Σκάνδαλο Folli Follie: Μετέωρη η δίκη και ο Κουτσολιούτσος κάνει διακοπές με «γουρούνα» στις Σπέτσες

Σκάνδαλο Folli Follie: Μετέωρη η δίκη και ο Κουτσολιούτσος κάνει διακοπές με «γουρούνα» στις Σπέτσες

Οι κατηγορούμενοι πέρασαν ένα... υπέροχο καλοκαίρι, την Πέμπτη αρχίζει για τρίτη φορά η ακροαματική διαδικασία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
folli-follie-art
Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει ξανά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie και με υπαρκτό τον κίνδυνο παραγραφής των σοβαρών αδικημάτων λόγω των διαρκών αναβολών που προηγήθηκαν, η οικογένεια Κουτσολιούτσου αφήνει πίσω της ένα ανέμελο καλοκαίρι που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές της faux χλιδής που απολάμβαναν, παρότι λογαριασμοί και περιουσιακά τους στοιχεία θεωρούνται δεσμευμένα.

Αγνωστο είναι αν στην αίθουσα του δικαστηρίου ο πατριάρχης της οικογένειας Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα παρουσιαστεί με αναπηρικό καροτσάκι, όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες στα διάφορα στάδια της δίκης. Δείχνει, πάντως, πως χαίρει άκρας υγείας, όπως φάνηκε στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με εκείνον να οδηγεί στα τέλη Αυγούστου μια «γουρούνα» στις Σπέτσες, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Η Καίτη Κουτσολιούτσου έμοιαζε στις ίδιες φωτογραφίες και αυτή ανανεωμένη. Σε άλλα ενσταντανέ που αναρτήθηκαν σε λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο την έδειχναν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στους διάσημους καταρράκτες Multnomah Falls στο Ορεγκον, ένα θαύμα της φύσης που απέχει περίπου μισή ώρα από το Πόρτλαντ. Οσο για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, έχοντας νοικιάσει, σύμφωνα με γνωστούς του, ένα ρετιρέ στην Κηφισιά, εμφανίζεται συχνά πυκνά στα καφέ και τα εστιατόρια της περιοχής, ενώ λέγεται πως κι αυτός το καλοκαίρι ταξίδεψε ανά την Ελλάδα, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της εν εξελίξει δίκης για τη μετακίνηση των μελών της οικογένειας εκτός Νομού Αττικής.
follie_follie___3_
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του κυκλοφορούν με «γουρούνα» στην προκυμαία των Σπετσών τον περασμένο Αύγουστο

Ερωτήματα για τη βίλα στις Σπέτσες

Παρότι οι δικαστικές περιπέτειες για τη δυσώδη υπόθεση της Folli Follie (FFG) δεν έχουν τελειώσει, η οικογένεια που παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης εταιρικής απάτης των τελευταίων δεκαετιών συνεχίζει να διάγει έναν προκλητικά πλούσιο βίο, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων που συντηρούν τις δραστηριότητές της, μεταξύ των οποίων και οι ανέμελες συνάξεις με γνωστούς και φίλους στις Σπέτσες. Εκεί -και συγκεκριμένα στον κόλπο της Ξυλοκέριζας- δεσπόζει ένα από τα πλέον πολυτελή σπίτια του νησιού, η βίλα των Κουτσολιούτσων, που είχε περίοπτη θέση στις κοσμικές στήλες λόγω των περίφημων πάρτυ της οικογένειας από τα οποία έχουν παρελάσει πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι.

Μετά την αποκάλυψη της τεράστιας λογιστικής απάτης που για χρόνια φούσκωνε τα μεγέθη και τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της Folli Follie (FFG), τα ταμεία-μαϊμού και τα εμβάσματα στον... Πουτσίδη, πάρτυ δεν γίνονται αφού, εκτός των άλλων, η βίλα εμφανίζεται να είναι δεσμευμένη από το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν νομικές πηγές, «δεν μπορεί κανείς να την αγγίξει». Ακόμη και αν το status της βίλας θεωρείται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «γκρίζα περιοχή», λόγω της περιβόητης προσημείωσής της μόλις έναν μήνα αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με την απάτη των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, το βέβαιο είναι πως οι Κουτσολιούτσοι όχι μόνο συνεχίζουν να επισκέπτονται το σπετσιώτικο «παλάτι» τους, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βίλα νοικιάζεται (ακούστηκαν ποσά και 15.000 ευρώ την ημέρα) σε Ελληνες και ξένους που μπορούν να πληρώσουν για να απολαύσουν τη χλιδή και την άπλετη θέα που προσφέρει στον Αργολικό κόλπο.
follie_follie___2_
H Καίτη Κουτσολιούτσου ποζάρει μπροστά από τους διάσημους καταρράκτες Multnomah Falls στο Oρεγκον

Κλείσιμο
Μεταξύ αυτών που τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει θαμώνες της περίφημης βίλας με ελικοδρόμιο σε έκταση 16 στρεμμάτων είναι η οικογένεια του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ. Οι επισκέψεις τους είναι μάλιστα τόσο συχνές, ώστε στις Σπέτσες είναι διάχυτη η εντύπωση πως η οικογένεια του Παύλου έχει αγοράσει τη βίλα. Τα ερωτήματα, βέβαια, που αυτόματα δημιουργούνται είναι πολλά: ποιος και με ποιον τρόπο πληρώνει για να συντηρείται η πολυτελής βίλα; Νοικιάζεται ή γίνεται προσπάθεια να προβληθεί μέσω δημοσιευμάτων για να πουληθεί; Εάν νοικιάζεται, πώς και σε ποια τσέπη καταλήγουν τα χρήματα; Και, κυρίως, με ποιον τρόπο ένα ακίνητο που έχει αναφερθεί πολλάκις πως είναι δεσμευμένο από τις Αρχές χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία (και μάλιστα να προβάλλεται σε social media και αλλού) επώνυμων και μη;

Ο από μηχανής θεός Aντρες Χόλτσερ

Οσον αφορά τη βίλα της χαράς των Κουτσολιούτσων, στελέχη της αγοράς ακινήτων μιλούν για ένα μοναδικό παραθεριστικό ακίνητο που αν έβγαινε στην αγορά, άνετα θα πετύχαινε ένα τίμημα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το ιδιοκτησιακό της καθεστώς θεωρείται -το λιγότερο- περιπλεγμένο.

Τοn Μάιο του 2018, λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από το fund QCM, εμφανίζεται να εγγράφεται επί του ακινήτου προσημείωση υποθήκης στο υποθηκοφυλακείο Σπετσών, συνολικού ύψους 36,45 εκατ. ευρώ. Την προσημείωση αιτήθηκε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών την ίδια μέρα (30/5/2018) η εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, επικαλούμενη δανειακή σύμβαση του ιδίου ύψους (36,45 εκατ. ευρώ) μεταξύ της Petrus και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
follie_follie___4_
Η εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας στον κόλπο της Ξυλοκέριζας διαθέτει ελικοδρόμιο, μικρό λιμένα, πισίνα και ανέσεις για να ικανοποιήσουν ακόμη και «γαλαζοαίματους», όπως η οικογένεια του πρίγκιπα Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ

Πίσω από την Petrus AG έχει αναφερθεί πως βρισκόταν ο Αντρες Νόιμαν Χόλτσερ, πρώην αντιπροέδρος της Dufry, κολοσσού στο travel retail, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τους ιδρυτές και τέως ιδιοκτήτες της Folli Follie. Η Dufry είχε αγοράσει σε δύο συναλλαγές (το 2012 και 2013) τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών από τη Folli Follie αντί 328 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε αποκτήσει το 2013 θέση στο Δ.Σ. του πολυεθνικού ομίλου, από τον οποίο όμως εκδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2018, λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη της απάτης. Ο Χόλτσερ με το σκάνδαλο σε πλήρη εξέλιξη εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός και δάνεισε στο ζεύγος Κουτσολιούτσου το ποσό των 36,45 εκατ. ευρώ με προσημείωση τη βίλα στις Σπέτσες, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο άλλους πιστωτές να εγείρουν αξιώσεις σε αυτό το ακίνητο. Η FFG, εκ των υστέρων, επιχείρησε να ακυρώσει τη συναλλαγή ως εικονική, αλλά δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα.

Η προβολή που έχει αποκτήσει η βίλα το τελευταίο διάστημα και τα μισθώματα που ακούγεται ότι καταβάλλονται έχουν προκαλέσει την οργή των επενδυτών που έχασαν τα λεφτά τους λόγω της απάτης αλλά και των επενδυτικών κεφαλαίων που στη συνέχεια απέκτησαν τον έλεγχο της Folli Follie και πρακτικά διέσωσαν την εταιρεία. Μιλούν για απουσία του κρατικού ελέγχου από την υπόθεση, καθώς ένα τυπικά δεσμευμένο από το Δημόσιο ακίνητο εμφανίζεται όχι μόνο να μισθώνεται σε rich and famous, αλλά να προβάλλεται και να επιχειρείται να πουληθεί. Με δεδομένη τη χαρακτηριστική καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, μετά και την αποκάλυψη της εκτεταμένης παραποίησης οικονομικών στοιχείων των δραστηριοτήτων της FFG στην Ασία, όπως φανέρωσε το πόρισμα της Alvarez & Marshal και της PwC, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι Κουτσολιούτσοι και οι κατηγορούμενοι συνεργάτες τους συνεχίζουν να κάνουν business as usual στην υγεία των κορόιδων.
follie_follie___5_
O Κωνσταντίνος Αλέξιος ρεμβάζει στο φεγγαρόφωτο

Ο πρώην συνεργάτης που κάνει μπίζνες στην Κίνα

Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως, όπως όλα δείχνουν, το πλιάτσικο εις βάρος της Folli Follie συνεχίζεται στην Κίνα, εκεί όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο της απάτης που διέσυρε την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ», ένας εκ των κατηγορουμένων της εξοργιστικής υπόθεσης που μαζί με την οικογένεια Κουτσολιούτσου κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων, ο Ερικ Τσαν, συνεχίζει να κάνει μπίζνες στην Κίνα χρησιμοποιώντας προϊόντα από το παλιό απόθεμα της Folli Follie και της θυγατρικής της Links of London!

Ο Τσαν, πρώην διευθυντής Προμηθειών της FFGS, του ασιατικού βραχίονα της FFG, ο οποίος περιλαμβάνεται μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση, ωστόσο είναι άφαντος μαζί με τον Γιάννη Μπεγιέτη, πρώην oικονομικό διευθυντή της FF Group Sourcing Ltd (FF APAC), της θυγατρικής με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που ενοποιούσε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία και δεξί χέρι του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, και την Kένις Τσόου, πρώην προϊσταμένη λογιστηρίου της FFGS, και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα ίχνη του. Εναντίον όλων, δε, εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.
follie_follie___6_
Στιγμιότυπα από τις διακοπές των πέντε παιδιών του πρίγκιπα Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ στην υπερπολυτελή βίλα των Κουτσολιούτσων στις Σπέτσες.

Κι όμως στο LinkedΙn παρουσίαζεται ως Chief Operating Officer (CΟO) εταιρείας με την ονομασία OpsCo Holding Limited που παραπέμπει στην εταιρεία OpsCo Holding η οποία, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, είναι το εταιρικό σχήμα με έδρα το Λουξεμβούργο που ελέγχεται από τους ομολογιούχους-πιστωτές και στο οποίο πέρασαν περιουσιακά στοιχεία (εμπορικές συμβάσεις κ.λπ.) της πολύπαθης εταιρείας. Δηλαδή ο κατηγορούμενος στην Ελλάδα, πρώην συνεργάτης του Μπεγιέτη, του ανθρώπου που εμπιστευόταν όσον κανέναν άλλο ο Κουτσολιούτσος για τις αμαρτωλές οικονομικές δραστηριότητές του στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, συνεχίζει να έχει επιχειρηματική δράση στην Ασία και μάλιστα εις βάρος της Folli Follie.

Η OpsCo Holding Limited εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί τον Οκτώβριο του 2020 και έχει δηλώσει ως έδρα κτίριο στην περιοχή Kwai Chung του Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα στο ίδιο κτίριο εμφανίζεται να έχει έδρα και δεύτερη εταιρεία, η OpsCo (Links) Holding Limited που ιδρύθηκε το 2022 και παραπέμπει στη Links of London, εταιρεία κοσμημάτων και αξεσουάρ την οποία είχε εξαγοράσει η Folli Follie και τελικά έκλεισε όλα της καταστήματα, με εξαίρεση δύο στην Ελλάδα. Η προσπάθεια σύνδεσης με την FFG είναι εμφανής και προκαλεί σειρά συνειρμών.

Σημειώνεται ότι όλα τα καταστήματα ανά τον κόσμο της Links of London έκλεισαν και ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ μπήκε διαχειριστής, με πολλούς εργαζομένους μάλιστα να μην παίρνουν ποτέ τα δεδουλευμένα τους. Σήμερα λοιπόν, και παρότι η ελληνική Folli Follie έχει τα δικαιώματα της Links, σαν να μην τρέχει τίποτα, πρώην συνεργάτες των Κουτσολιούτσων λειτουργούν καταστήματα με την επωνυμία Links στο Χονγκ Κονγκ πουλώντας προϊόντα τα οποία, το πιθανότερο, ξέμειναν μετά το ασιατικό λουκέτο. Πέραν κάθε αμφιβολίας, το κατάστημα Links σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της ασιατικής μεγαλούπολης, την Pedder Street στο Central District, έχει σε πρώτο πλάνο την επωνυμία και μάλιστα διαφημίζει τις προωθητικές ενέργειές του στο Facebook.

Η ίδια εικόνα και στην Ιαπωνία, την αγαπημένη χώρα του Δ. Κουτσολιούτσου, όπου έκανε τα πρώτα βήματα επέκτασης της αλυσίδας στην Ασία και μάλιστα το 2009 πήρε το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στην προαγωγή των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας (sic). Στο Τόκιο εμφανιζόταν να λειτουργεί κατάστημα με την επωνυμία Folli Follie παρότι πλέον δεν υπάρχουν ασιατικές δραστηριότητες της εταιρείας.
follie_follie___1_
H Μαρία-Ολυμπία με τα αδέλφια της και την Πόπι Ντελεβίν

Η διαχρονική απάτη

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια απάτη που έτρεχε για 17 χρόνια και ίσως να μην αποκαλυπτόταν εάν δεν υπήρχε το περίφημο report του QCM. Η PwC, που υλοποίησε διαχειριστικό έλεγχο για το εύρος της λογιστικής απάτης που κατηγορούνται πως ενορχήστρωσαν οι Κουτσολιούτσοι και οι συνεργάτες τους, εντόπισε τα πρώτα σημάδια παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας πίσω στο 2001, αναφέροντας πως χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικοί μέθοδοι. Η πρώτη περίοδος ξεκίνησε από το 2001, κράτησε έως το 2013, γνωστή ως το «γύρω-γύρω όλοι», και την αποκάλυψε η Α&Μ. Παράλληλα με την πρώτη μέθοδο, από το 2006 έως το 2015 έτρεχε μια δεύτερη μέθοδος λογιστικής καταχώρησης εικονικών πωλήσεων σε εικονικούς πελάτες, χρησιμοποιώντας εταιρείες ελεγχόμενες από στελέχη του ομίλου FF. Το 2015 οι μέθοδοι αυτές έπαψαν να χρησιμοποιούνται και στις αρχές του 2016 εμφανίστηκε μια τρίτη μέθοδος κατά την οποία εταιρείες του ομίλου πραγματοποιούσαν εικονικές πωλήσεις σε έναν μοναδικό εικονικό προμηθευτή. Ολα αυτά έχουν καταγραφεί, ωστόσο η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ακόμη αναμένεται...

Για τρίτη φορά αρχίζει η δίκη

Μετά από δύο αναβολές ξεκινά και πάλι η εκδίκαση της πολύπαθης και πολύκροτης υπόθεσης της Folli Follie ■ Ελπίδες ότι αυτή τη φορά οι κατηγορούμενοι οι οποίοι είχαν βρεθεί εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης
του 18μηνου, θα λογοδοτήσουν για τη μεγάλη οικονομική απάτη
που εξέθεσε τη χώρα
follie_follie_in
Οι βασικοί κατηγορούμενοι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους πέρυσι τον Μάρτιο, γιατί είχε λήξει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη. Ο πατέρας Κουτσολιούτσος είχε εμφανιστεί την προηγούμενη φορά στο δικαστήριο καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι

Οταν τον περασμένο Ιανουάριο αναμενόταν να ανοίξει εκ νέου η αυλαία της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της Folli Follie, κανείς δεν περίμενε πως οι πρωταγωνιστές της ζοφερής αυτής δικογραφίας, ήτοι τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσουλιούτσου και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, δεν θα λογοδοτούσαν ούτε και αυτή τη φορά στη Δικαιοσύνη για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απάτη, πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση της αγοράς κ.ά.

Σε λίγες ημέρες, όμως, και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, η δίκη για το τεράστιο αυτό οικονομικό σκάνδαλο που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς και ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ασφαλιστικούς φορείς, κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκτός νέου απροόπτου! Το μείζον ζήτημα της στοχευμένης αποχής των δικηγόρων από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους της υπόθεσης να παρασταθούν στο ακροατήριο την ερχόμενη Πέμπτη.
Η εκδίκαση της υπόθεσης της Folli Follie έχει περάσει από 40 κύματα, γεγονός που μάλλον ευνόησε τους δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή της εταιρείας, και τον γιο του Τζώρτζη, καθώς αμφότεροι βρέθηκαν εκτός φυλακής.

H αποχή των δικηγόρων

Αρχικά η σχετική δικογραφία είχε εισαχθεί στο δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2022 και η δίκη είχε ξεκινήσει κανονικά. Ωστόσο, ενώ η ακροαματική διαδικασία βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων, η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον περασμένο Ιούνιο. Τα μέλη του δικαστηρίου με απόφαση που είχαν εκφωνήσει τότε από έδρας απέδιδαν ευθύνες για το φιάσκο στους δικηγόρους, οι οποίοι απείχαν (και συνεχίζουν να απέχουν μέχρι σήμερα) στοχευμένα από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό. Μάλιστα, οι δικαστές είχαν προειδοποιήσει επίσης και για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προς των ευθυνών τους τον Δικηγορικό Σύλλογο, επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Μετά την αναβολή της δίκης, όλοι περίμεναν -και κυρίως όσοι ζημιώθηκαν από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» της Folli Follie, ανάμεσά τους και πολλοί μικρομέτοχοι- ότι η δίκη θα ξεκινούσε έστω τον περασμένο Ιούνιο. Oύτε και τότε, όμως, η ακροαματική διαδικασία άρχισε παρότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε χορηγήσει άδεια στα μέλη του να παρασταθούν στο δικαστήριο. Η αιτία για το νέο «πάγωμα» της δίκης για τις 14 Σεπτεμβρίου ήταν ένα σοβαρό κώλυμα μέλους της έδρας.
korydallos___2_
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος

Ωστόσο, τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του Τζώρτζης στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, κι ενώ δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη για πρώτη φορά η δίκη τους, είχαν αποφυλακιστεί με απόφαση του δικαστηρίου. Η εν λόγω απόφαση ήταν τότε μονόδρομος για τους δικαστές, καθώς έληγε το 18μηνο της προφυλάκισης των δυο κατηγορουμένων και η δίκη τους σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Η εκδίκαση, που πλέον όλοι αναμένουν να διεξαχθεί κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη, αφορά την «καρδιά» του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου με τους πλαστούς ισολογισμούς της εταιρείας σε Ευρώπη και Ασία. Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης και ακόμη επτά πρόσωπα, κατά περίπτωση, θα δικαστούν για τα εξής κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η δικογραφία

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει -τουλάχιστον- από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα όργιο πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους η θυγατρική στην Κίνα παρουσίαζε επί σειρά ετών εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και τραπεζικά υπόλοιπα σε εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα.

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στην Κίνα και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ετσι, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατάφερναν να καταρτίζουν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει τους σε τρίτους».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του Καίτη, ο γιος του Τζώρτζης και πέντε συνεργάτες τους, πρώην μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, είχαν χάσει τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακύρωση προστίμων ύψους 3,3 εκατ. ευρώ τα οποία τους επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς με διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη μετοχή της Folli Follie.

Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακίστηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος του Blue Horizon για τη δολοφονία του Αντώνη

Πώς οι έφηβοι έγιναν λάτρεις της ακριβής κατανάλωσης - Οι 10 μάρκες που έγιναν σύμβολα

Βίντεο: Σε 18 μέτρα ύψος έφτασαν τα νερά στην κοιλάδα των Τεμπών - Σχεδόν κάλυψαν την κρεμαστή γέφυρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης