Συμβολική δενδροφύτευση από τη Σακελλαροπούλου στην Πάρνηθα με τη συνοδεία 20 γυναικών πρέσβεων στην Ελλάδα

Συμβολική δενδροφύτευση από τη Σακελλαροπούλου στην Πάρνηθα με τη συνοδεία 20 γυναικών πρέσβεων στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών και μετά την οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού 

dendrofyteush-parnitha__7_
Τον Αύγουστο του 2023 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιοποίησε τον χάρτη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού στην Πάρνηθα που αποδεικνύει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με γυναίκες πρέσβεις διαπιστευμένες στη χώρα μας σε μια συμβολική κίνηση προχώρησαν σε δενδροφύτευση στον μεγαλύτερο πνεύμονα των Αθηνών.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης 30 μαθητές από το 3ο δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής περίμεναν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο παλιό ελικοδρόμιο. Κάθε παιδί κρατούσε από μια σημαία είτε ελληνική είτε από άλλες χώρες όπως, μεταξύ άλλων, την Αυστραλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Τυνησία, Λιθουανία, Αλβανία, Παναμά, Πορτογαλία, Σλοβενία Εσθονία κλπ. Ο Ραφαήλ, κρατούσε την ελληνική σημαία και μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας βοήθησε στην δενδροφύτευση τοποθετώντας μια Ελάτη.

Η κ. Σακελλαροπούλου, σε δήλωση της μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές».

dendrofyteush-parnitha__6_
dendrofyteush-parnitha__10_
dendrofyteush-parnitha__12_
dendrofyteush-parnitha__13_
dendrofyteush-parnitha__14_
dendrofyteush-parnitha__18_
dendrofyteush-parnitha__20_
dendrofyteush-parnitha__21_
dendrofyteush-parnitha__28_



Ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Δασών, προσκάλεσα γυναίκες πρέσβεις, διαπιστευμένες στη χώρα μας, να κάνουμε μαζί μια δενδροφύτευση στην Πάρνηθα, σε μια συμβολική κίνηση ανανέωσης της δέσμευσής μας να προστατεύσουμε τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο. Θέλω να τις ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που στήριξαν την προσπάθειά μας, όπως βέβαια και τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής, που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση.

Τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές».

Σε δήλωση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος με τη σειρά του φύτευσε και εκείνος ένα δέντρο στην Πάρνηθα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παράλληλα με την δενδροφύτευση τα δάση της Αττικής μπαίνουν σε μια διαχείριση ενώ αναμένεται να κατατεθούν ειδικά σχέδια και μελέτες το επόμενο διάστημα για την προστασία τους. Όπως είπε, όμως, έχουμε έναν δύσκολο αντίπαλο την κλιματική κρίση.

Κλείσιμο
Στην ενημέρωση που ακολούθησε στο Καταφύγιο Μπάφι εξήγησε το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δασών ενώ οι πρέσβεις των ξένων κρατών ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος για τη σημασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και την προστασία του, καθώς και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις επεμβάσεις της και τη διεθνή συνδρομή σε περιπτώσεις πυρκαγιών στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των ξένων αντιπροσωπειών ήταν αυξημένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρέσβης της Σλοβενίας στην Αθήνα Tamara Weingerl Požar έκανε ειδική αναφορά σε ένα πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία της Σλοβενίας με τη Γερμανία για δενδροφύτευση σε χώρες που το έχουν ανάγκη ενώ ενεργή σε χώρες όπως είναι η Ινδία, το Νεπάλ, η Ουγκάντα, η Τανζανία καθώς και το Περού. Μάλιστα, όπως εξήγησε προσκάλεσε την Impact Hero για την αναδάσωση σε αυτές τις περιοχές με αφορμή την πρωτοβουλία της κ. Σακελλαροπούλου.

Από την άλλη, η πρέσβης της Νότιας Αφρικής, Lindiwe Gail Msengana-Ndlela, εξέφρασε την θέληση και την πρόθεση της χώρας της να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως πράττουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στο γεύμα που ακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε για την συμμετοχή των 17 πρέσβεων στη σημερινή πρωτοβουλία είπε ότι από σήμερα είναι πρέσβεις και των δασών.

Ειδήσεις σήμερα:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς επηρεάζει τις συναλλαγές με την εφορία

Ποδηλάτης παρέσυρε μοτοσικλετιστή στον Κηφισό και τον εγκατέλειψε στο οδόστρωμα - Στο νοσοκομείο ο τραυματίας

Αμαλιάδα: «Καλή αντάμωση» - Η τελευταία ανάρτησή του 28χρονου πριν βάλει τέλος στη ζωή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης