Θεσσαλονίκη: «Δεν ήξεραν ότι συμμετέχουν σε παράνομη υιοθεσία», λέει ο δικηγόρος των υποψήφιων γονέων

Θεσσαλονίκη: «Δεν ήξεραν ότι συμμετέχουν σε παράνομη υιοθεσία», λέει ο δικηγόρος των υποψήφιων γονέων

Αρνούνται τις κατηγορίες που τους βαραίνουν και αφορούν την απόπειρα παράνομης υιοθεσίας οι βιολογικοί γονείς -  Το χρονικό της υπόθεσης

paranomiiothesia
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι για την απόπειρα παράνομης υιοθεσίας νεογέννητου που αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά πέντε άτομα οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρα στην ανακρίτρια για να απολογηθούν. Πρόκειται για τον 37χρονο βιολογικό πατέρα, την 38χρονη μητέρα, το ζευγάρι των φερόμενων υποψήφιων γονιών και έναν δικηγόρο που κατηγορούνται για την υπόθεση. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ στον δικηγόρο, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργηματική κατηγορία, ενώ οι υπόλοιποι διώκονται για την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος.


Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι


Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους βαραίνουν και αφορούν την απόπειρα παράνομης υιοθεσίας. Όπως ανέφερε ο συνήγορος του 61χρονου κατηγορούμενου δικηγόρου, Λάζαρος Μηνασίδης, ο εντολέας του υποστήριξε ότι δεν έχει ουδεμία εμπλοκή με την υπόθεση και η παρουσία του ήταν μόνο για την διερμηνεία που είχε αναλάβει καθώς γνώριζε την Βουλγαρική γλώσσα και κάποιον από τους εμπλεκόμενους.

«Αποδεδειγμένα δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με υπόθεση που να είχε οικονομικό όφελος και κατόπιν τούτου, θεωρώ ότι στο δικαστήριο – αν όχι πιο μπροστά – θα πέσει αυτή η κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα», τόνισε. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος δικηγόρος, στα 36 χρόνια που ασκεί το επάγγελμα, ασχολήθηκε συνολικά με έξι υποθέσεις υιοθεσιών από τις οποίες οι τρεις αφορούσαν ενηλίκους και οι άλλες τρεις δεν είχαν καμία σχέση με παράνομη συναλλαγή.

Ο συνήγορος των βιολογικών γονέων, Βασίλης Παπαβασιλείου, ανέφερε ότι οι εντολείς του κατέληξαν να βρίσκονται στην Ελλάδα για μη σχετιζόμενο λόγο με την αποδοθείσα κατηγορία και ότι δεν είχαν ουδεμία επαφή, ούτε προέβησαν σε κάποια ενέργεια που να φανερώνει πρόθεση για ενδεχόμενη υιοθεσία του νεογέννητου αγοριού τους που σήμερα είναι 9 μηνών.

«Όλα αυτά τα μελέτησαν επισταμένως η πολύπειρη ανακρίτρια του 5ου τακτικού τμήματος μαζί με τον εισαγγελέα και κατέληξαν στην εκπεφρασμένη θέση μας ότι θα πρέπει αν αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς οι πράξεις τους περιορίστηκαν στην πλημμεληματική τους μορφή και κρίθηκε – στο παρόν στάδιο – ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, ικανές για να τους επιβληθεί κάποιο περιοριστικό μέτρο», ανέφερε.


Ο κ. Παπαβασιλείου υποστήριξε ότι οι εντολείς του δεν έλαβαν ποτέ χρήματα, ούτε τους υποσχέθηκε κάποιος οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή. Επίσης, τόνισε ότι δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή με τους υποψήφιους γονείς, ωστόσο είχαν συναντηθεί τυχαία – χωρίς να συνομιλήσουν - στο ληξιαρχείο, όταν μετέβησαν για να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού τους. «Με την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και την άμεση επέμβαση των αστυνομικών, απετράπη η παράνομη υιοθεσία για την οποία κατηγορούνται», σημείωσε.


«Δεν ήξεραν ότι συμμετέχουν σε παράνομη υιοθεσία»

Ο Γιώργος Κυρίτσης, συνήγορος υπεράσπισης των δύο φερόμενων υποψήφιων γονέων, χαρακτήρισε την υπόθεση «τραγική» καθώς το ζευγάρι, όπως είπε, προσπαθεί από το 2017 να υιοθετήσει ένα παιδί μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο δεν έγινε. Το πάθος και το άγχος που είχαν να προλάβουν να αποκτήσουν ένα παιδί πριν από την ηλικία των 50 ετών που σταματάει εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε διαδικασία βάση νόμου, τους οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουν σε ιδιωτική υιοθεσία, με συγκεκριμένες συμβουλές και καθοδήγηση και πιστεύοντας ότι συμμετέχουν σε μία νόμιμη διαδικασία, υποστήριξε.


«Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα αποδειχθεί ότι οι εντολείς μου δεν γνώριζαν πως πίσω από την όλη οργάνωση και το σχέδιο, υπήρχε μία παράνομη διαδικασία. Πιστεύαν ότι όποια χρήματα έδωσαν, ήταν για έξοδα τα οποία θα γίνονταν μέχρι την ημέρα που θα έπαιρναν το παιδί τους. Δεν υπήρξε καμία επαφή του ζευγαριού με τους βιολογικούς γονείς. Η επαφή γινόταν μέσα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο οποίος είναι και συγκατηγορούμενος. Τους δήλωσε ότι είναι μία πολύτεκνη πολύ φτωχή οικογένεια από την Βουλγαρία και ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναθρέψουν το παιδί. Δηλαδή ότι οι ίδιοι το είχαν προγραμματισμένο το παιδί αυτό να δοθεί για υιοθεσία. Καμία όμως συζήτηση δεν έγινε, είτε με τους βιολογικούς γονείς, είτε με τους διαμεσολαβητές, ότι θα χρειάζονταν χρήματα για να ικανοποιηθεί το ζευγάρι. Εμφανίστηκαν ως έξοδα για ανάγκες που χρειάζονταν για τις διαδικασίες, για να μπορέσει η μητέρα να έρθει με ασφάλεια στην Ελλάδα, να μπορεί η μητέρα με ασφάλεια να τεκνοποιήσει, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς ήταν ανασφάλιστη, έξοδα του παιδιού κλπ. Άρα, θεωρούσαν ότι αυτά τα χρήματα που έδωσαν ως προκαταβολή ήταν για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες κατά κύριο λόγο για το παιδί για να είναι καλυμμένο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών», ανέφερε.


Το χρονικό της υπόθεσης


Κλείσιμο
Οι τέσσερεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση που εξιχνιάστηκε την Παρασκευή, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του ανακριτή με την απολογία τους να διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Το Σάββατο ο εισαγγελέας τους απηύθυνε κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, παράνομη μεσολάβηση σε υιοθεσία, απόπειρα παράδοσης παιδιού για υιοθεσία και παράβαση των διαδικασιών υιοθεσίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και δύο ακόμα ταυτοποιήθηκαν, στο πλαίσιο διερεύνησης για παράνομη παράδοση παιδιού σε υιοθεσία. Πρόκειται για έναν δικηγόρο 61 ετών, ένα αντρόγυνο 49 και 47 ετών και τρεις αλλοδαπούς, ένα ζευγάρι 38, 37 και έναν άντρα 58 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται κατά περίσταση δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις σχετικά με υιοθεσία ανηλίκου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αντρόγυνο απευθύνθηκε στον δικηγόρο προκειμένου να μεσολαβήσει για να υιοθετήσουν παιδί χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να υιοθετήσουν παιδί το οποίο γέννησε η 38χρονη αλλοδαπή στις 12-06-2022 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον 37χρονο σύντροφο της, έναντι του χρηματικό ποσού των 17.000-19.000 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, μέχρι τις 17-06-2022 το αντρόγυνο είχε καταβάλει χρηματικό ποσό 1435 ευρώ για έξοδα τοκετού-νοσηλείας και έξοδα των μεσολαβητών.

Από το σύνολο της έρευνας προέκυψε ότι ο δικηγόρος από κοινού με τον 58χρονο αλλοδαπό που αναζητείται, είχαν οργανωθεί προκειμένου να μεσολαβήσουν παράνομα στην υιοθεσία του παιδιού, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις μεσολαβήσεων. Σημειώνεται ότι σε βάρος του 58χρονου έχει σχηματισθεί και στο παρελθόν δικογραφία για παρόμοια αδικήματα.





Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τον καύσωνα: Έρχονται 40άρια από την Τετάρτη

Θύμιος Μπουγάς: «Θέλω να πω ένα “ευχαριστώ” σε όλους, δεν έφυγα ποτέ από τον Πύργο»

Επιδοτήσεις - Αντικατάσταση συσκευών: Πώς υπολογίζεται το εισοδηματικό κριτήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης