Προπηλακισμοί και ομηρίες σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Προπηλακισμοί και ομηρίες σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Με κρατούσαν όμηρο και με εκβίαζαν να υπογράψω», λέει ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων

Προπηλακισμοί και ομηρίες σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Όμηρο» μέσα στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κράτησε επί τρεις ώρες ομάδα φοιτητών τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών υποθέσεων, Χρήστο Κωνσταντάτο.

Φοιτητές από την Εστία Καλαμαριάς είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρυτανεία ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός για τις φοιτητικές εστίες, δηλαδή να μην πραγματοποιείται ετήσια διαγραφή των οικότροφων και να δίνεται η δυνατότητα παραμονής στην εστία για πέντε χρόνια.

Ο κ. Κωνσταντάτος μιλώντας στο δελτίο του Mega είπε πως οι φοιτητές τον κρατούσαν όμηρο για ώρες και του ζητούσαν να υπογράψει την απόσυρση του εσωρτερικού κανονισμού.

Κλείσιμο
Οι φοιτητές καταλογίζουν στον αντιπρύτανη αδιαφορία σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί του για τα αιτήματά τους.

Υποστηρίζουν ότι ο νέος κανονισμός καταργεί τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα της εστίας και ζητούν να μην πραγματοποιείται «ετήσια διαγραφή» των οικότροφων, «να υπάρχει δυνατότητα παραμονής στην εστία για 5 χρόνια, να καταργηθεί το ετήσιο ποσοστό αύξησης των εισοδημάτων των οικότροφων κατά 3%».

Λιποθύμησε ο κοσμήτορας της  Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Την ίδια μέρα ένα άλλο περιστατικό συγκλόνισε την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο κοσμήτορας της  Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπυρίδων Παυλίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έπειτα από τον προπηλακισμό του από ομάδα περίπου 40 ατόμων μέσα στο γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο καθηγητής λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παυλίδης, συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους 44 καθηγητές που υπέγραψαν την επιστολή προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης με την οποία κάλεσαν τα ΜΑΤ για να καταστείλουν την κατάληψη των εργολαβικών.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας
«Η βία και ο εκφοβισμός δεν θα κάμψουν το ΑΠΘ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία για τον σημερινό προπηλακισμό του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Σπύρου Παυλίδη.
«Ο προπηλακισμός του εξαίρετου επιστήμονα, δασκάλου και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Σπύρου Παυλίδη, το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου 2012 στην κοσμητεία της Σχολής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στα επείγοντα περιστατικά του ΑΧΕΠΑ, δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ήταν το αποτέλεσμα της στοχοποίησης την οποία υφίστανται από λογής οι εκλεγμένες αρχές του ΑΠΘ, οι πρυτάνεις, οι κοσμήτορες των σχολών και οι πρόεδροι των τμημάτων του, επειδή με την ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, συνέβαλαν στην επαναλειτουργία της διοίκησης του ιδρύματος μετά από 75 ημέρες κατάληψης. Η στοχοποίηση των δημοκρατικά εκλεγμένων πανεπιστημιακών αρχών του ΑΠΘ, οι οποίες νομίμως εκπροσωπούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και οι βίαιες επιθέσεις εναντίον τους είναι πράξεις που προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση. Είναι όμως και πράξεις βαθιά αντιδημοκρατικές, καθώς επιδιώκουν να επιβάλουν στο πανεπιστήμιο, με τη βία, τη θέληση εξωπανεπιστημιακών κέντρων. Τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού είναι ξένα προς το πανεπιστήμιο. Οι πανεπιστημιακές αρχές δεν κάμπτονται όταν προσπαθούν, σε εποχή μάλιστα κρίσης, να κρατήσουν όρθιο το πανεπιστήμιο και να εκπληρώσουν τον ακαδημαϊκό του ρόλο. Στο όνομα των 75.000 φοιτητών μας και των οικογενειών τους, που πλήττονται από την οικονομική κρίση, και σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν το δημόσιο πανεπιστήμιο κλειστό, οι πανεπιστημιακές αρχές μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης