Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Πώς θα γίνει η αναβάθμισή του - Δημιουργούνται τρία νέα τμήματα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Πώς θα γίνει η αναβάθμισή του - Δημιουργούνται τρία νέα τμήματα

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, μιλά στο protothema.gr - «Στόχος να γίνει όχι μόνο λειτουργικό αλλά και διακρινόμενο»

panepistimio
Η κτιριακή αναβάθμιση και η εξασφάλιση φοιτητικής μέριμνας, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της αναμενόμενης αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η δημιουργία τριών νέων Τμημάτων, μεταξύ των στόχων του πανεπιστημίου, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής.

«Το επόμενο πανεπιστήμιο, στο οποίο θα δοθεί έμφαση όπως δόθηκε στο Δημοκρίτειο, είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου», δήλωσε χθες (19/3) ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αν και προς το παρόν, διανύουν μία «φάση προεργασίας και έχουν τεθεί τα σχετικά αιτήματα με κυρίαρχο το κτιριακό ζήτημα», όπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, στο protothema.gr σε ό,τι αφορά τις προοπτικές αναβάθμισης, «δεν έχουν γίνει εξειδικευμένες συζητήσεις. Σημειώνεται, ωστόσο, η θετική διάθεση του υπουργού στο να μας παράσχει συνδρομή».

Βασικός πυλώνας της αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου προβλέπεται να αποτελέσει η στέγαση των φοιτητών σε νέες εστίες όπως και η δημιουργία τριών νέων τμημάτων: ένα στη Λήμνο (που τώρα είναι μονοτμηματκό), ένα στη Σύρο κι ένα στη Ρόδο χωρίς να έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα ακριβή αντικείμενα. Αναμένεται, επίσης, ενίσχυση στην ερευνητική δραστηριότητα από νέα προγράμματα – «ήδη διαθέτουμε μία καλή ερευνητική υλικοτεχνική υποδομή, γιατί έχουμε ενταχθεί σε κάποια προγράμματα, οι ερευνητές μας είναι υψηλού επιπέδου», θα πει ο πρύτανης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κτιριακό πρόγραμμα, η προσπάθεια εστιάζεται στην απόκτηση πρόσθετων εστιών στη Χίο, στη Σάμο και στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον πρύτανη, «οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν σχετικά άμεσα. Στη Σάμο και στη Ρόδο είμαστε στη φάση αγοράς οικοπέδου, στη Χίο έχουμε ήδη το οικόπεδο και πρέπει να δούμε με ποια διαδικασία θα προχωρήσει η κατασκευή τους. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε αναζήτηση οικοπέδου στη Μυτιλήνη ενώ στη Λήμνο, εκκρεμεί μία δωρεά. Μέσα στα προσεχή δύο χρόνια, πρέπει να έχουν καταλήξει οι αγορές οικοπέδων», υπογραμμίζει ο δρ Παπαγεωργίου.

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το «Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους» όπως αποκαλείται, είναι πολυνησιωτικό: έχει Τμήματα σε Ρόδο, Σύρο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο και αριθμεί περίπου 20.000 φοιτητές συνολικά. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη νησιωτική Ελλάδα, σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε πρόσθετες δυσκολίες εξαιτίας της απόστασης και της ανάγκης μετακίνησης. Επομένως, αν και είμαστε ένα ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών και τα επίπεδα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας είναι της τάξης του 75%-80%, οι αντικειμενικές δυσκολίες μας εμποδίζουν από το να λειτουργήσουμε σε ισότιμη βάση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια», επισημαίνει ο πρύτανης.

Όσο για το διεθνές προφίλ του πανεπιστημίου, ο ίδιος αναφέρει πως ήδη τρέχουν συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα, με προοπτικές εξέλιξης. Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία επιπλέον αγγλόφωνων μεταπτυχιακών – κυρίως – αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα διευκολύνει αναμφισβήτητα η συνεχής διασύνδεση των μελών ΔΕΠ με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα – «αρκετοί από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν πολυάριθμες και πολυεπίπεδες συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ οι δημοσιεύσεις τους βρίσκονται στο 2% των διεθνών κατατάξεων (rankings) του τομέα τους», τονίζει ο ίδιος.

«Σε κάθε περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στέκεται με επάρκεια απέναντι στο σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων. Με την αναβάθμιση, έχουμε στόχο να μην είναι μόνο λειτουργικό αλλά και διακρινόμενο μεταξύ των υπολοίπων», καταλήγει ο πρύτανης.

Η ταυτότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κλείσιμο
Αν και η αρχική ιδέα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανήκε στον διαπρεπή Μαθηματικό του πανεπιστημίου του Βερολίνου, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, στις αρχές του 20αιώνα, η μικρασιατική καταστροφή ματαίωσε τα σχέδια οπότε η ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 1984 – πριν 40 χρόνια ακριβώς.

Τα τμήματά του βρίσκονται σε έξι νησιά: Ρόδο, Σύρο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Η παρουσία του εκτείνεται έτσι σε πέντε Νομούς του Αιγαίου και αποτελεί το μόνο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με Τμήματα σε δύο Περιφέρειες της χώρας.

Συγκροτείται από 18 Τμήματα, τα οποία υπάγονται σε 6 Σχολές. Παρέχει 18 Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών ενώ ξεπερνούν τις 60 οι κατευθύνσεις Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής στα 18 Τμήματα του Ιδρύματος. Νέες μορφές εκπαίδευσης, στις οποίες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα, αφορούν στα Προγράμματα «Εξ Αποστάσεως Δια Βίου Μάθησης» και στα Προγράμματα «Θερινών Σχολείων».

Επιπλέον, υλοποιείται διεθνώς αναγνωρίσιμο ερευνητικό έργο με όχημα τα προγράμματα διδακτορικών σπουδών και την λειτουργία 74 θεσμοθετημένων Ερευνητικών Εργαστηρίων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που έχει εντάξει πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στην καθημερινή του πρακτική, υλοποιώντας έτσι, στο βαθμό που του αναλογεί, την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπείας: Τα μηνύματα που έστελνε η 25χρονη Μαρία στις ανήλικες για τις ταρίφες και τα ερωτικά ραντεβού

Κέιτ Μίντλετον: Σάλος με τις φήμες για παραβίαση του ιατρικού της φακέλου - Τι απαντά η κλινική

Νοσοκομείο Μεταξά: «Την κατάλαβα από όταν μπήκε στο δωμάτιο, είχε περίεργο στιλ» λέει ασθενής για τη δήθεν αποκλειστική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης