Η δικογραφία για «Σαράφη»: «Αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, την πατήσαμε»

Η δικογραφία για «Σαράφη»: «Αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, την πατήσαμε»

Προφυλακίστηκε το Σάββατο ο απατεώνας που τον έκαναν κουκουλοφόρο μάρτυρα στη Novartis - Πώς έστησε το κόλπο εξαπάτησης επιχειρηματιών, τάζοντας δάνεια από το Ντουμπάι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
destebasidis
Hταν αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν στα υψηλά κλιμάκια της Ασφάλειας έφθασε μια πληροφορία για έναν 60χρονο, γνωστό πρόσωπο της αγοράς, ότι εμπλέκεται σε μια περίεργη οργάνωση που εξαπατά επιχειρηματίες, υποσχόμενη δάνεια εκατομμυρίων από το Ντουμπάι. Ψάχνοντας την υπόθεση οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πέφτουν, δύο μήνες αργότερα, πάνω στον μεγάλο αρχηγό και αμέσως σημαίνει συναγερμός. Και αυτό γιατί το «big boss», ο άνθρωπος που σκαρφίστηκε το colpo grosso με την κωδική ονομασία ZAHRAT, είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε απασχολήσει έντονα την πολιτική σκηνή.

Πρόκειται για τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, τον «Μάξιμο Σαράφη» της Novartis. Τον προστατευόμενο μάρτυρα, πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της φαρμακοβιομηχανίας που με τις καταθέσεις του δημιούργησε αυτό που αποκαλέστηκε ως «η σκευωρία του αιώνα». Μάλιστα, δεν αποκλείεται όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της απάτης να ήταν ήδη στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ενδεχομένως να φυλασσόταν ακόμη και από αστυνομικούς.

«Τα μέλη της οργάνωσης, ως έμπειροι άνθρωποι της αγοράς, όπως φανέρωναν και τα πλούσια βιογραφικά τους, “αφουγκράστηκαν” την ανάγκη εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων για άμεση χρηματοδότηση, προς κάλυψη των πιεστικών αναγκών τους και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
img_6125_resize
Προφυλακίστηκε το Σάββατο ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» της υπόθεσης Novartis υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε «από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας» που εμπλέκονταν στην υπόθεση

Η δυσχερής διεθνής οικονομική συγκυρία (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος) καθήλωσε οικονομικά πλήθος επιχειρήσεων, με συνέπεια την εκμηδένιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και ακόλουθα την αδυναμία χρηματοδότησης από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ρόλο του “σωτήρα-χρηματοδότη” ανέλαβαν να διαδραματίσουν οι Δεστεμπασίδης και οι δύο συνεργάτες του μέσω της ανύπαρκτης εταιρίας ZAHRAT COMMERCIAL BROKERS LLC, με έδρα το Αμπου Ντάμπι», αναφέρεται στο διαβιβαστικό του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» και υπογραμμίζεται πως «Ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτιζε ο Δεστεμπασίδης, άτομο με χρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία ως σύμβουλος επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, επενδύσεων κ.λπ., εμφανιζόμενος ως υπεύθυνος της εταιρείας FD CONNECT με έδρα το Μέγαρο Παλλάδος στο κέντρο της Αθήνας.

Μέσω του ευρέος κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες στα πρόσωπα συνήθως ιδιοκτητών επιχειρήσεων οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης. Τους παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους από τα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΑΕ απευθείας ή με μεσιτεία της ZAHRAT, την οποία παρουσιαζόταν να εκπροσωπεί στην Ελλάδα».

Επτά γνωστοί επιχειρηματίες μέχρι στιγμής πιστοποιήθηκαν ότι έπεσαν θύματα της «ομάδας του Σαράφη», χάνοντας περισσότερες από 800.000 ευρώ. Μήνυση έχει καταθέσει εδώ και μήνες η διαχειρίστρια του ξενοδοχείου στη Συγγρού που πριν από τρία χρόνια καταστράφηκε από εμπρησμό και από την οποία ο Δεστεμπασίδης απέσπασε168.150 ευρώ. Από επιχειρηματία της Πρέβεζας που δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες άρπαξαν 100.000 ευρώ. Θύμα έπεσε και ανώνυμη εταιρεία από τον χώρο της επισκευής και συντήρησης αεροπορικού και ναυτικού εξοπλισμού που έχασε 30.000 ευρώ και ήταν να καταβάλει μέσα στις επόμενες ημέρες άλλες 110.000 ευρώ στην οργάνωση.

Από ιδιοκτήτη τυροκομείου στην Κρήτη ο «Σαράφης» και η παρέα του απέσπασαν συνολικά 142.060 ευρώ. Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο κατασκευής λογισμικών τυχερών παιχνιδιών υπέστη ζημιά 220.521 ευρώ και ήταν έτοιμη να καταβάλει άλλες 80.000 ευρώ για να δανειοδοτηθεί μέσω της ZAHRAT. Γνωστή εταιρεία στον χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε φορείς υγείας απώλεσε 25.500 ευρώ και γλίτωσε την τελευταία στιγμή άλλες 75.150 ευρώ, ενώ επιχείρηση πλήρωσε 122.350 ευρώ και ήταν ήδη έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει 177.550 ευρώ. Εκτιμάται δε ότι η ομάδα του Φιλίστορος Δεστεμπασίδη έχει «δαγκώσει» άλλους είκοσι επιχειρηματίες.

Το κόλπο

Στην ομάδα που έφτιαξε ο «Σαράφης» επέλεξε ως συνεργάτες έναν 63χρονο ο οποίος παρουσιαζόταν ως αυθεντία σε θέματα Εμιράτων, έλεγε στα θύματα ότι ζούσε πολλά χρόνια στο Ντουμπάι και ότι η σύζυγός του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία που έφτιαξαν, τη ZAHRAT. Ο άλλος συνεργάτης του, ένας 66χρονος, είχε αναλάβει τον ρόλο του πλαστογράφου και όλοι μαζί προσέλαβαν και τρεις Ινδούς που ζούσαν στο Ντουμπάι και εμφανίζονταν σε Skype και τηλέφωνα ως στελέχη της ψεύτικης εταιρείας που οι ίδιοι έστησαν.

Κλείσιμο
«Το κέρδος της εγκληματικής δραστηριότητας συνίστατο κυρίως στην είσπραξη, από τα θύματα, της αμοιβής του Δεστεμπασίδη, άμεσου εκπροσώπου της υποτιθέμενης ZAHRAT στην ελληνική επικράτεια, καθώς και των χρηματικών ποσών που απαιτούνταν για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς την αρμόδια αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Φυσικά, κατά την “επαγγελματική συνεργασία ZAHRAT - θυμάτων προέκυπταν και άλλα διαχειριστικά έξοδα για τους τελευταίους». Οπως τους έλεγε ο 50χρονος «Μάξιμος Σαράφης», η δανειοδότηση θα γινόταν με τη μορφή χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων μόνο άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και η αμοιβή του θα αντιστοιχούσε στο 4% έως 8% του ποσού που θα έπαιρναν. Φυσικά η προκαταβολή του θα ήταν περίπου 100.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις. Η μία αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης και η άλλη μετά την -δήθεν- προέγκριση του δανείου από τη ZAHRAT.

Για να πείθουν τα θύματά τους, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «Ανέπτυξαν έναν εντυπωσιακό μηχανισμό ο οποίος περιελάμβανε: δημιουργία ιστοσελίδων, λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, στήσιμο εταιρειών ασφάλισης δανείων με έδρα τα ΗΑΕ, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα Εμιράτα, κατάρτιση πλαστών εγγράφων υπαρκτών ή μη Αρχών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας, αλληλογραφία με υποτιθέμενα στελέχη της ZAHRAT ή αλλοδαπών στελεχών τραπεζών, τηλεφωνικές διασκέψεις με αλλοδαπούς-υποτιθέμενα στελέχη της ZAHRAT στο Aμπου Ντάμπι στην αγγλική γλώσσα και άλλες ευρηματικές ενέργειες».

Και όταν τα θύματα άρχισαν να διαμαρτύρονται γιατί ενώ είχαν πληρώσει στον 50χρονο την προμήθεια, τους φόρους, την ασφάλεια κ.λπ., τα χρήματα του δανείου δεν έμπαιναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αντιμετωπίζονταν με συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης. Οπως τους έλεγαν, η δανειοδότηση-χρηματοδότησή τους θα λάμβανε χώρα μέσω ομολόγου (bond) ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειριζόταν η ZAHRAT και θα διαμοιραζόταν σε ομάδα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η δική τους. Η δικαιολογία ήταν πως η εν λόγω χρηματομεσιτική εταιρεία διαχειριζόταν αποκλειστικά τέτοιου επιπέδου ποσά και ο μοναδικός τρόπος να χρηματοδοτηθούν ήταν να συμμετέχουν σε ομάδα επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση πάγωσε -τους έλεγαν- γιατί κάποια από τις επιχειρήσεις της ομάδας δεν είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, με συνέπεια την αδυναμία χρηματοδότησης όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων. Υπήρχε βέβαια και διέξοδος, όπως τους έλεγαν, αν έδιναν ακόμα 25.000 ευρώ προκειμένου να λαδώσουν και η δική τους επιχείρηση να πάρει προτεραιότητα στην εξέταση του δανείου τους!

Τα κόλπα τους δεν είχαν τελειωμό, καθώς όταν άρπαζαν και τα 25.000 ευρώ και η ιστορία έφτανε στο τελικό της στάδιο, αφού με πλαστά έγγραφα τους έλεγαν πως η δανειοδότηση πλέον έχει εγκριθεί, τα εμβάσματα έχουν δρομολογηθεί, αλλά τα χρήματα δεν εμφανίζονται στους λογαριασμούς των θυμάτων τους γιατί δήθεν αρνείται η Deutsche Bank ως ενδιάμεσος ευρωπαϊκός σταθμός των χρημάτων του δανείου και του ελεγκτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών να δεχτεί τη μεταφορά των ποσών από τις τράπεζες των Εμιράτων σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση οι κατηγορούμενοι είχαν τη λύση. Επρεπε τα θύματα να ανοίξουν λογαριασμό στα ΗΑΕ ή στη Λιθουανία, δίνοντας στην οργάνωση άλλα 55.200 ευρώ! Οι δανειολήπτες, προκειμένου να πάρουν τα 10 έως 15 εκατομμύρια, παρασύρονταν και κατέβαλλαν και τα υπόλοιπα χρήματα.
Οι διάλογοι

Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο στο οποίο αποτυπώνονται τηλεφωνικές συνομιλίες του Δεστεμπασίδη με πρόσωπα που γνώριζαν την κατάσταση. Οτι, δηλαδή, η εταιρεία ZAHRAT είναι ανύπαρκτη και όλη η ιστορία μια μεγάλη απάτη. Συγκεκριμένα το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου του 2022, ο 50χρονος καλεί μια γυναίκα από το φιλικό του περιβάλλον που την αποκαλεί «Λίτσα». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις σελίδες 14 και 15 του διαβιβαστικού της δικογραφίας: «Η επίμαχη συνομιλία αποτελεί μία από τις ιδιαίτερα ενοχοποιητικές που αφορούν την υπόθεση καθώς οι κατηγορούμενοι απέφευγαν εσκεμμένα να μιλήσουν ανοικτά στα τηλέφωνα τους για παραμέτρους αυτής, πλην όμως αποτελεί απόδειξη γνώσης του Δεστεμπασίδη περί της ανυπαρξίας της ZAHRAT και των “ευεργετικών” υπηρεσιών της.
- Δεστεμπασίδης: Και πιστεύω τώρα, και τα λεφτά θα ’ρθουν. Αν δεν ήταν δύσκολες μέρες, θα είχα πάρει πολλά λεφτά.
- Λίτσα: Ναι, ναι, και αυτά κάτω στην Αραβία.
- Δεστεμπασίδης: Και στην Αραβία, ναι.
- Λίτσα: Κάτω ρε, στο Ντουμπάι.
- Δεστεμπασίδης: Ευτυχώς, ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι, αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κάνα-δυο προκαταβολές.
- Λίτσα: Ναι.
- Δεστεμπασίδης: Για να έχω ρευστότητα, γιατί αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, τη γαμήσαμε.
- Λίτσα: Οχι, δεν το ξέρουν οι άλλοι.
- Δεστεμπασίδης: Δεν το ξέρουν, όχι… Θα τους πω…
- Λίτσα: Οχι βέβαια. Εχω βάλει τα (ακατάληπτο) ρε…
- Δεστεμπασίδης: Μπράβο, αυτό…
- Λίτσα: Εχω βάλει τα… (ακατάληπτπο), ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
- Δεστεμπασίδης: Αυτό.».

Η κατάθεση της ξενοδόχου

Από τα επτά μέχρι τώρα διαπιστωμένα θύματα του «Μάξιμου Σαράφη», η μόνη που έχει καταθέσει μήνυση είναι η ιδιοκτήτρια αλυσίδας ξενοδοχείου στην Αθήνα. Πρόκειται για την επιχειρηματική οικογένεια που πρωταγωνίστησε σε ένα περίεργο συμβάν στις 5 Δεκεμβρίου του 2019. Τότε η πυρκαγιά που ξέσπασε προκάλεσε τον τραυματισμό τριών πελατών του ξενοδοχείου -ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στην Εντατική- και την έρευνα του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Από την πρώτη στιγμή τα στοιχεία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο έδειχναν εμπρησμό, το δικαστήριο πρωτόδικα έκρινε ενόχους τους διαχειριστές του πολυτελούς καταλύματος επιβάλλοντας ποινή 9 χρόνων κάθειρξης στον καθένα και 35.000 ευρώ χρηματική εγγύηση, με τους κατηγορουμένους να ασκούν έφεση.

Στην κατάθεση που έδωσε το μεσημέρι της 10ης Ιανουαρίου του 2023 η 55χρονη διαχειρίστρια ανέφερε ότι η συνολική ζημιά τους ανέρχεται στο ποσό των 168.150 ευρώ και τόνισε: «Η οικογένειά μου διαχειρίζεται από χρόνια τον συγκεκριμένο όμιλο ξενοδοχείων. Την παρούσα χρονική στιγμή εκπροσωπείται νόμιμα από την κόρη μου. Εγώ, παρότι δεν κατέχω συγκεκριμένο τίτλο στην εταιρεία, ασχολούμαι ενεργά με τη διαχείριση των ξενοδοχείων κατά το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου.

Για την υπόθεση εξαπάτησης της εταιρείας μας έχει υποβληθεί μήνυση για κακουργηματική απάτη και πλαστογραφία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από 28 Απριλίου του 2022 εις βάρος του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη. Στην υπόθεση αυτή, προτού η κόρη μου έρθει σε επαφή με τον εγκαλούμενο για την προσχηματική δανειοδότηση, εγώ είχα προχωρήσει σε συζητήσεις μαζί του από τον Μάιο του 2021, μέσω του (αναφέρει τον 60χρονο από τον οποίο ξεκίνησαν οι έρευνες της Ασφάλειας), ο οποίος μου συστήθηκε τότε ως σύμβουλος επιχειρήσεων και τον (αναφέρει συγκεκριμένο όνομα) που μου συστήθηκε ως διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η οικογενειακή επιχείρηση βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη για χρηματοδότηση και οι δύο αυτοί άνδρες με διαβεβαίωναν ότι συνεργάζονταν στενά με τον Δεστεμπασίδη και είχαν προσωπική γνώση και ιδία αντίληψη περιπτώσεων ιδιαίτερα υψηλής δανειοδότησης που ευοδώθηκαν σε ιδιαιτέρως μικρό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο λειτούργησε άκρως δελεαστικά για εμάς δεδομένου του αδιεξόδου επιλογών το οποίο αντιμετώπιζε η εταιρεία μας. Πέραν της ασκηθείσας πειθούς και των πλαστογραφημένων και μη εγκύρων εγγράφων που μετέρχετο ο Δεστεμπασίδης για τον σκοπό αυτό, μου προσκόμιζε μικρά αναλώσιμα δώρα και μου επεδείκνυε φωτογραφίες από τα ταξίδια του στο Ντουμπάι, μπροστά σε εντυπωσιακή κτίρια και δίπλα σε σημαίνοντα -όπως μου εξηγούσε- πρόσωπα, ισχυριζόμενος ότι έκανε παν δυνατό για να τελεσφορήσει το δάνειο και προσπαθώντας προφανώς να καθησυχάσει την προσμονή μας γι’ αυτό».

Τι υποστηρίζει ο «Σαράφης»

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης παρουσιάστηκε στον ανακριτή χωρίς καν να έχει απολογητικό υπόμνημα. Δήλωσε αθώος, θύμα και ο ίδιος του κυκλώματος. Ωστόσο δεν έπεισε και το Σάββατο κρίθηκε προφυλακιστέος. Υποστήριξε πως, είχε «προσληφθεί» από τους δύο συγκατηγορούμενούς του για να βρίσκει απλά πελάτες, χωρίς να ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτό.

Μέσω του συνηγόρου του, Κωνσταντίνου Γώγου, υποστηρίζει: «Είμαι 25 χρόνια στην αγορά, είτε ως υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών είτε ως διαχειριστής εταιρειών επενδύσεων και επικοινωνίας και η πορεία μου διακρίνεται για τη φερεγγυότητα και την αποτελεσματικότητά μου. Ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει την προσωπική μου ηθική και την επαγγελματική μου αξιοσύνη. Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα».

Οι δύο συγκατηγορούμενοί του αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε F-4 στη θάλασσα νότια της Ανδραβίδας - Αναζητούνται οι δύο ιπτάμενοι

Έκρηξη σε τζαμί στο Πακιστάν - Φόβοι για πολλά θύματα

Παντρεύτηκε ο Μαρκ Άντονι με την 23χρονη Νάντια Φερέιρα - Κουμπάρος ο Ντέιβιντ Μπέκαμ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης