Atlantic Resolve: Αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν από και προς την Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης

Atlantic Resolve: Αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν από και προς την Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης

Η  ανάπτυξη δυνάμεων της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE) στην Ευρώπη, προερχόμενων από τις ΗΠΑ, και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου

black_hawk
1.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί, 50 στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk, 25 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι, 10 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Chinook και 1.800 στρατιωτικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους πέρασαν συνολικά το προηγούμενο δεκαπενθήμερο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μέσω της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν στη Λετονία, τη Ρουμανία και την Πολωνία αλλά και αναδιπλώθηκαν στη Γερμανία και πάλι μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Η μετακίνηση της 1ης Combat Aviation Brigade που εδρεύει στο Fort Riley του Κάνσας πραγματοποιήθηκε από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve». Ταυτοχρόνως και οι αμερικανικές δυνάμεις από την 101η Combat Aviation Brigade που αναδιπλώνονται από την Ευρώπη επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποίησαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιήθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής του Έβρου. 

Σύμφωνα μάλιστα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, αυτές «οι δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει».

Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη οδήγησαν σε νέες προκλητικές δηλώσεις τον εκπρόσωπο του AKP Ομερ Τσελίκ. Ο Τσελίκ  συνέχισε την τουρκική προπαγάνδα περί παρενόχλησης του Cesme από ελληνικά μαχητικά και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια να χρησιμοποιούν «πιο καθαρή και υγιή γλώσσα». Μάλιστα, στόχευσε και τις ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι έφτασαν μέχρι τα 20 χιλιόμετρα κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όφελος.


Ειδήσεις σήμερα

Στα 2.219 τα νέα κρούσματα - 449 οι διασωληνωμένοι, 35 θάνατοι 

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής 
Πύργος: Κατέληξε 10χρονη από σηπτικό σοκ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης