Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στη Χίο

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στη Χίο

Στάχτη πάνω από 70.000 στρέμματα – Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1/3 των μαστιχόδενδρων –Πυρκαγιές σε Άνδρο, Ζάκυνθο, Λακωνία, Μαγνησία, Μεσσηνία και Αγρίνιο

Η πρόκληση των Βαλκανίων για την Ε.Ε.
Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στη Χίο
Μάχη με τη φωτιά εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Χίο ενώ τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επιτρέπουν την προσθαλάσσωση των Canadair. Κατά περίσταση επιχειρούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Πρώτος στόχος των πυροσβεστών ήταν να σωθεί το χωριού Πυργί, γνωστό για τα «ξυστά» σπίτια του αλλά και την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας, στην οποία συμβάλλει περίπου κατά 20 με 25%. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δυνάμεις της πυροβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπο έλεγχο το μέτωπο Κοντυλώπου- Πυργίου – Καλαμωτής, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Μεγάλο μέτωπο κατακαίει την Καρίντα και τα Κάτω Φανά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι πυρκαγιές στους Ολύμπους και στη περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς

Επίσης, όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε στην περιοχή της Ελίντας, στα βόρεια και δυτικά του νησιού, όπου πλησιέστερος οικισμός είναι το χωριό της Σιδηρούντας. Απο το πρωί οι φλόγες καίνει τις αναδασωτέες εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου- Σιδηρούντας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το politischios.gr  ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στη Σιδηρούντα και μεταφέρεται με καρότσα στο νοσοκομείο, καθώς όπως αναφέρει η παρουσία των ασθενοφόρων στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ανύπαρκτη. Δείτε εδώ
λεπτό προς λεπτό την κατάσταση των εστιών στο νησί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι πρόκειται για μία τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. «Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη».

Ο κ. Μουσουρούλης, συνεχάρη τους πυροσβέστες «που μάχονται με αυτοθυσία» και τις ένοπλες δυνάμεις «που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες». Ο υπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο «για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αποστολή όλων των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο».

Το επόμενο βήμα, μετά την κατάσβεση, είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, επισήμανε τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο έχει κάνει στάχτη πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους.

Στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Άνδρο, στην περιοχή Κοχύλου, στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στη Ζάκυνθο, στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές, στη Λακωνία στις περιοχές Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε στη Μεσσηνία στη θέση Πηγάδια. Τέλος πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αφράτο Αγρινίου.

Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Πήλιο, όπου κατακαίει δασική έκταση μεταξύ των χωριών Πουρί και Βένετο του Βορειοανατολικού Πηλίου.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Άνδρο συνελήφθησαν χθες Κυριακή από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) δύο αλλοδαποί -32 και 29 ετών- στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σύρου για την πυρκαγιά στην περιοχή Κοχύλου Άνδρου.







Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν έναν πραγματικά δύσκολο αγώνα κόντρα στον ισχυρό αέρα που πνέει μέχρι και 8 μποφόρ δυναμώνοντας διαρκώς το πύρινο μέτωπο που απειλεί τα πάντα στο πέρασμά του.

Στη διαδικασία της πυρόσβεσης αυτή τη στιγμή επιχειρεί σύσσωμη η Π.Υ. Χίου, συνεπικουρούμενη από πεζοπόρα τμήματα από Σάμο, Μυτιλήνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού αλλά και των κατοίκων που ρίχνονται σε αυτή την άνιση μάχη με όσα μέσα διαθέτουν.

Στις 11.00 κατέπλευσε στον λιμένα των Μεστών το αρματαγωγό "Σάμος" του Πολεμικού Ναυτικού που μετέφερε 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, μετέβη στο νησί ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική.

Λόγω του καπνού, οι κάτοικοι των χωριών Βέσσα και Έλατα έχουν εκκενώσει προληπτικά τις οικίες τους, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, προκειμένου η πυρκαγιά να μη μπει μέσα στο χωριό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού κ. Ποδιάς, τα τέσσερα πυροσβεστικά μαζί με τους κατοίκους, περιμένουν τη φωτιά να πλησιάσει το δρόμο αφού η πρόσβαση προς το μέτωπο είναι αδύνατη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης