Βιβλική καταστροφή στην Χίο

Βιβλική καταστροφή στην Χίο

Εμπρησμό σε Χίο και Ζάκυνθο καταγγέλλει η πυροσβεστική - Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας, ζήτησε τη συνδρομή της ΕΥΠ

Βιβλική καταστροφή στην Χίο

Οι «τιτάνιες» προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στο νησί της Χίου κατάφεραν να περιορίσουν αισίως σήμερα το πρωί τα περισσότερα πύρινα μέτωπα. 

Αυτή την ώρα έπειτα από ενημέρωση της πυροσβεστικής δύο είναι τα βασικά μέτωπα στη Χίο, νοτιοδυτικά στην περιοχή Ολύμποι προς Μεστά και κεντρικά στην περιοχή Ανάβατος.

Σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο της πυρκαγιάς στο νότιο μέτωπο του νησιού διατηρεί η Πυροσβεστική. Καλύτερη είναι και η εικόνα στο βόρειο μέτωπο καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν ότι η εξασθένηση των ανέμων,  θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, άφησε αιχμές για εμπρησμό σε Χίο και Ζάκυνθο, ενώ συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν απαγορευτική την από αέρα επιχείρηση. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη Χίο,  όπου στην περιοχή Τροιζηνία έχουν υποστεί ζημιές δύο σπίτια και στη Ζάκυνθο, όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα, ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αγρίνιο, Γύθειο και Κορινθία (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μίλησε για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Όπως είπε ο υπουργός, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα, Τρίτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κλείσιμο



Σύμφωνα με το politischios.gr, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε την Δευτέρα στη Σιδηρούντα και μεταφέθηκε με καρότσα στο νοσοκομείο, καθώς η παρουσία των ασθενοφόρων σύμφωνα με τοπικά μέσα στα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν ανύπαρκτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Σύμφωνα με νεώτερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών.

Διαβάστε το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς όπως μετέδιδε λεπτό προς λεπτό το protothema.gr εδώ.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.


Video Platform Video Management Video Solutions Video Player


Επέστρεψαν το αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια στο πύρινο μέτωπο 

Τη βοήθεια από την τουρκική πλευρά σε ότι αφορά τον αγώνα για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου της Χίου, φαίνεται ότι απέρριψε η πολιτεία σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στο politischios.gr δημοσιογράφοι των Τουρκικών Μ.Μ.Ε., σε Σμύρνη και Τσεσμέ.
Όπως είπαν οι ίδιοι η πυροσβεστική διοίκηση της Σμύρνης προσφέρθηκε να δώσει χείρα βοηθείας μεταφέροντας πυροσβέστες, οχήματα αλλά και μικρού τύπου αεροσκάφη στη Χίο προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση των μετώπων που εδώ και 3 ημέρες καίνε το νησί.
Η απάντηση από την ελληνική πολιτεία ήταν άμεση, αφού σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους το αίτημα για βοήθεια επεστράφη στους γείτονες άγνωστο για ποιο λόγο μέχρι στιγμής.
Άγνοια για το περιστατικό πάντως δηλώνει η πλειονότητα των φορέων της Χίου, ενώ η πολιτεία διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση, ότι υπήρξε αίτημα για βοήθεια από τουρκικής πλευράς. 


Οδοιπορικό στην καμμένη γη

Εξαντλημένοι, απογοητευμένοι κι αγανακτισμένοι, είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους των Αρμολίων, της Βέσσα, του Πυργίου, της Ελάτας και των Ολύμπων οι οποίοι για τρίτη μέρα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις πύρινες γλώσσες κι έχουν ήδη χάσει σημαντικές μάχες.

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στα μαστιχόδεντρα και σε ελαιόδεντρα.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πυργιού καταγγέλλουν ανεπάρκεια συντονισμού των μέσων πυρόσβεσης. «Μας άφησαν στο έλεος του Θεού» έλεγαν χαρακτηριστικά. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο από το politischios.gr εδώ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης