Στο Δρομοκαΐτειο ο ιερέας που επιτέθηκε με βιτριόλι στους μητροπολίτες

Στο Δρομοκαΐτειο ο ιερέας που επιτέθηκε με βιτριόλι στους μητροπολίτες

Μετά τις πρώτες εξετάσεις αποφασίσθηκε η μεταφορά   του 37χρονου ιερωμένου στο ψυχιατρικό νοσοκομείο για περαιτέρω ψυχιατρική αξιολόγηση

PAPAS_DROMOKAITIO_2
Στο  Δρομοκαΐτειο οδηγήθηκε ο 37χρονος καθαιρεθείς ιερέας που επιτέθηκε με καυστικό υγρό στους μητροπολίτες του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιερέας επικαλέστηκε ψυχιατρικά προβλήματα υγείας και μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο Συγγρού και μετά από εκεί παραπέμφθηκε στο  Δρομοκαΐτειο, όπου έχει μεταφερθεί φρουρούμενος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελία αναμένει τη δικογραφία για να αποφασίσει για το θέμα η άσκηση δίωξης εναντίον του.

Νωρίτερα, για τον πελάτη του, τον ιερέα που σκόρπισε τον τρόμο χθες το απόγευμα όταν ράντισε με καυστικό υγρό μητροπολίτες εντός της Μονής Πετράκη στην Αθήνα, μίλησε ο δικηγόρος, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Δηλώσεις δικηγόρου του ιερέα με το βιτριόλι 24/06/2021


Κλείσιμο
Όπως είπε,  «ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι ψυχιατρικά ασθενής». 

Ο κ. Θεοδωρόπουλος συνέχισε λέγοντας πως η άδικη πράξη που τέλεσε «κατά το άρθρο 34 αίρει τον καταλογισμό. Έχουμε να κάνουμε με ψυχικά ασθενή που προσπάθησε πριν 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του. Παίρνει βαριά καταθλιπτικά χάπια. Θα ζητήσουμε ψυχιατρική πραγνατογνωμοσύνη. Αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του ότι είναι άρρωστος ψυχιατρικά θα παραιτηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο συνήγορος του ιερωμένου είπε πως «ζητάμε εκ των προτέρων συγγνώμη από τα θύματα. Μου είπε ότι πλήρωσε τη "χημική ουσία" έναντι 40 ευρώ από το ίντερνετ».

Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο. Σημειώνεται, τέλος, ότι την υπόθεση ανέλαβε πλέον η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Στον εισαγγελέα πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα ο 37χρονος ιερέας που έριξε καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες και σε έναν αστυνομικό, ο οποίος έσπευσε να τους βοηθήσει, κατά την διάρκεια του Συνοδικού Δικαστηρίου, χθες, στη Μονή Πετράκη. Όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Κοινοτάρχης Βέροιας: Βρήκαμε στο σπίτι που έμενε σύριγγες - ναρκωτικά

Την ίδια ώρα, για το προφίλ του 37χρονου που επιτέθηκε σε Μητροπολίτες στην Μονή Πετράκη καθώς και την συμπεριφορά που είχε ήταν ιερέας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας μίλησε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της κοινότητας, Σπύρος Κωτσιαντής.

Όπως εξήγησε ο 37χρονος πήγε στην ενορία του χωριού όταν συνταξιοδοτήθηκε ο προηγούμενος. «Κάθισε ενάμιση χρόνο αλλά άρχισε να αποκαλύπτεται ότι έχει κάποια προβλήματα πχ δανειζόταν χρήματα από ηλικιωμένους του χωριού και δεν τα επέστρεφε, οι παρέες του φαίνονταν άνθρωποι του υποκόσμου, έβρισε τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στο Καλοχώρι Ημαθίας είχε γίνει η υπόθεση με τα ναρκωτικά στην οποία φέρεται να εμπλέκεται όμως ήδη τον παρακολουθούσε η ασφάλεια Βέροιας, ενώ ανέφερε πως όταν έφυγε από το σπίτι που του είχε παραχωρήσει βρήκαν μέσα σε αυτό σύριγγες και ναρκωτικά.

Παράλληλα, τόνισε πως ο δράστης συνεχίζει να απειλεί τον εφημέριο του χωριού λέγοντας ότι έχει ανθρώπους έξω που θα τον βρουν και θα τον σκοτώσουν γιατί νομίζει ότι είναι η αιτία που έφυγε από το μέρος. Ερωτηθείς τον λόγο που παρέμενε στην εκκλησία μετά από αυτές τις συμπεριφορές απάντησε πως έγιναν ενέργειες, πως ενήργησε η Μητρόπολη Βέροιας αμέσως αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Από το Ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης

Αγόρασε δύο μπουκάλια βιτριόλι από το ίντερνετ, κοπιάροντας στην ουσία τον τρόπο δράσης της Έφης Κακαράντζουλα, της 35χρονης που πριν ένα χρόνο έστησε καρτέρι και επιτέθηκε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου στην Καλλιθέα. Έβαλε τα μπουκάλια σε έναν σάκο, κατέβηκε στην Αθήνα και παρουσιάστηκε στις έξι χθες το απόγευμα, στο συνοδικό δικαστήριο όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η δική του υπόθεση.

Ο 37χρονος Θεοφύλακτος Κόμβος είχε αποφασίσει, λένε οι αστυνομικοί να τιμωρήσει τους μητροπολίτες σε περίπτωση που αποφάσιζαν την καθαίρεση του. Γι'αυτό, όταν λίγο μετά τις επτά, ξεκίνησε η διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης κατάλαβε ότι έφθανε το τέλος του ως κληρικού, έβγαλε αιφνιδιαστικά τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει όπως χαρακτηριστικά λένε αυτόπτες μάρτυρες τους επτά μητροπολίτες με το θειικό οξύ. «Με κυρίευσε η οργή. Είχα στοιχεία που έδειχναν ότι δεν έφταιγα. Γίνονται τόσα και όμως εμένα τιμώρησαν» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, Θεόκλητος, σε δηλώσεις του, λίγα λεπτά μετά την επίθεση

Θεόκλητος Σταγών και Μετεώρων 23/6


Η υπόθεση έφυγε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και διαβιβάστηκε στο Ανθρωποκτονιών και οι αναλυτές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του περίεργου αρχιμανδρίτη. Πάνω του βρέθηκαν περισσότερα από 15 χάπια tavor, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν σε ψυχολογική πίεση ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν πως αγόρασε το θειικό οξύ- βιτριόλι από το ίντερνετ χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε και πήρε δύο μεγάλα μπουκάλια μαζί του, καθώς γνώριζε ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν υποτυπώδη αφού υπήρχε ένας αστυνομικός στο κτήριο της Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι.

Δεν φέρεται να στόχευε κάποιον συγκεκριμένο μητροπολίτη αλλά έριχνε προς όλους αδιακρίτως και αυτό είναι που απέτρεψε τα χειρότερα. Την ώρα δε που τους «ράντιζε» φώναζε εξοργισμένος «είστε μιλημένοι από τον Βεροίας; Σας έχει μιλήσει ο μητροπολίτης Βεροίας;» , σύμφωνα με περιέγραψε στο protothema.gr ο ένας εκ των δύο συνηγόρων του κ. Γιώργος Τζίκας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, για την επίθεση με βιτριόλι

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ για βιτριόλι


Μάλιστα ο ρασοφόρος δράστης ήταν όπως εξήγησε ο υπερασπιστής του, «πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη. Ξαφνικά, έβγαλε από τη τσάντα του δύο μεγάλα μπουκάλια με κόκκινο υγρό και άρχισε να ραντίζει προς την έδρα φωνάζοντας «Δεν σας μίλησε ο Βεροίας ε; Δεν σας μίλησε ο Βεροίας;». Ο χώρος πλημμύρισε αίμα και καμένα ράσα. Φώναζε και ράντιζε με τα μπουκάλια. Δεν ήταν μπουκαλάκια. Ήταν μεγάλα δίλιτρα μπουκάλια. Το σκηνικό ήταν εφιαλτικό…». Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών προσπαθούν μέσα από μαρτυρίες να δουν πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα και τι διώξεις θα ασκηθούν στον αρχιμανδρίτη «τιμωρό με το βιτριόλι».
vitrioli__2_

«Νομίζαμε πως μας ρίχνει αγιασμό» - Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος περιγράφει καρέ-καρέ την επίθεση

Για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι από ιερωμένο στην Μονή Πετράκη το απόγευμα της Τετάρτης, της οποίας ήταν ένα από τα θύματα, μίλησε ο Μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος.

Όντας στην αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο Καλλίνικος βρέθηκε στο επίκεντρο της σοκαριστικής επίθεσης με καυστικό υγρό που εξαπέλυσε ο 37χρονος Θεοφύλακτος Κόμβος, στέλνοντας εν τέλει 10 άτομα στο νοσοκομείο.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, «καθόμασταν στη σειρά, στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων λόγω κορωνοϊού. Είχαμε φτιάξει μία σειρά με αποστάσεις μεταξύ μας. Ήταν μεγάλη η γραμμή από τη μία άκρη στην άλλη. Στα έδρανα από τη μια πλευρά ήταν ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς συνηγόρους του».

Περιγράφοντας καρέ καρέ τα γεγονότα σημείωσε πως κάποια στιγμή ο δράστης σηκώθηκε για να ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου. «Του είπαμε πως η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή για τυπικούς λόγους, καθώς ήταν εκπρόθεσμη».

«Όταν το άκουσε, έκανε μία κίνηση στα πόδια του και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο. Στα δύο λίτρα ήταν, μπουκάλι με λαιμό. Το κράταγε με τα δύο χέρια και ράντιζε όλο το προεδρείο με κυκλικές κινήσεις. Φοράγαμε μάσκες, μόνο τα μάτια μας ήταν ακάλυπτα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αγιασμός. Όταν είδα όμως ότι το υγρό έγινε κόκκινο, κατάλαβα. Άρχισαν να με τσούζουν τα μάτια μου. Έβαλα τα χέρια για προφύλαξη και άρχισα να τρέχω. Έριξα νερό σε μια βρύση έξω», είπε ο μητροπολίτης Καλλίνικος περιγράφοντας τις σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως είπε, δεν είχε σημαντικά τραύματα στο πρόσωπο καθώς είχε χρησιμοποιήσει τα χέρια του για προφύλαξη. Αμέσως μετά ο ίδιος μπήκε στο αυτοκίνητο και πήγε μόνος του με τον οδηγό του στον Ευαγγελισμό. Εκεί στα επείγοντα τον ανέλαβαν και τον ενημέρωσαν πως δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά στα μάτια, παραπέμποντάς τον στον ΚΑΤ προκειμένου να κάνει περαιτέρω έλεγχο ένας χειρουργός.

Μητροπολίτης Κασσανδρείας: Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι μίλησε και ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος.

«Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό» τόνισε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης. 

«Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Δείτε το βίντεο:



«Φρικιαστικές στιγμές, έλιωναν τα ρούχα μας από το βιτριόλι»

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο από πλευράς του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι. «Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Καθόμασταν απ΄έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.



«Χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης» - Τι λέει ο δικηγόρος του ιερέα

Εν τω μεταξύ, για την σοκαριστική επίθεση σε μητροπολίτες με βιτριόλι στην Μονή Πετράκη που συγκλόνισε την κοινή γνώμη αλλά και τις τάξεις της Εκκλησίας, μίλησε και το πρωί ο συνήγορος υπεράσπισης του δράστη λέγοντας πως ο πελάτης του χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, «δεν θα τον αναλάμβανα αν δεν ήξερα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη εκ μέρους του και έκανε γνωστό ότι ο εντολέας του πριν από ενάμιση μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω διαδικτύου.

Δείτε βίντεο:



Ο κ. Προβατάς, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του ιερέα, περιέγραψε τα όσα έζησε: «Εγώ ήμουν ακριβώς από πίσω του αλλά μου δόθηκε η εντύπωση ότι τους πετάει νερά. Σε κλάσματα δευτερολέπτου έπεσαν τρεις σταγόνες στο πρόσωπό μου και άρχισα να καίγομαι... ασήμαντες σταγόνες... τότε έφυγα τροχάδην. Έχω εξαφανιστεί έχω κατέβει κάτω στο ιατρείο της Ιεράς Συνόδου. Μετά ήρθε η αστυνομία και τον συνέλαβαν» είπε για το επεισόδιο.

Δείτε βίντεο:



Το χρονικό της επίθεσης

Η πρωτοφανής επίθεση σημειώθηκε χθες, από τον ιερέα που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε καθαίρεση για διακίνηση ναρκωτικών. 

Τρεις Μητροπολίτες και ο γραμματέας του δικαστηρίου νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ άλλοι τέσσερις με ελαφρότερα εγκαύματα έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

O Mητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος ο οποίος είχε εγκαύματα στο μάτι του διέφυγε τον κίνδυνο ενώ στο σύνολό τους οι Μητροπολίτες αλλά και ο γραμματέας του δικαστηρίου, παρά τα εγκαύματα στην πλάτη και γενικότερα στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο και στα αυτιά που έχουν υποστεί δεν έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ο πατήρ Ιωάννης για τον Μητροπολίτη Κηφισιάς που τραυματίστηκε 

Πατήρ Ιωάννης από Μητρόπολη Κηφισιάς


Το πρωτοφανές περιστατικό καταδίκασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Υγείας, αλλά και τα διεθνή μέσα που κατήγγειλαν το περιστατικό.
vitrioli__1_

«Θα δείτε τι θα πάθετε»

Ο συγκεκριμένος ιερέας που ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας ως Αρχιμανδρίτης είχε απειλήσει τα μέλη του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου όταν είχε αποφασίσει την καθαίρεση του λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες «θα δείτε τι θα πάθετε» και αμέσως μετά άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης ποινής. Ο αποσχηματισμός του δράστη είχε να κάνει για παραπτώματα που αφορούν σε υπόθεση ναρκωτικών, όπως δήλωσε εξερχόμενος της Μ. Πετράκη, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος που ήταν παρών στο περιστατικό.

Ο ιερέας, έβγαλε από την τσάντα του το οξύ και το έριξε στο πρόσωπο και στο σώμα των Μητροπολιτών, τραυματίζοντας επτά από αυτούς. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημο, Άρτης Καλλίνικο, Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα, Ζακύνθου Διονύσιο Δ’, Κηφισιάς Κύριλλο, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιο.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι έντεκα, καθώς πέραν των επτά Μητροπολιτών, έχουν τραυματισθεί ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων, ο αστυνομικός που συνέλαβε τον δράστη, καθώς και ακόμη δύο άτομα, δικηγόροι στο επάγγελμα. 


Εξιτήριο από το «Γεννηματάς» για τους τέσσερις Μητροπολίτες

Εξιτήριο από το νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς πήραν οι τέσσερις μητροπολίτες που είχαν πάει για επανέλεγχο μετά τη σοκαριστική επίθεση με καυστικό υγρό που δέχθηκαν από 37χρονο ιερέα.

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» είχαν μεταφερθεί οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Οι μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου πήραν χθες εξιτήριο από το ΚΑΤ και στο νοσοκομείο έχει μείνει μόνο ο γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου Σεβαστιανός Σωμαράκης. 

Ο Μητροπολίτης Άρτας είχε μεταβεί μόνος του στο ΚΑΤ, από όπου και έλαβε την ίδια ημέρα εξιτήριο.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους - Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίθεση σε Μητροπολίτες: Από το ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης - Άρχισε το «ράντισμα» όταν κατάλαβε ότι θα τον καθαιρέσουν

Αφγανός βίασε την έγκυο - Η κοπέλα ζήτησε βοήθεια από τρεις Πακιστανούς και τη βίασαν κι αυτοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης