«Μαϊμού» ένας στους τρεις ψυχικά ασθενείς

«Μαϊμού» ένας στους τρεις ψυχικά ασθενείς

«Λαυράκι» έβγαλαν οι έλεγχοι σε 272 ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγεία - Ενώ ήταν καταγεγραμμένοι 37.154, οι διασταυρώσεις μειώθηκαν σε 24.283 

«Μαϊμού» αποδεικνύεται ο ένας στους τρεις ψυχικά ασθενείς που δηλωναν ως φιλοξενουμενους οι ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγείας που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας. 

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή, ο έλεγχος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας στα αρχεία ασθενών 272 μονάδων (οικοτροφείων, διαμερισμάτων, Κέντρων Ψυχικής Υγειας κ.α.) και η διασταύρωση των στοιχείων έφερε στο φως 12.000 ανύπαρκτα ή άκυρα ΑΜΚΑ ή ΑΜΚΑ που ανήκαν σε νεκρούς. 

Το σχετικό πόρισμα έχει ήδη αποσταλεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και στον εισαγγελέα. 

Υπήρχαν ύποπτες ενδείξεις

"Ο ελεγχος ήταν επιβεβλημένος. Υπήρχαν ενδείξεις σοβαρών παρατυπιών σε Μονάδες ψυχικής Υγείας, για αυτό άλλωστε οι επιχορηγήσεις δίδονταν με επιφύλαξη" ανέφερε η κυρία Μακρή, παρουσιάζοντας το πόρισμα. Το υπουργείο Υγείας γνώριζε την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε σε πολλές δομές, έπρεπε ωστόσο να παρακάμψει τον σκόπελο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, κάτι που έγινε με τη λήψη της σχετικής άδειας απο την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Τα αποτελέσματα του Ελέγχου 

 Ο έλεγχος  αφορούσε την περίοδο από τον Ιούλιο 2013 έως και τον Απρίλιο 2014 και διενεργήθηκε στο σύνολο των Φορέων δηλ. σε εξήντα οκτώ (68) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι λειτουργούν διακόσιες εβδομήντα δύο (272) μονάδες για ψυχικά πάσχοντες. 

Τα στοιχεία που ελέχθησαν  αφορούσαν τους ασθενείς που επισκέπτονται ή διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας και υποβάλλονται, μηνιαίως, στο Υπουργείο, προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες ανά ασθενή, με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). 

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, διενήργησε έλεγχο σε συνολικά 37.154 δηλωθέντες ως ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τις επιχορηγούμενες Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τον Μάιο του 2014, ζητήθηκαν από τις Μονάδες, τα πλήρη στοιχεία των ασθενών που επισκέφτηκαν ή διέμειναν στις Μονάδες, κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου (Ιούλιος 2013 – Απρίλιο 2014). Με την υποβολή των νέων αποκωδικοποιημένων ΑΜΚΑ διαπιστώθηκε ότι αυτομάτως, ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε κατά 7.577, δηλαδή από 37.154 ΑΜΚΑ, οι ασθενείς περιορίστηκαν σε 29.577 ΑΜΚΑ.

Η Διεύθυνση επεξεργάστηκε τα αποκωδικοποιημένα ΑΜΚΑ, από τα οποία 3.481 ήταν άκυρα. Ο αριθμός των ασθενών μετά τον πρώτο έλεγχο περιορίστηκε κατά 11.058 ασθενείς, δηλαδή ποσοστό περίπου 30%.

Ακολούθησε δεύτερος έλεγχος σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., ώστε να γίνει διασταύρωση για το υπόλοιπο 70% των ΑΜΚΑ που παρέμειναν.

Ο έλεγχος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αφαίρεσε άλλους 1.285 ΑΜΚΑ ως άκυρους, δηλαδή το συνολικό ποσοστό των ασθενών που δεν υπήρχαν μειώθηκε κατά 12.000 άτομα (37.154 αρχικά, 24.283 ΑΜΚΑ μετά τους δύο ελέγχους), ποσοστό άκυρων ΑΜΚΑ 33, 35 τοις εκατο. 

Εμπλοκή και στα έγκυρα ΑΜΚΑ 

Ο περαιτέρω έλεγχος απέδειξε ότι και εκεί, το 12% (τμήμα του 66,36%), των στοιχείων που πέρασαν τους προηγούμενους ελέγχους είναι, επίσης, άκυρο.
Ενδεικτικά,
- 30,54% των ΑΜΚΑ που δηλώθηκαν, δεν ανήκουν στους ασθενείς στους οποίους φαίνεται να τους παρέχονται υπηρεσίες από τις Μονάδες
- 18,85% των ασθενών λαμβάνουν υπηρεσίες από περισσότερες της μίας μονάδες ίδιου ή διαφορετικού τύπου, το μήνα αναφοράς, γεγονός για το οποίο έχει δοθεί εντολή διενέργειας επιτόπιων ελέγχων.
- 7,86% των ασθενών που διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας στεγαστικού τύπου επισκέπτονται και λαμβάνουν υπηρεσίες και από μονάδες ανοικτού τύπου, όπως Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες. Συνεπώς καταβάλλονται χρήματα για τον ίδιο ασθενή σε πολλές μονάδες. Ελέγχεται περαιτέρω το είδος των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθεί η ποικιλότητα τους.
- 1,31% των ασθενών διαμένουν ταυτόχρονα σε δύο μονάδες στεγαστικού τύπου (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα)
- 1,01% των ΑΜΚΑ αντιστοιχίζονται με μη έγκυρα βάσει των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ενώ ένα
- 40,42 % των ΑΜΚΑ δεν εμφανίζουν προβλημα. 

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Νίκος

Θα τιμωρηθεί κάποιος από τους υπεύθυνους και πώς;

Α ΡΕ ΠΑΓΚΑΛΕ !

Ο Παγκαλος τα ειπε ολα με την κορυφαια ατακα του "Μαζι τα φαγαμε"! Ολη η Ελλαδα ειναι καραπαρανομη,ολοι εκλεβαν ασυστολα, και οταν αρχισαν να βγαινουν στην επιφανεια μερικα απο τα σκανδαλα (με την πιεση της τροικας βεβαια...) αρχισαν και οι φωνες των .....αγανακτισμενων(που τους κοπηκε η μασα).Απο που να αρχισει και που να τελειωσει κανεις,τις μαιμου συνταξεις των τυφλων που εβλεπαν,τις συνταξεις των αποθανοντων που εισπραττονταν χρονια μετα τον θανατο τους,τα πλαστα πιστοποιητικα,το κυκλωμα της υπερσυνταγογραφησης,τα σκανδαλα σε ΙΚΑ κλπ κλπ.Χαμος.......

Καράντη Μαρία

Θα ανακληθούν οι άδειες Κλινικών όσων έπειρναν επιδοτήσεις για νεκρούς, θα φυλακιστούν οι Ψυχίατροι που τις διαχειρίζονταν, θα επιστραφούν τα χρήματα που σφετερίστηκαν στους φορολογούμενους, άραγε;

vangelis

Οχι Μαρακι τπτ απο αυτα δε θα γινει απλα ολοι αυτοι θα βριζουνε την μερκελ που ως γνωστο φταει για ολα..

Ζητω το Μνημόνιο

Όλα στην Ελλάδα μαιμού.Ολη η Αθήνα έχει πινακίδες για πάρκινγκ αναπήρων και τελικα κανεις δεν μπορει να παρκάρει πουθενά.Και μαλιστα στις θέσεις αυτες παρκαρουν πολλές φορές κατι τζιπαρες και μερσεντες.Αν ηταν όλοι αυτοί αναπηροι τελικα οι αρτημελεις στην χωρα είναι μειοψηφία.

Emoutouidiou

Δεν ειναι ολες οι αναπηριες κινητικες. Υπαρχουν και νοητικες αναπηριες. Οι ανθρωποι που παρκαρουν εκει ειναι απλως ειλικρινεις. Αποδεχονται οτι εχουν νοητικο προβλημα.Δεν μπορεις παρα να τους φερθεις με στοργη

Λούλης

Δεν ήξερα ότι, αν κάνεις αυτό που προσωπικά σε συμφέρει, θεωρείσαι νοητικά ανάπηρος! Όπως δεν ήξερα ότι, παίρνοντας κάποιος δάνειο για σπίτι, επιστρέφοντας μετά από 20 χρόνια τα διπλάσια λεφτα, θεωρείται νοήμων! Ευτυχώς που από τώρα και στο εξής θα κρίνω τους ανθρώπους από το που θα παρκάρουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

polakis

Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στους γιατρούς των διαγνωστικών, τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από μια κινητοποίηση για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό

giatroi_1

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας είναι απογοητευτικά – Ζητά μη απόλυση των επικουρικών γιατρών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

roybikonas

Σε ανάρτησή του στο facebook γνωστό μέλος της οργάνωσης ισχυρίζεται ότι η δικαστική και πολιτική εξουσία καθυστερεί να αποφασίσει για τον Κουφοντίνα και αναφέρει ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα αμείωτα»

1
tess0

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη - Μεγάλη και πάλι η κινητοποίηση Ρομά για την ομιλία του πρωθυπουργού, όπως είχε συμβεί και κατά την πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία

9
kratiko_nikaias

Ειδικευόμενος χειρουργός δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από 10 άτομα που κλήθηκαν από ασθενή - Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ομερτά από τη διοίκηση του νοσοκομείου - Ο διοικητής του νοσοκομείου υποβαθμίζει το περιστατικό και εξυβρίζει τους συνδικαλιστές σαν ναυτάκια της μπανιέρας αλλά παραδέχεται ότι -για το υποτιθέμενο ήσσονος σημασίας περιστατικό- ενημέρωσε τον Παύλο Πολάκη και την Όλγα Γεροβασίλη ώρα 2 τα ξημερώματα

3