Σχολεία: Συνεδριάζουν οι ειδικοί - Δύο σενάρια για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Σχολεία: Συνεδριάζουν οι ειδικοί - Δύο σενάρια για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Τι είναι τα προληπτικά τεστ για μαθητές άνω των 16 ετών - Στις 25 και όχι στις 11 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα σχολεία, λέει ο Σαρηγιάννης

sxoleia-art
«Με τι καλύτερες επιδημιολογικές συνθήκες» θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στις 11 Ιανουαρίου, όπως είναι η πρόθεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και έχει ήδη ανακοινωθεί από το Σάββατο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ σήμερα συνέρχεται η επιτροπή ειδικών η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Δώσαμε ως κυβέρνηση ένα επιπλέον επιχείρημα ώστε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων με τις καλύτερες δυνατές επιδημιολογικές συνθήκες και να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. Για τον λόγο αυτό επιβλήθηκε και το αυστηρό lockdown διάρκειας μιας εβδομάδας, ώστε να αναχαιτιστεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου και η επιτροπή των ειδικών με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπου θα συνεκτιμηθούν τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και «το επιπλέον επιχείρημα που έδωσε η κυβέρνηση με το lockdown», προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικo μήνυμά του: «Οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν τηρούνται τα μέτρα. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας».

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του ανοίγματος των σχολείων για τα παιδιά καθώς η αποχή από τη φυσική τάξη έχει δημιουργήσει προβλήματα στους μικρούς μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να ανοίξουν τα σχολεία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό εφόσον δώσουν οι ειδικοί το «πράσινο» φως έχει εκπονήσει σχέδιο που περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα.

Η πρόταση του υπουργείου είναι οι μαθητές των δημοτικών να πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός γονέων που τα πηγαίνουν στο σχολείο. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα, και έτσι οι γονείς θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία. Το δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας είναι σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.
sxoleia_maskes_main
Κλείσιμο

Δερμιτζάκης: «Τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες»

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στο οποίο συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όμως ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια «σενάρια» με συνεχές lockdown το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.

Και οι δύο συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα την δούμε.

Μάλιστα, σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν 2 επιλογές. «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό λοκνταουν επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν».

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα-κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.

«Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» επεσήμανε.

Αναφορικά με τα εμβόλια είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλεις κάποιες δόσεις στην ΕΕ και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγαλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

Σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιριών είναι προσεχτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. «Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά».

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη. «Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά», πρόσθεσε.

Σαρηγιάννης: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου»

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε.

Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.

«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου-click away και σχολείων είναι προβληματικός», υπογράμμισε ενώ εκτίμησε ότι θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης συμφώνησε με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Έκτη περιοχή της Αττικής στα «κόκκινα σημεία» για κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο υποδιοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου-Είχε εμβολιαστεί

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση κοριτσάκι 3,5 ετών που έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης