δεκάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες: 


Μεγάλα προβλήματα στην Ευρυτανία

Παραμένουν παροδικά τα προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου όπου δίδεται η μάχη με τα μηχανήματα να παραμείνει ανοιχτός. Ο δρόμος από το Καρπενήσι προς το Αγρίνιο είναι ανοιχτός και χωρίς προβλήματα ενώ βρίσκονται εκεί συνεχώς μηχανήματα για να παρεμβαίνουν όταν είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία στο δρόμο από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ήδη μηχανήματα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας για να αντιμετωπιστούν τα οποιοδήποτε ενδεχόμενα. Όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί το βράδυ θα υπάρχει πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που αναμένεται. Στους δρόμους πέφτουν τόνοι από αλάτι για να αντιμετωπιστούν ακόμη και οι πιο έκτακτες συνθήκες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του δρόμου Λαμίας προς Καρπενήσι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται από την πλευρά της Φθιώτιδας. Εκεί έχουν διατεθεί περισσότερα από 7 μηχανήματα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες.


Πάγωσε όλη η χώρα
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ελλάδας και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ήδη και στην Αττική χιονίζει από τα ξημερώματα στα βόρεια προάστια, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα, όπου ειδικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο το χιόνι είναι πιο πυκνό, ενώ από τις 8.30 το πρωί, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, στην λεωφόρο Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω.

Ενδεικτικές του ψύχους που επικρατεί είναι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις 08:00 το πρωί: 
Στο Μέτσοβο: -8°C
Στο Νευροκόπι: -8°C
Στην Ορεινή Φωκίδα: -7°C
Στην Καστοριά: -6°C
Στην Φλώρινα: -6°C
(Πηγή: meteo.gr)

Στις περιοχές αυτές μάλιστα, η αίσθηση του κρύου έφτασε τους -14°C, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μικροπροβλήματα έχουν καταγραφεί και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο αλλά και οι πορθμειακές γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα όπου σταδιακά θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι θα βρέξει στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς.

Το Σάββατο 2/1 αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς και χιόνι στα ημιορεινά και ορεινά, χιονοπτώσεις στη Θράκη και κατά τόπους στη Μακεδονία και βροχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει συννεφιά. 

Την Κυριακή 3/1 τα φαινόμενα θα ενταθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας θα περιοριστούν στα ορεινά. Στη Μακεδονία όμως και τη Θράκη αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.


Χιονίζει και στην Καρδίτσα
Στα λευκά ξύπνησαν το πρωί της Πέμπτης τα ορεινά και ημιορεινά του νομού Καρδίτσας ενώ χιονόπτωση επικρατεί και μέσα στην πόλη από τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς όμως να καταφέρει να το "στρώσει" για την ώρα.

Σύμφωνα με το πρώτο ρεπορτάζ της ημέρας που έκανε το KarditsaLive.Net τα χιόνια στην περιοχή του Τυμπάνου και του Αγίου Νικολάου (1500μ.) που δίνουν πρόσβαση στην περιοχή της Αργιθέας έχουν φθάσει τα 25-30 εκατοστά, στα 10-15 εκατοστά είναι το ύψος του χιονιού στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, στα 5-7 εκατοστά σε υψόμετρο 600-700 μέτρων ενώ στα λευκά έχει ντυθεί και η πόλη του Μουζακίου με το χιόνι να έχει καλύψει στέγες και αυτοκίνητα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι κινηθούν προς τα ορεινά της Αργιθέας ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα οι επαρχιακοί δρόμοι είναι όλοι ανοικτοί αυτή την ώρα. Ρίψεις αλατιού γίνονται περιμετρικά στο οδικό δίκτυο της Λίμνης Πλαστήρα όπου σήμερα αναμένονται και οι τελευταίοι ταξιδιώτες για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.NetΣτα λευκά η ορεινή Αχαΐα
Στα λευκά ντύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορεινή Αχαϊα, με τα πρώτα προβλήματα να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους ώστε αυτοί να παραμένουν ανoιχτοί, σύμφωνα με το patrastimes.gr.

Ωστόσο, αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου, Καλαβρύτων - Χι&omic ron;νοδρομικού κέντρου, Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Λουσσών.

Επίσης δυσχέρεια στην κυκλοφορία υπάρχει λόγω πιο αραιής χιονόπτωσης και παγετού στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Λουσσών, στο Άνω Διακοπτό και στο Πυργάκι Αιγίου.


Χιονίζει από χθες στην Κοζάνη
Συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση κατά διαστήματα η χιονόπτωση που έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου.

Εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, βρίσκονται εντός και εκτός πόλης σε ετοιμότητα.

Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο του νομού, μιας και η χιονόπτωση θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε το βίντεο του kozanilife.grΔιαβάστε πού απαιτούνται αλυσίδες σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛΑΣ

Σε ποιες περιοχές έχει χιονίσει μέχρι τώρα
Στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, με αισθητή την έντονη πτώση της θερμοκρασίας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε την Τετάρτη και στην Καβάλα και τη Δράμα, ενώ χιόνι έπεσε σε Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και σε περιοχές του Δήμου Λαγκαδά. Ακόμη, στην ορεινή Χαλκιδική τα χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά.

Η χιονόπτωση ξεκίνησε και στα ορεινά Νομού Τρικάλων, ενώ στα πεδινά είναι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας και "μυρίζει" χιόνι. Η έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης στα ορεινά του Δήμου Πύλης, με σημείο αναφοράς Ελάτη και Πύρρα και στα ορεινά του Δήμου Καλαμπάκας, πάνω από τον Αμάραντο, με το ύψος του χιονιού να έχει φτάσει τα 10 εκατοστά.

Στα σημεία της χιονόπτωσης επιτηρούν και ρίχνουν αλάτι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο 11 εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνεπικουρούμενα όπου χρειάζονται από περιπολικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, μηχανήματα Δήμων και ιδιωτικών μέσων.

Μέσω του trikalanews.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης απευθύνει έκκληση κυρίως στου επισκέπτες του Νομού που είναι χιλιάδες λόγω του "Μύλου των Ξωτικών" να έχουν μαζί τους αλυσίδες, να τηρούν τα όρια ταχύτητας και γενικότερα τον Κ.Ο.Κ.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:
-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης