Δραματικό «SOS» από τη Χίο

Δραματικό «SOS» από τη Χίο

Αγωνιώδεις εκκλήσεις των κατοίκων για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης - Καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροπλάνα Canadair, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων - Τεράστια οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς μαστίχας - Στάχτη περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης

Δραματικό «SOS» από τη Χίο
Για τρίτη συνεχή ημέρα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Χίου, με τους κατοίκους να απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή.

Πρωταρχικός στόχος είναι η σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρων.

Παρά τις προσπάθειες, οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης.

Κλείσιμο
Δυο είναι αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα αυτή την ώρα στο νησί, τα οποία ξεκινούν κεντρικά από τον Ανάβατο. Το ένα μαίνεται δυτικά σε Ελίντα, Τηγάνι και Μακριά Άμμο και έχει φθάσει στη θάλασσα, ενώ το άλλο κατευθύνεται βόρεια, προς το δασός Γιαννάκη. Καλύτερη είναι πάντως η εικόνα στα μέτωπα του νότου.

Τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν, εκτός των άλλων, και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, τα αεροπλάνα τύπου Canadair δεν μπορούσαν να απογειωθούν, με αποτέλεσμα οι ρίψεις νερού από αέρος να πραγματοποιούνται περιστασιακά από πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στα πύρινα μέτωπα του νησιού επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις της Πυροβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπο έλεγχο το μέτωπο Κοντυλώπου - Πυργίου - Καλαμωτής, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.



Σύμφωνα με το politischios.gr, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στη Σιδηρούντα και μεταφθηκε με καρότσα στο νοσοκομείο, καθώς η παρουσία των ασθενοφόρων στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ανύπαρκτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το νέφος του καπνού από την πυρκαγιά στη Χίο έχει φτάσει μέχρι τα Χανιά ενώ το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Ακρωτηρίου.



Το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε στο νησί και το πλοίο "Μυτιλήνη" από τη Σάμο, με τρία αυτοκίνητα-βυτία και 15 εθελοντές.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αποτελούμενη από τις βουλευτίνες Χαρά Καφαντάρη και Αγνή Καλογερή, τον περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου, Βασίλη Τεντόμα και τον υπεύθυνο οργανώσεων Αιγαίου, Άγγελο Μανταδάκη, θα επισκεφθεί την Τρίτη τη Χίο, προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος της καταστροφής από τους αρμόδιους φορείς του νησιού.

Επίσης, γεωπόνοι, αλλά και κτηνίατρος του ΕΛΓΑ, βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική (κυρίως μελίσσια) παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης