Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για την παράνομη υιοθεσία - «Δεν πίστευαν ότι το αγοράζουν» λέει ο δικηγόρος

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για την παράνομη υιοθεσία - «Δεν πίστευαν ότι το αγοράζουν» λέει ο δικηγόρος

Ο δικηγόρος του ζευγαριού μιλά στο protothema.gr για την αγωνία τους να υιοθετήσουν ένα παιδί, την οποία εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι για να βγάλουν χρήματα - Το χρονικό της υπόθεσης στη Θεσσαλονίκη 

IMG_20220620_125356
Τον ισχυρισμό ότι κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν την αγωνίας τους να αποκτήσουν επιτέλους ένα παιδί, επικαλείται στο protothema.gr, ο δικηγόρος του ζευγαριού που συνελήφθη για την υπόθεση παράνομης υιοθεσίας νεογέννητου στη Θεσσαλονίκη.

Η υπόθεση που είδε το «φως» της δημοσιότητας το πρωί του Σαββάτου, φέρνει στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κυρίτση, την λαχτάρα του ζευγαριού που εκπροσωπεί να υιοθετήσουν ένα παιδί καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν δικό τους.

Οι τέσσερεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση που εξιχνιάστηκε την Παρασκευή, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του ανακριτή και αυτή την ώρα απολογούνται. Το Σάββατο ο εισαγγελέας τους απηύθυνε κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, παράνομη μεσολάβηση σε υιοθεσία, απόπειρα παράδοσης παιδιού για υιοθεσία και παράβαση των διαδικασιών υιοθεσίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και δύο ακόμα ταυτοποιήθηκαν, στο πλαίσιο διερεύνησης για παράνομη παράδοση παιδιού σε υιοθεσία. Πρόκειται για έναν δικηγόρο 61 ετών, ένα αντρόγυνο 49 και 47 ετών και τρεις αλλοδαπούς, ένα ζευγάρι 38, 37 και έναν άντρα 58 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται κατά περίσταση δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις σχετικά με υιοθεσία ανηλίκου.
IMG_20220620_115557_3
 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κυρίτσης στο protothema.gr, το ανδρόγυνο είχε κάνει τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας υιοθεσιών από το 2017 και παρότι δεν τους είχε καλέσει η Υπηρεσία, πίστεψαν ότι συμμετείχαν σε μία νόμιμη διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν επιτέλους να αποκτήσουν το παιδί που θέλανε και ποθούσαν τόσο πολύ. «Πίστευαν ότι τα χρήματα που έδιναν, προορίζονταν για να καλυφτούν δικαστικά έξοδα, όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, έξοδα νοσηλείας, οι γιατροί και το πρώτο χρονικό διάστημα που το νεογέννητο θα έμενα μαζί με την μητέρα του», τόνισε ο δικηγόρος του ζευγαριού, προσθέτοντας ότι συνειδητοποίησαν πως μπαίνουν σε μία παράνομη διαδικασία όταν προέκυψαν διάφορα ζητήματα, τα οποία τους προβλημάτισαν και τελικά αποχώρησαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αντρόγυνο απευθύνθηκε στον δικηγόρο προκειμένου να μεσολαβήσει για να υιοθετήσουν παιδί χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να υιοθετήσουν παιδί το οποίο γέννησε η 38χρονη αλλοδαπή στις 12-06-2022 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον 37χρονο σύντροφο της, έναντι του χρηματικό ποσού των 17.000-19.000 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, μέχρι τις 17-06-2022 το αντρόγυνο είχε καταβάλει χρηματικό ποσό 1435 ευρώ για έξοδα τοκετού-νοσηλείας και έξοδα των μεσολαβητών.

Από το σύνολο της έρευνας προέκυψε ότι ο δικηγόρος από κοινού με τον 58χρονο αλλοδαπό που αναζητείται, είχαν οργανωθεί προκειμένου να μεσολαβήσουν παράνομα στην υιοθεσία του παιδιού, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις μεσολαβήσεων. Σημειώνεται ότι σε βάρος του 58χρονου έχει σχηματισθεί και στο παρελθόν δικογραφία για παρόμοια αδικήματα.
IMG_20220620_125452
 

«Δεν πίστευαν ότι προχωρούν σε ‘αγορά παιδιού’»

«Οι εντολείς μου είχαν γνωστοποιήσει σε πολλούς ανθρώπους, συγγενείς, φίλους κλπ. ότι ήθελαν να υιοθετήσουν ένα παιδί. Τους βρήκαν κάποιοι και τους μίλησαν για έναν γνωστό τους που θα μπορούσε να τους βοηθήσει για να βρουν ένα παιδί για υιοθεσία. Δεν πίστευαν οι ίδιοι ότι κάνουν μία «αγορά παιδιού», γιατί ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθούσαν οι νόμιμες διαδικασίες της δικαστικής οδού. Πιστεύαν ότι το μέρος του συνολικού ποσού που έδωσαν, περίπου 1.400 ευρώ, ήταν για να καλυφθούν κάποια πρώτα έξοδα και στην πορεία που θα προχωρούσε η διαδικασία με την υιοθεσία, θα έδιναν σταδιακά και τα υπόλοιπα χρήματα», ανέφερε στο protothema.gr, ο κ. Κυρίτσης.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού τόνισε ότι πρόκειται για μία κλασική περίπτωση εκμετάλλευσης ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί με τη μέθοδο της υιοθεσίας. Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε ότι «θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν οι διαδικασίες υιοθεσίας, θα πρέπει να βοηθούν τα ζευγάρια τα οποία θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, γιατί με αυτόν τον τρόπο και τις καθυστερήσεις οδηγούνται σε διαδικασίες οι οποίες δεν είναι νόμιμες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης