Πολικό ψύχος χτύπησε τα δημόσια κτίρια!

Πολικό ψύχος χτύπησε τα δημόσια κτίρια!

Σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, φυλακές ακόμη και δικαστήρια ξέμειναν από πετρέλαιο

 Πολικό ψύχος χτύπησε τα δημόσια κτίρια!
Και ενώ η χώρα ζει εν μέσω του ψύχους και ο υδράργυρος βρίσκεται μονίμως υπό του μηδέν το «ρεζερβουάρ» του κρατικού μηχανισμού αδειάζει επικίνδυνα αφήνοντας όλο και περισσότερα δημόσια κτήρια χωρίς θέρμανση.

Σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, φυλακές ακόμη και δικαστήρια παγώνουν καθώς οι περικοπές έχουν χτυπήσει πλέον ακόμη και την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
 
Στο νοσοκομείο Καρπενησίου με το θερμόμετρο υπό το μηδέν, ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό πέρασαν ένα εφιαλτικό βράδυ, τυλιγμένοι με μπουφάν και κουβέρτες, προκειμένου να ζεσταθούν μιας και τα καλοριφέρ έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης λόγω έλλειψης πετρελαίου.
 
Κλείσιμο
Δεκάδες σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπολειτουργούν σε καθημερινή πλέον βάση λόγω των «πολικών» θερμοκρασιών που επικρατούν στις τάξεις, αναγκάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα φορώντας μπουφάν, γάντια και σκούφους.
 
Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι γονείς παίρνουν την απόφαση να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να περάσει το κύμα της κακοκαιρίας όπως για παράδειγμα Δημοτικά Σχολεία στα Μελίσσια και την Πεντέλη που έβαλαν προσωρινά λουκέτο την περασμένη εβδομάδα λόγω ψύχους. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που οι διευθυντές των σχολείων είναι αυτοί που προχωρούν στην αναστολή λειτουργίας των μονάδων ζητώντας από τους μαθητές να μένουν σπίτια τους.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, δεν είχαν πετρέλαιο και έκλεισε η θέρμανση στο 3ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων. Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, λόγω έλλειψης θέρμανσης και ιδιαίτερου ψύχους υπήρχαν συστάσεις προς τους γονείς να μην φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 λόγω έλλειψης πετρελαίου στα Δημοτικά Σχολεία της Νέας Πεντέλης και της Πεντέλης, δεν υπήρχε επαρκής θέρμανση, λόγω του ότι ανοιγόκλεινε ο καυστήρας για οικονομία.
Αντίστοιχα τα προβλήματα και στις φοιτητικές εστίες, όπως αυτή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου τους τελευταίους δύο μήνες, οι περισσότεροι από 200 σπουδαστές που ζουν στις εγκαταστάσεις, έχουν μείνει χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό επειδή δεν υπάρχει πετρέλαιο!

Άθλιες, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι οι συνθήκες διαβίωσης και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού όπου εδώ και ημέρες δεν υπάρχει ούτε ζεστό νερό και ούτε θέρμανση. Στις διαμαρτυρίες των κρατουμένων, οι αρμόδιοι απαντούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο. Οι κρατούμενες από την πλευρά τις, έχουν δηλώσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν δεν επανέλθει κυρίως η θέρμανση, δεν θα επιστρέψουν στα κελιά τουςς.
 
Τραγική είναι η κατάσταση και στην φυλακή Ιωαννίνων όπου 260 φυλακισμένοι κοιμούνται ακόμη και στα πατώματα των διαδρόμων χωρίς θέρμανση.
 
Με μπουφάν και γάντια προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο Εφετείο και το Ειρηνοδικείο Αθήνας, σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ δικαστικών υπαλλήλων, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να δώσει «λύσεις σε πιο απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας, αφού στα σύνθετα φάνηκε πολιτικά λίγος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο Εφετείο και στο Ειρηνοδικείο Αθήνας και σε πάρα πολλά δικαστικά κτίρια της χώρας, με θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου, δεν λειτουργεί κανένα σύστημα θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες τριτοκοσμικές, με μπουφάν και γάντια». Αυτό συμβαίνει γιατί «στο Εφετείο Αθήνας και στο Ειρηνοδικείο Αθήνας έχει βγει εκτός λειτουργίας ένα μεγάλο τμήμα του κλιματισμού του κτιρίου, με αποτέλεσμα ακροατήρια και γραφεία να θυμίζουν "ψυγεία"».
 
Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης εξακολουθούν να παραμένουν και τα στρατόπεδα του 585 ΤΠ στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να διαβιούν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό μέσα στο βαρύ χειμώνα και με τη θερμοκρασία τη νύχτα να πέφτει στους -10 και -12 βαθμούς. Οι φαντάροι αναγκάζονται να πληρώνουν 40 ευρώ ώστε να νοικιάζουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο για να φροντίζουν την ατομική τους καθαριότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης