Δικηγόροι χωρίς "ΔΙΚΑΤΣΑ" όσοι έχουν πτυχία από κολέγια και ξένα πανεπιστήμια

Δικηγόροι χωρίς "ΔΙΚΑΤΣΑ" όσοι έχουν πτυχία από κολέγια και ξένα πανεπιστήμια

Θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με την ίδια διαδικασία  που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών

Δικηγόροι χωρίς "ΔΙΚΑΤΣΑ" όσοι έχουν πτυχία από κολέγια και ξένα πανεπιστήμια
Χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η αλλαγή ξεκίνησε ήδη από τους δικηγόρους και σύμφωνα με τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή, για να εναρμονίζεται πλέον η νομοθεσία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι απόφοιτοι των νομικών σχολών θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους με απλή προσκόμιση πτυχίου και χωρίς την αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ, που ήταν ως τώρα απαραίτητα.

Μέχρι τώρα οι απόφοιτοι κολεγίων είχαν περιπλοκές εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα στην Ελλάδα. Αρχικά έπρεπε να να κάνουν αίτηση αναγνώρισης στον ΔΟΑΤΑΠ και αν υποβληθούν σε πρόσθετα μαθήματα και δοκιμασίες, προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη ισοδυναμία του πτυχίου τους.

Διαφορετικά πήγαιναν στην Κύπρο όπου έκαναν πρακτική άσκηση για 12 μήνες για την άδεια δικηγορίας και στη συνέχεια επέστρεφαν στην Ελλάδα με την ιδιότητα του κοινοτικού δικηγόρου.

Τώρα, σύμφωνα με άρθρο 15 του Ν.4194/2013 όπως τροποποιήθηκε, οι κάτοχοι πτυχίου νομικής ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ή κολεγίων που συνεργάζονται επισήμων με ευρωπαϊκά ΑΕΙ θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με την ίδια διαδικασία  που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών.
Κλείσιμο

Πλέον, με την πρακτική άσκηση των 18 μηνών, θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψήφιων δικηγόρων και οι επιτυχόντες θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν το διορισμό τους στο δικηγορικό σύλλογο του πρωτοδικείου που επιθυμούν.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τους δικηγόρους, ανοίγει και για άλλα επαγγέλματα για τα οποία παρέχονται σπουδές και σε κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά.

Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων των κολεγίων θα γίνεται πλέον από τις επαγγελματικές ενώσεις, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος και οι ενώσεις θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της διαδικασίας των εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης